Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli  to multiwitaminowa bomba, pełna dobroczynnych składników i właściwości.

 
Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli to niesamowity produkt o szerokim spektrum działania. Choć nie jest tak popularny jak miód, warto poznać i jego właściwości. Odżywia organizm, chroni przed wieloma chorobami, wpływa na poprawę nastroju, a w swym składzie zawiera setki różnych substancji.

Ze względu na swój bogaty skład zaliczany jest do grupy produktów superfood, czyli super żywności odznaczającej się dużą ilością wyjątkowo cennych dla organizmu składników pochodzenia naturalnego.

Czym jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli nazywany również kwiatowym to owoc pracy pszczół. Te pracowite owady zbierają pyłki roślin (np. mniszka lekarskiego, dziurawca czy dzikiej róży) w postaci drobnych kuleczek. Każda uformowana kulka zawiera nawet do 100 tys. ziaren pyłku.

Pyłek zostaje przenoszony do ula w formie tzw. obnóży, czyli pyłku zgromadzonego na tylnych odnóżach pszczoły miodnej – zbieraczki. Kolor obnóży uzależniony jest od roślin z jakich został zebrany pyłek.

Czym jest pyłek pszczeli

Pyłek kwiatowy i jego skład

Pyłek pszczeli zawiera w swoim składzie około 250 różnych związków. Dzięki temu jest unikalnym produktem zawierającym mnóstwo odżywczych substancji.

Jest bogatym źródłem białka (ok. 30%), zawiera aż 32 aminokwasy – zarówno te endogenne (wytwarzane przez organizm) oraz egzogenne (których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować – muszą być dostarczane z pożywieniem).

Produkt ten to również świetnie źródło błonnika pokarmowego (ok. 20%), węglowodanów prostych i złożonych (ok. 40%) , kwasów tłuszczowych, enzymów, witamin i składników mineralnych, kwasów organicznych czy olejków eterycznych.

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Pyłek pszczeli - skład

Właściwości i zastosowanie pyłku

Ogromna ilość substancji odżywczych skoncentrowana w pyłku pszczelim sprawia, że znajduje on naprawdę szerokie zastosowanie lecznicze.

Pyłek kwiatowy posiada właściwości:

  • odżywcze – nie bez powodu coraz częściej używany jest jako naturalna odżywka wzmacniająco-regenerująca – wspomaga organizm w stanach wyczerpania oraz zmęczenia psychicznego i fizycznego,
  • oczyszczające – pomaga w wydalaniu toksyn z organizmu,
  • uodporniające – wspomaga układ immunologiczny,
  • lecznicze – pełni ważną funkcję w prewencji wielu chorób oraz wspomaga ich leczenie (np. anemia, zaparcia, biegunki, stany zapalne jamy ustnej, zaburzenia trawienia i przemiany materii),
  • antydepresyjne – poprawia samopoczucie i obniża stany lękowe,
  • antymiażdżycowe – wpływa na zatrzymanie procesu agregacji płytek krwi poprzez regulację poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Pyłek pszczeli - spożywanie

Pyłek pszczeli znajduje więc szerokie zastosowanie w prewencji wielu chorób oraz wspomaganiu ich leczenia. Wpływa kojąco na układ nerwowy, trawienny, sercowo-naczyniowy, pomaga w stanach niedożywienia organizmu, obniżenia odporności oraz poprawia kondycję włosów i paznokci.

Jak spożywać pyłek?

Pyłek pszczeli można zakupić pod różną postacią: wysuszonych obnóży, granulatu, mieszaniny z miodem (miód z pyłkiem) lub gotowych suplementów diety w tabletkach.

Można go zjadać na wiele sposobów. Jednym z najbardziej popularnych jest wymieszanie go z mlekiem, twarożkiem lub dżemem bądź przez bezpośrednie spożycie.

  • UWAGA! Pyłek kwiatowy jest najbardziej przyswajalny w postaci rozdrobnionej. Ten w postaci suchej należy dokładnie i wolno przeżuć lub rozdrobnić mechanicznie poprzez zmielenie czy sproszkowanie.

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Kuracja pyłkiem: zaleca się spożywanie pyłku kwiatowego w ilości 30-35 g/dobę przez okres 1-2 miesięcy. Najlepiej zaczynać od małych dawek i stopniowo zwiększać jego ilość. Kurację najlepiej przeprowadzać dwa razy do roku np. na wiosnę oraz jesienią (kiedy to organizm szczególnie potrzebuje wzmocnienia i odżywienia).

Pyłek jest całkowicie bezpiecznym i naturalnym produktem. W przypadku spożywania leków, planowania ciąży czy podejrzenia alergii należy jednak skonsultować się z lekarzem, aby wykluczyć wszelkie przeciwwskazania.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również