Awokado – pochodzenie, odmiany i właściwości. Jak jeść awokado?

Awokado w pigułce, czyli owoc o wyjątkowych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Dowiedz się jak jeść awokado, ile ma kalorii i jakie są jego właściwości i odmiany.

Awokado – pochodzenie, odmiany i właściwości. Jak jeść awokado?

Awokado to owoc wyjątkowy – gęsty, kremowy miąższ kryje w sobie charakterystyczny smak, a bogactwo składników odżywczych decyduje o jego prozdrowotnych właściwościach. Ponadto świetnie komponuje się z wieloma innymi produktami kuchennymi, czyniąc go uniwersalnym i lubianym składnikiem.

O awokado słów kilka…

Awokado, znane również pod wdzięczną polską nazwą jako smaczliwka, to owoc pochodzący z Meksyku. Do Europy trafił w XVII wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Drzewo (Persea Americana) dorasta do 24 metrów wysokości i należy do gatunku roślin wiecznie zielonych.

Owoce mają najczęściej gruszkowaty kształt, rzadziej okrągły. Charakteryzują się ciemnozieloną lub bakłażanową, lekko chropowatą skórką oraz żółto-zielonym miąższem z dużą pestką w środku.

Obecnie najważniejszymi globalnymi producentami tego owocu są kraje Ameryki Środkowej i Południowej (z Meksykiem na czele).  Za najważniejszego importera uznaje się Stany Zjednoczone, Japonię i Kanadę, natomiast wśród krajów UE – Hiszpanię i Francję.

W naszym kraju awokado jest łatwo dostępne i coraz bardziej popularne. Spośród ponad 150 znanych odmian, na polskich półkach najczęściej można spotkać zaledwie dwie: Hass i Fuerte.

Odmiany awokado

Awokado Hass

Jedną z najbardziej popularnych odmian tego owocu jest Hass, czyli ta o twardej, bakłażanowej (fioletowo-czarnej) skórce i miękkim, jasnozielonym miąższu. To co wyróżnia tę odmianę to z pewnością smak – lekko orzechowy i świetnie komponujący się w sałatkach oraz pastach.

Jak jeść awokado hass

Awokado Fuerte

Fuerte (z hiszp. silny) charakteryzuje się zieloną, błyszczącą skórką i zielono-żółtym miąższem. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych odmian. Swą hiszpańską nazwę zawdzięcza możliwości przetrwania przymrozków – jako jedna z nielicznych odmian tego owocu.

Dowiedz się więcej: Poznaj najlepsze odmiany awokado >>

Jak jeść awokado fuerte

Jak pokroić awokado?

  1. Owoc należy umyć i przekroić wzdłuż, prowadząc nóż aż do pestki.
  2. Połówki przekręcić w przeciwnych kierunkach.
  3. Z jednej połówki usunąć pestkę.
  4. Miąższ oddzielić od skórki łyżką (można wcześniej naciąć go nożem na kształt kostki) i najlepiej skropić sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec ciemnieniu.

Dowiedz się więcej o pestce z awokado – czy jest trująca i co można z nią zrobić >>

Jak pokroić awokado

Niezwykły skład Awokado

Co się kryje pod chropowatą skórką?

Jedna porcja o wadze 140g (bez skórki i pestki) zawiera 230 kalorii i:

  • 20g tłuszczu,
  • prawie 3g białka,
  • 10g węglowodanów,
  • niecałe 5g błonnika pokarmowego.

To co wyróżnia awokado spośród innych owoców to wysoka kaloryczność i duża zawartość tłuszczów. Wbrew pozorom są to duże zalety! 75% tłuszczu to jednonienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływające na kontrolę poziomu cholesterolu we krwi.

Awokado to również prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych – zawiera m.in. witaminy E, C i K, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk oraz cenne fitozwiązki.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo: Zasady, jadłospis, opinie >>

Właściwości odżywcze awokado

Właściwości meksykańskiego owocu

Koncentracja substancji odżywczych w awokado sprawia, że posiada liczne właściwości prozdrowotne awokado, z których najważniejsze to:

  • regulacja ciśnienia krwi,
  • zapobieganie chorobom układu krążenia,
  • wpływ na podwyższanie „dobrego” cholesterolu – HDL,
  • regulacja poziomu cukru we krwi,
  • łagodzenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
  • pomoc w łagodzeniu objawów stresu,
  • obniżenie stanów depresyjnych,
  • działanie antyoksydacyjne,
  • wpływ na produkcję kolagenu – nadanie skórze młodego i promiennego wyglądu,
  • zapobieganie stanom zapalnym,
  • zapobieganie wadom rozwojowym płodu.

Jak jeść awokado?

Smaczliwka to owoc o wszechstronnym wykorzystaniu. Najczęściej używana jest do przygotowania sałatek i past kanapkowych. Poniżej przykładowe przepisy.

Guacamole, czyli meksykańska pasta z awokado

Składniki:

  • 3 szt. awokado – miąższ oddzielony ze skórki i zmiażdżony widelcem,
  • Sok z 1 szt. cytryny, dobra będzie też limonka
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 3 łyżki świeżo posiekanej kolendry,
  • 2 pomidory pokrojone w drobną kostkę,
  • 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę,
  • Szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie).

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i serwować z chipsami lub ulubionym pieczywem.

Uwaga! Wydrążony miąższ należy jak najszybciej połączyć z sokiem z cytryny, aby zachować ładny, apetyczny wygląd pasty (miąższ bardzo szybko ulega utlenieniu).

Więcej przepisów znajdziesz w naszym artykule: Pasta z awokado – przepisy >>

pasta z awokado - guacamole

Sałatka z awokado

Składniki:

  • 400g krewetek bez pancerzyków,
  • Odrobina oleju (do podsmażenia krewetek),
  • 1 szt. awokado – miąższ pokrojony w kostkę lub paski,
  • 1 szt. mango pokrojone w kostkę,
  • Garść rukoli (lub innej ulubionej sałaty),
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka,
  • 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • Sok z cytryny lub limonki – 2 szt.,
  • Szczypta cukru,
  • Szczypta kuminu.

Krewetki należy podsmażyć na oleju. W misce wymieszać rukolę, awokado, mango i cebulę, a następnie dodać przygotowane krewetki. Z pozostałych składników przygotować sos i polać nim sałatkę.

Uwaga! Drobno pokrojona pierś z kurczaka będzie doskonałym zamiennikiem krewetek.

Więcej przepisów znajdziesz w naszym artykule: Sałatka z awokado – przepisy >>

Sałatka z awokado

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również