Sałatka z awokado – przepisy
Kiedyś myślałeś o zastąpieniu codziennych przekąsek czymś zdrowszym? Owoc awokado to odpowiedź. Ta bomba pełna składników odżywczych sprawdzi się w każdej sałatce, czy to pikantnej, czy w odmianach bardziej słodkich. Jak najlepiej wykorzystać awokado w kulinarnej sztuce?
Awokado to owoc czy warzywo? – zobacz odpowiedź
Sałatka z awokado – przepisy
Awokado w roli głównej – 5 wyśmienitych propozycji:
- Awokado z ser Feta składniki:
- 1 owoc awokado, miąższ w kawałkach
- Paczka świeżych pomidorków, przekrojone
- 1 świeży ogórek, pokrojony
- 120g Fety
- ½ czerwonej cebuli, siekanej
- Natka pietruszki, siekana wedle upodobań
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 mała łyżeczka octu balsamicznego
- Szczypta pieprzu
Instrukcje:
Połącz w naczyniu pomidory, ogórek, cebulę, pietruszkę oraz Fetę, na wierzch dodaj awokado. W osobnym naczyniu mieszaj sos. Delikatnie połącz wszystko.
Pamiętaj! Jeśli sałatka ma czekać na konsumpcję, awokado dodawaj na końcu. Sok cytrynowy zachowa świeży kolor awokado.
Więcej informacji: Rodzaje awokado oraz jak wybrać awokado.
Awokado z serem Feta
- Kubański mix: awokado i ananas Elementy:
- 2 owoce awokado, w kształcie półksiężyców
- 1 świeży ananas, pokrojony
- 1 czerwona cebula, w krążkach
- Garść sałat (do wyboru)
- Oliwki, jeśli lubisz
- 1,5 łyżki oliwy
- Sok z 1 cytryny
- Sól, pieprz według smaku
Instrukcje:
W naczyniu połącz awokado, ananasa, sałatę i cebulę. Oliwę i sok z cytryny zmieszaj, połącz z resztą. Dopraw.
Więcej informacji: Inspiracje na niedzielne danie >>
Awokado w kubańskim stylu
- Awokado z mozzarellą i akcentem bazylii Elementy:
- 2 awokado, w kawałkach
- 220g mozzarelli, w kulach
- ½ szklanki bazylii, siekanej
- Pomidorki różnych kolorów, przekrojone
- 4 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- Miodowy akcent
- Sól według smaku
Instrukcje:
W misce awokado, pomidorki i bazylia. Sos: oliwa, ocet i miód. Łącz, mieszaj, dekoruj mozzarellą.
Więcej informacji: Awokado w makaronach – przepisy >>
Awokado z mozzarellą
- Awokado z truskawkowym zacięciem i szpinak Elementy:
- 1 awokado, w kawałkach
- 1 szklanka truskawek, w plasterkach
- 2 szalotki, siekane
- Szpinak
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- Miodowy akcent
- Sól, pieprz, estragon
- Orzechy piniowe
Instrukcje:
W misce szalotka i sos: oliwa, ocet, miód, estragon, sól, pieprz. Dodaj truskawki i szpinak. Dekoruj awokado i orzechami.
Więcej informacji: Czy pestka awokado jest jadalna?
Awokado i truskawki w tańcu
- Awokado z żurawinowym dotykiem Elementy:
- 2 awokado, w półksiężycach
- Rukola (lub inna sałata)
- Żurawina, suszona
- Migdały, prażone
- 4 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- Miodowy akcent
- Mak, papryka, sól, pieprz
Instrukcje:
W misce rukola, żurawina, migdały i awokado. Z reszty składników zrób sos. Mieszaj i dekoruj migdałami.