Idealne kruche ciasto na tartę

Dowiedz się, jak wykonać perfekcyjne ciasto na tartę. Powinno być idealnie kruche - gwarantujemy, że dzięki naszym poradom zawsze takie wyjdzie!

Idealne kruche ciasto na tartę
Ciasto na tartę powinno być odpowiednio kruche

Ciasto kruche swoją strukturę zawdzięcza użytemu tłuszczowi. Jak wykonać idealne ciasto na tartę? Poniżej kilka prostych porad, których należy się trzymać, aby cieszyć się doskonałym kruchym ciastem.

Kruche ciasto na tartę – składniki

Podstawowe kruche ciasto składa się z 3 składników: mąki, tłuszczu oraz jaj. Niewiele, a jednak zrobienie kruchego ciasta nieraz stwarza wiele problemów. Dzisiaj chciałabym Wam przekazać kilka prostych porad, których należy przestrzegać w trakcie robienia kruchego ciasta. Obiecuję, że wyjdzie za każdym razem.

Jedną z najważniejszych zasad jest krótkie i szybkie wymieszanie składników. Ciasto kruche nie lubi „ciepłych rąk”, dlatego w pierwszej kolejności składniki sieka się nożem, a następnie szybko zagniata. Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że ciasto stanie się gumowate.

Idealne kruche ciasto na tartę - kawałek tarty

Mąka

Wystarczy zwykła mąka pszenna. Ważne, aby miała małą zawartość glutenu, czyli nie była np. mąką do ciast drożdżowych. Uwalniany z mąki gluten powoduje, że ciasto staje się sprężyste, a po upieczeniu porowate.

Najlepsza mąka do ciasta kruchego to krupczatka. Część mąki można zastąpić innymi dodatkami np. kakao czy zmielonymi orzechami. Mąkę najlepiej przesiać – nada to lekkości ciastu.

Tłuszcz

Zazwyczaj jest to masło lub masło wymieszane ze smalcem. Można użyć margaryny (ale takiej do pieczenia). Mixy i miękkie margaryny się nie nadają.

Tłuszcz musi być schłodzony, czyli najlepiej wyjąć go z lodówki i od razu użyć. Dzięki dużej ilości tłuszczu ciasto zyskuje swoją kruchość.

Jajka

Najczęściej używa się samych żółtek. Dzięki żółtkom ciasto staje się plastyczne.

Białka natomiast zmniejszają kruchość ciasta. Jajka, podobnie jak tłuszcz, muszą być zimne. Ponieważ lubię sprawdzać różne warianty w swoich przepisach, wykorzystywałam zarówno same żółtka, jak i całe jajka. Tarta za każdym razem wyszła, także popróbujcie, która wersja będzie Wam odpowiadać.

Sól lub cukier

Jeśli decydujemy się na tartę wytrawną, do ciasta należy dodać sól. Nie powinna ona jednak przekraczać 2% masy użytej do ciasta mąki.

Natomiast do tart słodkich dodajemy cukier. Klasyczny przepis na ciasto do słodkiej tarty to stosunek mąki do tłuszczu i cukru w proporcji 3:2:1.

Ja jednak tej zasady nie stosuję jeśli chodzi o cukier. Najczęściej dodaję go minimalne ilości, ponieważ słodkie jest nadzienie wykładane na ciasto. Jeśli decydujecie się na cukier, najlepiej dodać  bardzo drobny lub cukier puder. Zbyt duży kryształ może się skarmelizować podczas pieczenia.

Kwaśna śmietana lub woda

W niektórych przepisach pojawia się kwaśna śmietana lub woda. Oba składniki muszą być zimne.

Dodanie jednego z nich zamienia ciasto kruche na półkruche i najczęściej wymaga dodania spulchniacza w postaci proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Idealne kruche ciasto na tartę - tarta z owocami

Kruche ciasto na tartę – porady

Chłodzenie ciasta – gdy ciasto jest już gotowe, najlepiej uformować kulkę (łatwiej je później rozwałkować), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. W folii ciasto nie wyschnie. Ciasto zwykle chłodzi się około 20-30 minut.

Jeśli już jesteśmy w temacie chłodzenia – zawinięte ciasto w lodówce można trzymać około tygodnia, w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy. Ciasto nie straci na kruchości czy smaku.

Nakłucie ciasta – po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować i przełożyć na foremkę.  Po dokładnym jej wyklejeniu ciasto należy nakłuć widelcem. Wszelkie płyny zawarte w cieście szybciej wyparują i ciasto szybciej się upiecze.

Pieczenie – ciasto kruche piecze się w temperaturze 170 – 200 stopni. Przez około 30-40 minut. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Tarty ze względu na pieczenie można podzielić na trzy rodzaje:

  1. nadzienie nakładane jest na surowe ciasto, wszystko razem jest pieczone np. Tarta sernikowa >>
  2. najpierw pieczone jest samo ciasto, a później dodawane jest nadzienie i ponownie całość jest pieczona np. Tartaletki z jabłkiem i kruszonką >>
  3. pieczone jest samo ciasto, a na wystudzone dodawane jest nadzienie, które nie wymaga dalszego pieczenia np. Tarta czekoladowo-pomarańczowa >> 

Formy do pieczenia – forma do tarty charakteryzuje się niskim pofalowanym brzegiem o okrągłym lub prostokątnym kształcie. Najczęściej spotykane są formy ceramiczne, blaszane lub silikonowe. Te ostatnie idealnie nadają się na tarteletki i kruche babeczki. Nie polecam ich do dużych tart, ponieważ istnieje ryzyko, że przy wyjmowaniu ciasto się połamie.

Znacie już wszystkie zasady i tajniki na kruche ciasto, w takim razie nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i upiec tartę. Powodzenia i smacznego!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Asia Kaczmarek Asia Kaczmarek [+ info]

Autorka bloga misiowamamaasia.pl, gdzie znajdziemy przepisy na domowe słodkości. Zamiłowanie do pieczenia zaszczepione przez mamę - zawsze jej pomagała, a z czasem zaczęła piec sama. Swoją pasję do pieczenia dzieli pomiędzy pracą zawodową, domem i wychowaniem syna. Grunt to dobra organizacja czasu ;) Obserwuj na Instagramie

Zobacz również