ARTYKUŁ PARTNERA
ARTYKUŁ PARTNERA
26 Maj, 2020 - 14:08
Zboża w diecie – nie tylko człowiek powinien na nie uważać

Zboża w diecie – nie tylko człowiek powinien na nie uważać

ARTYKUŁ PARTNERA

Mimo że w piramidzie żywienia produkty zbożowe uważane są za podstawę codziennej diety, taki model żywieniowy nie dla wszystkich jest odpowiedni. Chodzi zwłaszcza o osoby z nietolerancją glutenu. A co z karmą dla psów? W określonych przypadkach trzeba uważać na zawarte w niej zboża.

Zboża w diecie

Jakie zboża można znaleźć w diecie? Są to m.in.: ryż, jęczmień, kukurydza, owies, sorgo, proso (z niego pochodzi kasza jaglana), żyto, pszenżyto, pszenica oraz pszenica orkisz. Mimo że często goszczą na naszych stołach, to w ostatnim czasie na popularności zyskuje dieta bezglutenowa.

Glutenem nazywa się mieszaninę białek roślinnych – gluteniny i gliadyny – jaka występuje w ziarnach niektórych zbóż. Gluten zawierają wszystkie typy pszenicy, żyto, pszenżyto i jęczmień.

Nawet w świecie zwierząt zwraca się uwagę na ograniczenie udziału zbóż w diecie, o czym świadczy szeroka oferta karm bezzbożowych. Jednak szerzej na ten temat w kolejnym akapicie.

Z czego wynika zainteresowanie dietą o ograniczonym udziale zbóż? Niektóre osoby wykazują nadwrażliwość na gluten. Rozwinąć się u nich może choroba glutenozależna, która ma autoimmunologiczny charakter i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Oprócz niej występuje alergia na gluten lub jego nietolerancja.

Obok glutenu w zbożach znajdują się też inhibitory amylazy i trypsyny. Te z kolei mogą powodować stany zapalne w węzłach chłonnych, śledzionie, nerkach, mózgu. Dodatkowo zaostrzają przebieg wielu przewlekłych chorób, w tym zwłaszcza reumatoidalnego zapalenia stawów, stwardnienia rozsianego, astmy, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, tocznia rumieniowatego.

W zbożach znajdują się też lektyny. Białka te nie ulegają rozkładowi w procesie trawiennym i nietknięte pozostają w jelitach. Część z nich przyczepia się do receptorów w jelicie i przenika przez jego wyściółkę. Organizm traktuje je jako patogeny i powstaje stan zapalny. Uszkadzając śródbłonek jelit, torują drogę do przenikania niepożądanych patogenów. Związki te mają zdolność sklejania czerwonych krwinek, co utrudnia swobodny przepływ krwi i przyczynia się do powstawania skrzepów.

Zboża w diecie czworonoga

A czy w psiej diecie jest miejsce dla zbóż? Nie zawsze. Psy z alergią, nietolerancją, nadwrażliwością powinny mieć dietę ograniczającą problemy zdrowotne, z jakimi się zmagają. Szczególnie wrażliwymi na zboża są rasy: chow chow, bokser, labrador, owczarek niemiecki, sznaucer miniaturowy, golden retriever, dog argentyński.

Wówczas najlepszym rozwiązaniem okazuje się karma bezzbożowa. W składzie takich produktów znajdują się zwłaszcza wysokogatunkowe mięso (królik, bażant czy jagnięcina) i dodatki – warzywa, wyciągi z roślin, oleje.

Psi posiłek musi być odpowiednio zbilansowany. Tylko wtedy zwierzę będzie otrzymywało wystarczające ilości i proporcje niezbędnych składników odżywczych. Zboża to wartościowy składnik psiej diety. Dostarczają energii i włókna pokarmowego, dobrze wpływającego na zdrowie jelit. 

Dlatego oprócz wyżej wymienionych sytuacji nie ma konieczności podawania karmy bezzbożowej psom zdrowym. Ważne, aby zawartość zbóż w karmie wynosiła optymalnie około 10%, a nie więcej niż 20%. 

Karma bezzbożowa nie jest bardziej wartościowa tylko dlatego, że nie zawiera wypełniaczy w postaci zbóż. O jakości produktu decyduje wiele czynników, w tym zawarte w nim mięso, rezygnacja z cukru i innych dodatków. 

Należy zaznaczyć, że karma bezzbożowa nie zawsze jest niskowęglowodanowa. Zboża zastępuje się w niej często innymi źródłami węglowodanów, zazwyczaj owocami i warzywami.

Zobacz również