Dieta niskowęglowodanowa: Kolacja (porady i przepisy)

Dowiedz się, co jeść na kolacje w diecie niskowęglowodanowej, jak dobierać produkty i jakie posiłki przyrządzać, by były smaczne i dietetyczne!

 
Dieta niskowęglowodanowa: Kolacja (porady i przepisy)
Jak może wyglądać kolacja podczas diety niskowęglowodanowej? / źródło zdjęcia: Getty Images / LarisaBlinova

Dieta niskowęglowodanowa od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością – nie tylko ze względu na to, że dość szybko widać jej efekty odchudzające, ale także dlatego, że nie trzeba podczas niej skrupulatnie liczyć kalorii, a tym bardziej się głodzić. W naszej serii poradników podpowiadamy, jak stosować tę dietę w praktyce. Dzisiaj przedstawiamy, jak może wyglądać zgodna z zasadami, jakie narzuca dieta niskowęglowodanowa kolacja.

Kolacja niskowęglowodanowa a zasady diety low carb

Jedną z zalet diety niskowęglowodanowej są jej bardzo proste zasady, które sprowadzają się do eliminacji bądź ograniczenia pewnej grupy produktów. Chodzi oczywiście o produkty zawierające węglowodany, głównie cukry proste oraz skrobię.

Ponieważ węglowodany są ważnym źródłem energii dla naszego organizmu, ich ograniczoną ilość musimy zrekompensować odpowiednim zwiększeniem białka oraz tłuszczów.

Posiłki low carb powinny być więc komponowane głównie z mięsa, ryb, nabiału, zdrowych tłuszczów, warzyw niskoskrobiowych oraz owoców z niską zawartością cukru. Należy natomiast wyeliminować słodycze oraz znacznie ograniczyć białe pieczywo, makarony, ryż, ziemniaki.

Warto pamiętać, że jadłospis diety niskowęglowodanowej powinien zawierać węglowodany, tzn. nie wolno ich eliminować całkowicie, ponieważ dieta bezwęglowodanowa jest niebezpieczna dla zdrowia. Wybierajmy jednak produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż), gdyż jednym z głównych celów diety low carb jest zapobieganie gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi.

Pomysły na kolację podczas diety niskowęglowodanowej

W związku z powyższymi zasadami, jakie narzuca dieta niskowęglowodanowa kolacja jest dość łatwa do przygotowania. Dla ułatwienia podajemy jednak kilka pomysłów na wieczorny posiłek low carb, biorąc pod uwagę, że dla niektórych osób ma on postać niewielkiej przekąski na zimno, a dla niektórych jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jadanym na ciepło.

Dieta niskowęglowodanowa: kolacja na zimno

Nieśmiertelne kanapki

Większość z nas po powrocie z pracy wieczorem czuje zmęczenie i chce zaspokoić głód szybko, bez konieczności spędzania dużej ilości czasu na przygotowanie posiłku. Najprostszym na to sposobem są bez wątpienia kanapki.

W diecie low carb możemy stosować pieczywo pełnoziarniste w ograniczonej ilości lub specjalne pieczywo niskowęglowodanowe. W sklepach znajdziemy np. pieczywo białkowe (proteinowe), które zawiera mało węglowodanów, możemy też sami zrobić chleb low carb – przykładowy przepis na takie pieczywo znaleźć można w naszym poradniku Dieta niskowęglowodanowa: Śniadanie.

Na takie pieczywo możemy położyć różnego rodzaju produkty niskowęglowodanowe np.:

  • wysokiej jakości wędlinę,
  • ser żółty,
  • kawałki śledzia np. w śmietanie,
  • rybę wędzoną np. łososia,
  • pastę z awokado,
  • pastę jajeczną,
  • jajko smażone lub na twardo,
  • kawałki warzyw np. rzodkiewka, pomidory, ogórki, papryka,
  • sałatę, rukolę, kiełki, świeże zioła.

Przyrządzając kanapki na kolacje low carb, pamiętajmy o zdrowych tłuszczach – nie powinniśmy używać margaryny (jest ona zakazana w diecie niskowęglowodanowej), lecz zamiast niej wysokiej jakości masło, bądź np. wspomnianą wyżej pastę z awokado.

Dieta niskowęglowodanowa kolacja - kanapka z pieczywem low carb

źródło zdjęcia: Getty Images / vaaseenaa

Kolorowe sałatki

Na lekką i szybką kolację podczas diety niskowęglowodanowej możemy zjeść pożywną sałatkę, którą dobrze przygotować wcześniej i trzymać ją w lodówce. Warto, by zawierała dużo warzyw bogatych w witaminy, minerały i błonnik, a także źródła białka (np. mięso, ryby, jajka) oraz zdrowych tłuszczów.

Jeśli chodzi o tłuszcze, te zdrowe znajdziemy w rybach, awokado, pestkach i orzechach, a także oliwie z oliwek, czy oleju kokosowym. Uważajmy natomiast na tłuszcze zwierzęce, a także takie produkty jak masło, sery żółte czy śmietana – ponieważ zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, ich nadmierna ilość może więc przyczynić się do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia i chorób serca. Niskowęglowodanowa dieta pozwala jeść te produkty, jednak nie należy przesadzać z ich ilością.

Sałatka z wędzonym kurczakiem – przepis

Dieta niskowęglowodanowa kolacja - sałatka z wędzonym kurczakiem

źródło zdjęcia: Getty Images / StudioZwartlicht

Składniki:

  • 200 g wędzonej piersi z kurczaka
  • mieszanka ulubionych sałat
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść płatków sera Grana Padano
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: prażone orzeszki piniowe lub pestki dyni do posypania

Sposób wykonania:

  1. Mięso z kurczaka pokroić w niewielkie kawałki (np. paski), pomidorki przekroić na pół, selera pokroić w grubsze plasterki.
  2. Z wyciśniętego czosnku, oliwy i soku z cytryny oraz przypraw przygotować jednolity sos.
  3. W misce umieścić liście sałat, dodać kurczaka i pozostałe warzywa, całość polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać płatkami sera Grana Padano oraz ewentualnie orzechami bądź pestkami.

