Jesienna kuchnia nie może obyć się bez potraw takich jak zupa z dyni. To przepyszne i bogate w składniki odżywcze warzywo króluje w tym okresie na polskich stołach. Oto kilka przepisów na zupę z dyni, które bardzo łatwo możemy wykonać w swojej kuchni.
Właściwości odżywcze dyni
Dynia bogata jest w beta karoten, a zaświadcza o tym jej żółty kolor. Jest on bardzo silnym antyutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki. Także poziom złego cholesterolu może się zmniejszyć dzięki beta karotenowi.
Dynia to również bogactwo witamin i minerałów. Zawiera ona między innymi wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminy A, E, K, C, B6, kwas foliowy i ryboflawinę. Można powiedzieć, że jedzenie potraw z dyni to samo zdrowie!
Zupa z dyni – najlepsze przepisy
Poniżej przedstawiamy nasze TOP 3 przepisy na pyszną zupę dyniową.
1. Zupa z pieczonej dyni

Przygotowanie tej potrawy zajmie trochę więcej czasu niż zwykła zupa, ale warto, bo jej smak jest niezwykle oryginalny. Można do niej użyć dyni hokkaido lub innej, w zależności od dostępności.
Składniki:
- średniej wielkości dynia
- 1,5 litra bulionu
- 2-3 ząbki czosnku
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
- sól morska
- oliwa
Sposób przygotowania:
Warto wiedzieć: Dynię będzie łatwiej obrać ze skórki po upieczeniu, gdyż staje się wtedy miękka. Chyba, że jest to hokkaido – wówczas nie musimy tego robić.
- Dynię kroimy na pół i usuwamy pestki. Można je później ususzyć.
- Kroimy warzywo na cienkie plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i oprószamy solą i/lub kurkumą.
- Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około godzinę (czasem wystarczy 40 minut).
- Na 20 minut przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika ząbki czosnku, każdy zawinięty w folię aluminiową.
- Całość pozostawiamy do wystygnięcia, wkładamy do garnka razem z czosnkiem, zalewamy bulionem i zagotowujemy.
- Zupę gotujemy około 5 minut. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
- Dokładnie miksujemy. Tak przygotowana zupa z dyni jest naprawdę przepyszna.
Dowiedz się więcej: Thermomix – jak działa i czy warto kupić >>
2. Pikantna zupa z dyni z czarnuszką i serem grana padano

Ta pikantna zupa jest idealna w jesienne i chłodne dni. Chilli rozgrzewa, czarnuszka dodaje aromatu, a ser rozpływa się w ustach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste.
Składniki:
- dynia hokkaido
- 1 litr wywaru warzywnego
- cebula
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chilli
- łyżka czarnuszki
- czarnuszka
- imbir w proszku
- 50 dag sera grana padano
- sól morska
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Dynię hokkaido kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w głębokim rondlu na oliwie.
- Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę.
- Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli i pokrojoną dynię, dusimy 10 minut w rondlu.
- Dodajemy bulion i gotujemy 10 minut.
- Pod koniec wsypujemy sproszkowany imbir.
- Całość miksujemy i dodajemy sól morską.
- Czarnuszkę dodajemy na końcu, wcześniej prażymy ją na gorącej patelni.
- Gotową zupę podaną na talerzu posypujemy serem. Taki krem dyni to naprawdę rarytas!
3. Zupa z dyni z granatem

Tę niezwykłą zupę charakteryzuje słodycz przełamana papryczką chilli, to bogactwo smaków i aromatów.
Składniki:
- 2 dynie hokkaido
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- 5 ziemniaków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- granat
- 100ml soku z granatu
- 600ml bulionu
- pomarańcza
- cynamon
- papryka ostra
- kurkuma
- sól morska
Sposób przygotowania:
- Małe kawałki dyni, marchewki i pietruszki smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku (ok 20 minut).
- Obieramy i siekamy ziemniaki, por, cebulę, czosnek, imbir i smażymy w rondlu na oliwie aż zmiękną.
- Upieczone warzywa dodajemy do tych w rondlu, dodajemy sok z pomarańczy, granatu i bulion.
- Miksujemy na gładki krem. Podajemy z pestkami dyni i granatu.
Smacznego!
ZOBACZ RÓWNIEŻ