Miód - rodzaje i właściwości

Miód miodowi nierówny! Jaki rodzaj wybrać? Jakie właściwości ma miód?

Miód - rodzaje i właściwości

Miód to wbrew pozorom produkt o dużej różnorodności. Liczne jego rodzaje różnią się między sobą smakiem, zapachem, konsystencją oraz właściwościami zdrowotnymi. W głównej mierze uzależnione jest to od rodzaju nektaru roślinnego lub spadzi z jakich powstaje.

Najlepszy miód dla alergika

Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest z nektarów zebranych z wielu rodzaju roślin miododajnych, kwitnących o tej samej porze. Ten wiosenny odznacza się jasnym kolorem, delikatnym kwiatowym zapachem i łagodnym smakiem. Letni ma ciemniejszą barwę i wyraźny smak oraz zapach.

  • Pomaga uodporniać organizm na uczulające pyłki – szczególnie zalecany dla osób cierpiących na różnego rodzaju alergie, katar sienny czy astmę.
  • Przydatny przy leczeniu przeziębień i grypy u dzieci.
  • Wysoka zawartość krzemu decyduje o jego wykorzystaniu w kosmetyce, a zwłaszcza do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.

Miód wielokwiatowy

Aksamitna konsystencja na talerzu

Miód rzepakowy w stanie płynnym charakteryzuje się lekko słomkową lub cytrynową barwą, delikatnym smakiem oraz lekko wyczuwalnym aromatem rzepaku. Po przejściu w stan stały przybiera biało-kremową barwę oraz smarowną konsystencję. Charakteryzuje się wysoką zawartością glukozy, co wpływa na jego szybką krystalizację.

  • Pomocny zwłaszcza w leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego i miażdżycy.
  • Wspomaga w leczeniu chorób: żołądka, dwunastnicy, trzustki, wątroby.
  • Przydatny w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych.

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Miód rzepakowy

Goryczka z kwiatów lipy

Miód lipowy w stanie płynnym odznacza się odcieniem od jasnożółtego do zielonkawożółtego, skrystalizowany przybiera kolor żółtopomarańczowy, a nawet brunatny. To co odróżnia go od pozostałych miodów to wyrazisty smak z charakterystyczną nutką goryczki oraz lekki zapach kwiatów lipy. Za te właściwości odpowiadają flawonoidy oraz olejki eteryczne.

  • Przydatny w leczeniu przewlekłych przeziębień, angin i chorób dróg oddechowych.
  • Zalecany przy nerwicach – działa uspokajająco, pomaga w walce z bezsennością.
  • Wspomaga leczenie chorób dróg moczowych.

Miód lipowy

Słodycz o zapachu kwiatu akacji

Miód akacjowy posiada jasną barwę w stanie płynnym, po skrystalizowaniu przechodzi w biały lub jasno słomkowy kolor. Charakteryzuje się obniżoną zawartością związków mineralnych oraz wysoką ilością fruktozy. Jest uznawany za miód o niewielkiej aktywności antybiotycznej.

  • Pomaga w zasypianiu.
  • Wycisza organizm.
  • Łagodzi zaburzenia układu trawiennego.
  • Przyspiesza regenerację organizmu w stanach przemęczenia.

Miód akacjowy

Bogactwo minerałów w miodzie gryczanym

Miód gryczany wyróżnia ciemny kolor (najczęściej brunatny lub herbaciany), silny zapach kwiatów gryki, gruboziarnista konsystencja oraz ostry smak. Jest jednym z najbardziej wartościowych rodzajów miodu, a swe właściwości prozdrowotne zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości związków mineralnych, olejków eterycznych i innych substancji, takich jak rutyna, enzymy czy hormony.

  • Szczególnie zalecany przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym.
  • Wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza gojenie ran.
  • Wpływa na proces zrastania się kości – zalecany przy złamaniach i stanach osłabienia tkanki kostnej.
  • Zalecany dla osób narażonych na osłabienie wzroku, np. dla osób pracujących przy komputerze.

Miód gryczany

Zdrowie prosto z kwitnącej łąki

Miód mniszkowy wytwarzany jest z nektaru mniszka lekarskiego (zwanego popularnie mleczem) i charakteryzuje się barwą od jasnożółtej do jasnobrązowej. Po skrystalizowaniu przyjmuje aksamitną konsystencję i żółtą barwę.

  • Wspomaga organizm w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.
  • Zalecany jest przy chorobach wątroby i dróg żółciowych.
  • Wspomaga leczenie chorób reumatycznych.
  • Przydatny w leczeniu niedokrwistości.

Miód mniszkowy

Spadź i jej bogate właściwości

Miód spadziowy uzyskiwany jest najczęściej ze spadzi iglastej lub liściastej, a od miodów nektarowych odróżnia go przede wszystkim gęsta konsystencja, ciemna barwa oraz bogaty skład. Taki miód bogaty jest w związki mineralne, a jego smak, zapach, barwa i konsystencja uzależnione są od spadzi z jakiej został wytworzony.

  • Wykazuje silne działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i wykrztuśne.
  • Pomaga w leczeniu anemii i zaburzeń przemiany materii.
  • Zalecany w leczeniu dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu krążenia i układu nerwowego.
  • Przydatny w leczeniu chorób skóry i różnego rodzaju stanów zapalnych.

Miód spadziowy

Odmiany miodu uzależnione są przede wszystkim od rodzaju nektarów, dlatego też można spotkać wiele innych rodzajów miodu, np. wrzosowy, faceliowy, malinowy, nostrzykowy, nawłociowy, koniczynowy czy lawendowy. Można również pokusić się o zagraniczne smaki, np. o miód eukaliptusowy, pomarańczowy czy nowozelandzki miód Manuka.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również