Imbir - wielka moc w zwykłym kłączu

Dowiedz się, dlaczego imbir jest tak wyjątkowy i jakie zastosowanie znajdzie w każdej kuchni. Kłącze imbiru od A do Z - sprawdź!

 
Imbir - wielka moc w zwykłym kłączu
Imbir - właściwości i zastosowanie

Imbir – azjatyckie złoto, które musi znaleźć się w naszej kuchni i apteczce, bo to nie tylko znakomita przyprawa, ale i doskonałe panaceum na wiele schorzeń. I co bardzo ważne – naturalne. Bez chemicznych dodatków i niepotrzebnych otoczek – bierzemy korzeń imbiru, obieramy i mamy gotową przyprawę lub lekarstwo.

Warto także mieć w domu sproszkowany imbir, którego możemy używać jako dodatek kulinarny – najczęściej do ciasteczek, zup i jako „złota trójca” – kurkuma, chili i imbir, dodawana do wszelkich rozgrzewających dań i zup. Szczyptą takiej kompozycji przyprawiam jesienną i zimową porą nawet rosół – nie zmienia smaku, a znakomicie go „odpornościowo” wzmacnia.

Co w imbirze siedzi

Witamina C w towarzystwie B1, B2 fosforu, żelaza, potasu oraz oleje eteryczne i substancje żywicowe. Całe dobro zawarte w imbirze znane i stosowane jest od tysiącleci w krajach Azji.

Pierwszy raz spotkałam się z imbirem wiele lat temu w czasie mojej podróży do Indii, zainteresowałam się nim i od tej pory na stałe już u mnie zagościł.
I bardzo dobrze ( jak samą siebie zapewniam), ponieważ jest to jedna z najzdrowszych przypraw świata.

Tak twierdzą chińscy lekarze oraz specjaliści Ajurwedy, którzy jednomyślnie uważają imbir za prawdziwy cud natury.

Imbir - wielka moc w zwykłym kłączu - przyprawy

źródło zdjęcia: jawagabunda.pl

Na co działa imbir

  • Zapobiega przeziębieniom i leczy stany zapalne, szczególnie skuteczny jest na bolące gardło, zatoki i katar – ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze.
  • Pobudza wydzielanie śluzu, stosuje się go często – pomocniczo – przy leczeniu zapalenia oskrzeli i płuc.
  • Pomocny w leczeniu zapalenia stawów.
  • Łagodzi mdłości, jest bardzo skuteczny w leczeniu choroby lokomocyjnej i morskiej. Można zdecydować się na żucie korzenia imbiru – dla przyzwyczajonych do tego smaku lub popijanie wody z imbirem – dla pozostałych.
    Nie wszyscy wiedzą, że preparaty przeciwdziałające dolegliwościom towarzyszącym chorobie lokomocyjnej Avioplant i Lokomotiv zawierają w składzie sproszkowane kłącze imbiru. Po co korzystać z chemicznej otoczki, skoro można spożywać imbir w naturalnej postaci?
    Imbir – w niewielkich ilościach – może być używany przy porannych mdłościach przez kobiety w ciąży – tak poradziła sobie z tym „utrapieniem” córka mojej przyjaciółki joginki.
  • Zwiększa odporność organizmu, dobrze jest zatem używać go profilaktycznie do potraw lub jako napój. Plasterek imbiru wrzucony do zupy, najlepiej w towarzystwie szczypty kurkumy lub pasty z kurkumy i pieprzu bądź chili, absolutnie nie zmieni smaku, a zupie doda dodatkowych wartości.
  • Przynosi ulgę w przebiegu migreny – stosowany profilaktycznie zmniejsza częstotliwość i i siłę ataków migreny.
  • Ma działanie moczopędne i tym samym działa przeciwobrzękowo.

