ARTYKUŁ PARTNERA
ARTYKUŁ PARTNERA
04 Gru, 2020 - 21:48
Woda mineralna

Woda mineralna – co warto wiedzieć przed zakupem?

ARTYKUŁ PARTNERA

Nawadnia organizm, orzeźwia, wpływa na nasze samopoczucie – to tylko niektóre korzyści ze spożywania wody mineralnej. Jednak nie każdą można pić codziennie, by utrzymać dobre zdrowie. Jak wybrać odpowiednią wodę mineralną? Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Zapotrzebowanie na wodę różni się w zależności od stanu zdrowia i trybu życia. Aby zapobiec odwodnieniu, dorosła osoba powinna wypijać minimum 1,5 l wody dziennie. Jednak optymalna ilość spożywanej wody zwiększa się podczas uprawiania sportu, w gorącym klimacie czy w przypadku obniżonej wilgotności powietrza.

Jakie są dostępne rodzaje wody?

Każdy z nas ma inne preferencje smakowe. Niektórzy wolą spożywać wodę gazowaną ze względu na bardziej wyrazisty smak, inni wybierają niegazowane. Jednak nie tylko smak powinien decydować o zakupie wody. Gazowane wody mineralne wysokonasycone CO₂ nie są przeznaczone dla małych dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących piersią czy osób z problemami gastrycznymi. Wodę gazowaną mogą bez przeszkód pić osoby o dobrym stanie zdrowia, a jej ciekawą alternatywą będzie woda lekko gazowana, a także niegazowana o delikatnym smaku.

Jakie składniki zawiera woda mineralna?

Wyróżniamy wody niskozmineralizowane o zawartości minerałów do 500 mg/l, średniozmineralizowane w przedziale 500-1500 mg/l oraz wysokozmineralizowane, które zawierają ponad 1500 mg/l. Z uwagi na wysokie nasycenie bioaktywnymi pierwiastkami, ostatnia grupa produktów nie jest polecana do codziennego spożywania.

Wybierając wodę mineralną, warto zapoznać się ze składem podanym na etykiecie. Wyszczególnione są tam mikro- i makroelementy, które nie pozostają bez wpływu na funkcjonowanie naszego organizmu. Należą do nich m.in. magnez, wapń, potas, jod, siarczany, sód, chlorki, żelazo, wodorowęglany oraz fluor.

Jednym ze składników, na który w szczególności warto zwrócić uwagę jest sód. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, utrzymując równowagę kwasowo-zasadową. Niestety występuje w nadmiernej ilości w produktach spożywczych, dlatego na co dzień warto wybierać wody niskosodowe. Dotyczy to w szczególności osób z nadciśnieniem tętniczym lub chorymi nerkami.

Wówczas warto zdecydować się na wody średniozmineralizowane o zrównoważonej zawartości składników mineralnych np. Nałęczowianka. Skład wody sprawia, że może być spożywana codziennie – charakteryzuje się niską zawartością sodu oraz kompozycją aż 7 minerałów. W ofercie marki dostępna jest woda lekko gazowana, gazowana oraz niegazowana.

Pochodzenie wody mineralnej

Woda mineralna wydobywana jest z podziemnego źródła wolnego od zanieczyszczeń, o stabilnym i bezpiecznym składzie. Jakość wody uzależniona jest jednak nie tylko od źródła, ale również ukształtowania geograficznego terenu. Jednym z najbardziej wartościowych ujęć jest uzdrowisko Nałęczów znajdującym się w otulinie Kazimierskiego parku Krajobrazowego – tam wydobywana jest naturalna woda mineralna Nałęczowianka. 

Skład chemiczny o korzystnym działaniu na zdrowie wynika z nasycenia naturalnymi minerałami podczas 20-letniej podróży przez pokłady skał. Woda nie jest poddawana żadnym dodatkowym procesom, dzięki czemu zachowuje naturalną mikroflorę.

Podejmując świadome wybory zakupowe i mając wiedze związaną z tym, na jakie informacje zawarte na etykiecie zwracać uwagę, możemy wybrać wodę mineralną o optymalnym składzie. Pamiętajmy, że regularne i skuteczne nawodnienie organizmu jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania!

Zobacz również