ARTYKUŁ PARTNERA
ARTYKUŁ PARTNERA
07 Sty, 2020 - 19:09
Tych dań powinien spróbować każdy miłośnik mięsa!

Tych dań powinien spróbować każdy miłośnik mięsa!

ARTYKUŁ PARTNERA

Zimne nóżki i zrazy wołowe – dwa dania, które warto jeść nie tylko od święta. Niezastąpione potrawy dla fanów mięsa i tradycyjnych smaków. Wypróbuj nasze przepisy!

Zimne nóżki w galarecie

Zimne nóżki to tradycyjne polskie danie. W niektórych rejonach Polski mówi się na nie galart, zylc lub studzienina. Dobrze smakują skropione octem lub cytryną oraz oprószone świeżo mielonym pieprzem.

Przepis na zimne nóżki nie należy do najszybszych, jednak z pewnością warto poczekać na efekt. Do galarety można dodać najróżniejsze składniki, takie jak gotowane warzywa czy zielony groszek. Równie dobrze smakują z plasterkami ugotowanego jajka na twardo. Jednak podstawowym składnikiem dania są oczywiście nóżki wieprzowe. Jak zrobić zimne nóżki? Będziemy potrzebowali następujących składników:

  • Kostka Mięsna WINIARY (1 sztuka)
  • żelatyna (1 opakowanie)
  • nóżki wieprzowe (3 kg)
  • golonka wieprzowa tylna (1 sztuka)
  • marchewka (5 sztuk)
  • pietruszka (4 sztuki)
  • ocet jabłkowy (1 łyżka)
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • czosnek (1 główka)
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki (1 pęczek)

W pierwszej kolejności należy oczyścić nóżki wieprzowe i golonkę, a następnie opalić nad ogniem. Wkładamy mięso do garnka wraz z warzywami i przyprawami, zalewając zimną wodą. Gotujemy do miękkości, zbierając w międzyczasie szumowiny z wywaru. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy z wywaru i kroimy w kostkę, a warzywa w cienkie krążki.

Następnie należy przecedzić wywar, dodać Kostkę Mięsną WINIARY, łyżeczkę żelatyny i doprawić do smaku solą, pieprzem i octem. Teraz wystarczy tylko połączyć mięso z wywarem, warzywami, posiekaną natką pietruszki i przelać do salaterek.

Zimne nóżki powinny chłodzić się w lodówce kilka godzin do stężenia galaretki. Po tym czasie przekładamy zimne nóżki na talerz i dekorujemy świeżą natką pietruszki. Na talerzyku można położyć ćwiartki cytryny do skropienia galaretki, co z pewnością podkreśli smak mięsa i warzyw. To doskonały przepis na każdą okazję!

Zrazy wołowe

Prawdziwi miłośnicy mięsnych dań z pewnością nie raz jedli zrazy wołowe. To jedna z potraw głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Doskonale smakują polane sosem pieczarkowym, który podkreśla smak mięsa. Jak przygotować soczyste i pyszne zrazy wołowe? Podpowiadamy!

Przepis na zrazy wołowe nie jest skomplikowany. Należy jedynie trzymać się kilku podstawowych zasad. Do przygotowania 6 porcji dania będziemy potrzebować następujących składników:

  • Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
  • rosół wołowy (1 kostka)
  • wołowina z udźca
  • skórka z chleba żytniego
  • ogórek kiszony (4 sztuki)
  • słonina (6 plastrów)
  • musztarda miodowa (6 łyżeczek)
  • masło do smażenia
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

W pierwszej kolejności należy rozbić płaty wołowiny na około 2-3 mm grubości i posmarować musztardą. Mięso w tym momencie można posolić i popieprzyć. Ogórki kroimy w słupki i kładziemy na płaty mięsa wraz z plasterkiem słoniny i słupkiem skórki chlebowej. Teraz należy dokładnie zawinąć zrazy nitką, aby nie rozpadły się podczas duszenia.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i kładziemy obtoczone w mące zrazy. Należy je zarumienić z każdej strony, a potem podlać rosołem do 2/3 wysokości roladek. Zrazy dusimy przez około dwie godziny. Na koniec wystarczy tylko rozrobić sos pieczeniowy Winiary i polać nim zrazy.

ZOBACZ RÓWNIEŻ