  • Wspomaga higienę jamy ustnej – jest składnikiem past do zębów – działa odkażająca i odświeżająco.
    Często kupuję ajurwedyjską pastę do zębów, która oprócz wielu innych ziół ma w swoim składzie także imbir.
  • Wzmaga krążenie krwi – napar z imbiru pomoże rozgrzać zmarznięte stopy, dłonie i w ogóle cały organizm.
  • Imbiru używa się do produkcji kosmetyków i preparatów wyszczuplających. To znowu dzięki pobudzeniu krążenia – imbir przyśpiesza spalanie tłuszczu i dodatkowo pomaga w walce z cellulitem. Najczęściej spotkamy go w peelingach i modelująco–wyszczuplających balsamach do ciała.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe oraz PMS – działając rozkurczowo.
  • Ułatwia trawienie dzięki temu, że olejki eteryczne pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego.
  • Działa pomocniczo w odchudzaniu, bowiem pobudza enzymy trawienne, przez co zwiększa się wydzielanie śliny, soków żółciowych, a co za tym idzie – następuje przyspieszenie perystaltyki jelit.
    Może nie jest to prosta droga do odchudzenia się, ale wszystkie osoby, które regularnie zażywają imbir, potwierdzają, że ciężko jest przybrać na wadze stosując go regularnie.
  • Orzeźwia i usuwa zmęczenie – ma zastosowanie problemach z koncentracją, poprawia wydajność umysłową.
  •  A tak w ogóle, to w medycynie chińskiej i ajurwedzie od wieków uznawany jest za afrodyzjak!

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Imbir - wielka moc w zwykłym kłączu - plastry imbiru

źródło zdjęcia: jawagabunda.pl

Jak używać imbiru

Imbir traktowany jest jako lekarstwo, więc należy obchodzić się z nim ostrożnie. W książce, którą posiadam (o zdrowym gotowaniu z ajurwedą), przeczytałam, że nie powinno się zjadać więcej niż 8 gramów imbiru dziennie. Nawet, gdy mam ostry atak przeziębienia, staram się nie przekraczać tej ilości.

Sproszkowany imbir po otwarciu torebki najlepiej jest przesypać do szczelnego opakowania lub naczynia, żeby nie wietrzał (np. do słoika).

Kupując świeży imbir, nie warto robić zapasu. Kawałek kłącza powinien być twardy, bez śladu więdnięcia i oczywiście pleśni – a zdarzają się takie kłącza i to wcale nierzadko. Odkrawamy część jaka jest nam potrzebna, a resztę przechowujemy w lodówce, zawijając na przykład w papier do wypieków.

  • Imbir dodany do potrawy, soku, koktajlu.
  • Zaparzony w wodzie lub herbacie.
  • Przyprawione nim ciasteczka.
  • Kandyzowany do żucia.
  • Kieliszek rewelacyjnej nalewki z dodatkiem imbiru.

Każde z wymienionych powyżej przykładowych zastosowań jest dobre.

Imbir - wielka moc w zwykłym kłączu - herbata imbirowa

źródło zdjęcia: jawagabunda.pl

Nie każdemu służy

Imbir, ponieważ jest wręcz naszpikowany zdrowotnymi właściwościami, nie może być stosowany przez wszystkich i w ilościach nieograniczonych.
Nie zaleca się imbiru dla:

  • kobiet w ciąży (za wyjątkiem małych ilości, przy porannych mdłościach),
  • matek karmiących piersią,
  • osób, które mają przewlekłe problemy ze strony przewodu pokarmowego, jak na przykład wrzody żołądka, dwunastnicy czy refluks.

Jako że imbir rozrzedza krew, ostrożnie powinni go stosować chorzy, którzy przyjmują leki o takim działaniu.

O tym, w jaki sposób zastosować cudowne właściwości imbiru w praktyce, pomagając zdrowiu domowymi sposobami, przeczytasz w moim następnym artykule: Imbir – jak używać >>

Uwaga! Powyższe wskazania medyczne są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!

Imbir - wielka moc w zwykłym kłączu - tarty imbir

źródło zdjęcia: jawagabunda.pl

Źródło:
dr Vasant Lad „Ayurveda: The Science of Self – Healing”;
F. Karacha „Medycyna ajurwedyjska w odniesieniu do współczesnego świata”.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
Zobacz również