Sałatka z kurczakiem, brokułami i serem pleśniowym

Do sałatki z kurczakiem (wędzonym lub pieczonym) często dodaje się awokado, które idealnie współgra z delikatnym smakiem mięsa. Ciekawy pomysł na sałatkę z wędzonym kurczakiem ma także autorka bloga Wkrainiesmaku.pl, która proponuje dodać do niej brokuły (są to warzywa o bardzo małej ilości węglowodanów!) oraz serem pleśniowym. Sos natomiast ma być przygotowany na bazie jogurtu.

Taki dobór składników sprawia, że sałatka jest wprost idealna na smaczną, sycącą i zgodną z tym, co zaleca dieta niskowęglowodanowa kolację.

Dieta niskowęglowodanowa: kolacja na ciepło

Wiele osób jada wieczorem obiad, na który w ciągu dnia zabrakło czasu. W takim przypadku polecamy przede wszystkim lekturę naszego poradnika Dieta niskowęglowodanowa: Obiad.

Poniżej przedstawiamy natomiast dwa ciekawe przepisy na lekką kolację na ciepło w stylu low carb.

Kalarepka faszerowana – przepis

Dieta niskowęglowodanowa kolacja - kalarepka faszerowana - farsz może być również jarski

źródło zdjęcia: Getty Images / NoirChocolate

Składniki:

  • 4 młode kalarepki
  • 400 g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowo-wołowego)
  • pęczek koperku
  • 1 litr domowego bulionu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 drobno posiekana cebula
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać mięso, posolić je i smażyć około 10 minut, po czym odłożyć do głębokiej miski.
  2. W międzyczasie obrać kalarepki i z każdej ściąć czubek, po czym łyżeczką do herbaty wydrążyć w każdej otwór na farsz (wydrążony miąższ można od razu schrupać).
  3. Do wystudzonego mięsa dodać przyprawy i surowe jajko, a następnie czystą dłonią dokładnie wymieszać, aż masa stanie się jednolita.
  4. Do bulionu dodać posiekany koperek i przyprawy.
  5. Kalarepki nafaszerować farszem i ułożyć w głębokim garnku z szerokim dnem wysmarowanym masłem. Wlać bulion w taki sposób, by dosięgał ¾ wysokości kalarepek. Przykryć garnek i postawić na palniku. Podgrzać do zagotowania się bulionu, następnie zmniejszyć ogień i gotować powoli pod przykryciem około 60 minut.
  6. Gdy kalarepki będą miękkie, wyłożyć je na talerz. Do pozostałego w garnku sosu dodać śmietanę , dokładnie wymieszać, chwilę pogotować i polać nim kalarepki.

W podobny sposób możemy przygotować inne warzywa np. bakłażany, cukinie czy papryki, a farsz uzupełnić o inne dodatki. Warto zainspirować się na przykład przepisem znalezionym na blogu Wlisiejnorze.pl – tutaj papryki faszerowane są mięsem z passatą pomidorową i warzywami, a zapiekane pod plasterkami mozzarelli.

Błyskawiczne muffinki warzywno-jajeczne – przepis

Dieta niskowęglowodanowa kolacja - muffinki warzywno- jajeczne

źródło zdjęcia: Getty Images / travellinglight

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, szczypta chilli, mieszanka ziół włoskich lub prowansalskich
  • tarty parmezan
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób wykonania:

  1. Szalotkę posiekać, papryki i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię dokładnie odcisnąć z wody.
  2. Jajka wbić do miseczki i obić trzepaczką na jednolitą masę. Dodać przyprawy i starte warzywa, a następnie dokładnie wymieszać łyżką.
  3. Do silikonowych foremek na muffinki wlać przygotowaną masę. Wierzch muffinek posypać parmezanem i na każdej położyć połówkę pomidorka koktajlowego.
  4. Muffinki piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawać z ulubioną sałatą.

Frittata z łososiem i cukinią

Warto wiedzieć, że w identyczny sposób przygotowuje się frittatę, tyle że piecze się ją w jednym naczyniu. Zarówno muffinki, jak i frittata to świetny pomysł na szybką kolację w diecie niskowęglowodanowej. Możemy je przygotować z różnych składników, jakie po prostu mamy pod ręką – do masy jajecznej dodaje się często brokuły, szpinak, pieczarki, szynkę, kurczaka, a nawet ryby.

Warto wypróbować na przykład przepis na frittatę z wędzonym łososiem, ricottą i cukinią, którego autorką jest Ewa, właścicielka bloga Życie smakiem się toczy.

Jak widać, zgodna z zasadami, jakie narzuca dieta niskowęglowodanowa kolacja, może być bardzo smaczna i możemy ja przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Więcej przepisów diety niskowęglowodanowej prezentujemy w pozostałych poradnikach, do których lektury serdecznie zapraszamy!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Katarzyna Zet Katarzyna Zet [+ info]

Ekonomistka z wykształcenia, która na co dzień także zawodowo związana jest z branżą finansową. Od kilku lat zajmuje się także pisaniem poradników i artykułów przybliżających ludziom skomplikowany świat finansów m.in. w serwisie Pozyczasz.pl. W wolnych chwilach uwielbia jeździć na rowerze i słuchać audiobooków. Jej największą pasją są jednak podróże, z których zawsze przywozi mnóstwo pięknych wspomnień i zdjęć.

Zobacz również