Jak sprawdzić czy jajko jest świeże - wszystko o jajkach

Niestety, jedno zepsute jajko będzie przyczyną wyrzucenia do kosza całego posiłku. Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże - wszystko o jajkach

Ten, kto choć raz wbił zepsute jajko w jajecznicę, nie popełni tego błędu ponownie. Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Istnieje na to kilka bardzo prostych sposobów. Oprócz tego, warto również dowiedzieć się co oznaczają poszczególne cyferki na jajkach i dlaczego są tak ważne dla konsumenta.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Istnieją skuteczne metody na sprawdzenie świeżości jaj. Jakie?

  1. Jajko należy umieścić w miseczce wypełnionej zimną wodą. To, które opadnie na dno jest świeże, natomiast pływające lub znajdujące się tuż pod powierzchnią wody jest nieświeże.
  2. Innym sposobem na sprawdzenie świeżości jajka jest delikatne potrząśnięcie nim i nasłuchanie czy „chlupie” – świeże jajko powinno być zwarte i nie wydawać żadnego dźwięku, w przeciwieństwie do nieświeżego.
  3. Świeżość jajka można ocenić również wzrokowo. Wystarczy wbić jajko do małej miseczki i sprawdzić jak wygląda. Mętne i rozlane żółtko to oznaka zepsutego jajka. Świeże jajko charakteryzuje się zwartym i wypukłym żółtkiem.

Dowiedz się więcej: Jak zrobić pyszny omlet na słono i słodko >>

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże - żółtko

Symbole na jajkach – co oznaczają?

Jajka kupowane w sklepie posiadają specjalne symbole na skorupce. Nie każdy jednak wie, co kryje się pod szeregiem tych cyferek. Co oznacza 3, a co 1? Jak wybrać dobre jajko? Oznaczenia na skorupce podpowiedzą, skąd pochodzą jaja oraz jakiej są jakości.

Jajkowy kod bez tajemnic, czyli znaczenie cyferek na jajkach

Schemat kodu na skorupce jajka wygląda w następujący sposób:

X-YY-AABBCCDD

  • X to sposób chowu kury (0, 1, 2, 3)
  • YY to kraj produkcji jajka (np. PL – Polska)
  • AA to kod województwa
  • BB to kod powiatu
  • CC to kod działalności
  • DD to kod hodowcy

Na czym dokładnie polegają oznaczenia na skorupkach, co oznacza „3”, a co „1”? Cyferka „0” to oznakowanie chowu ekologicznego, „1” to chów z wolnego wybiegu, „2” – chów ściółkowy, a „3” – chów klatkowy. Pamiętajmy, że im niższa cyferka – tym lepszej jajko.

Tzw. „zerówki” są najlepsze i jednocześnie najdroższe. Kury z chowu ekologicznego biegają po terenie, gdzie żywią się nieskażoną chemicznymi środkami ochrony roślin trawą i nie są w żaden sposób stymulowane do produkcji jaj.

„Jedynki” również będą dobrym wyborem, i choć nie będą to jaja bio, jednak taki chów również pozwala wychodzić kurom „na spacer”.

Najgorsze jajka to te, oznaczone cyferką „3”. Dlaczego? Kury z chowu klatkowego trzymane są w ciasnych, uniemożliwiających ruch klatkach. Zwierzęta są traktowane nieetycznie i często faszerowane antybiotykami. Jajka pochodzące właśnie z takich hodowli są najtańsze, jednak wiele sklepów wycofuje ich sprzedaż, ze względu na promowanie zrównoważonych praktyk produkcji (np. Carrefour, Kaufland czy Lidl ).

Uwaga! Można przyjąć zasadę, że im mniejsze jajko, tym lepiej. Kupując te w rozmiarze S lub M, istnieje większe prawdopodobieństwo, że kura nie była sztucznie dokarmiana (nie dotyczy to jedynie „zerówek”, które pochodzą z hodowli ekologicznej, a więc są karmione jedynie w sposób naturalny i eko).

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże - wszystko o jajkach - oznaczenia na jajkach

Ile gotować jajka?

Kto choć raz gotował jajka wie, że nie jest to wcale proste. Zazwyczaj najwięcej problemów przysparza ugotowanie jajka na miękko, które niechcący lubi przybrać stałą formę. Ile czasu gotować jajka, aby były takie, jakie chcemy?

  • Jajka na miękko – gotujemy 4 minuty,
  • Jajka na półtwardo – gotujemy 6 minut,
  • Jajka na twardo – gotujemy 8-10 minut.

Uwaga! Czasy gotowania jaj podane są od momentu zagotowania się wody.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Co oznaczają poszczególne cyferki na skorupce? Tego typu pytania nurtują wiele osób, lecz jak widać, odpowiedzi nie są skomplikowane. Warto wiedzieć jakiego typy produkty wkładamy do sklepowego koszyka i przede wszystkim przy zakupie dokonywać świadomych wyborów.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również