Thermomix jest przedmiotem pożądania tych, którzy go nie mają i uwielbienia wielu jego posiadaczy, a także obiektem niechęci co poniektórych. Dlaczego? Spróbujmy przyjrzeć się temu bliżej i rozłożyć na czynniki pierwsze wszystkie wady i zalety wielofunkcyjnego robota kuchennego, jakim jest właśnie Thermomix.
Bez wątpienia jest to bardzo przydatny sprzęt kuchenny. Największym jednak problemem jest jego zaporowa cena, gdyż za najtańszy zestaw trzeba wydać aż 4 799 złotych. Jest to wysoka cena dla wielu z nas, dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie warto zastanowić się, czy styl życia nasz i naszej rodziny tego wymaga i czy rzeczywiście zyskamy na zakupie takiego sprzętu. Chcielibyśmy w końcu uniknąć sytuacji, w której Thermomix, choć lubiany, stoi nieużywany. Trudno przecież przyznać się przed sobą samym, że wyrzuciło się pieniądze w błoto. Komu zatem przyda się taki sprzęt kuchenny?

źródło zdjęcia: thermomix.com
Thermomix – dla ceniących prostotę i dla zapracowanych
To nie tylko mikser, który rozdrobni wszystko:
- wymiesza,
- ubije,
- rozpuści,
- posieka ,
- ugotuje,
- wyrobi ciasto.
To także:
- waga,
- robot kuchenny,
- maszynka do mięsa,
- tarka,
- tłuczek,
- moździerz,
- młynek do kawy i nie tylko!
Można w nim gotować na parze, przygotować chleb, pyszne koktajle czy dania dla niemowląt. Dzięki temu wszechstronnemu urządzeniu oszczędzimy miejsca w szafkach gdyż niepotrzebne nam będą dodatkowe urządzenia. Mamy wszystko w jednym!
Ponadto Thermomix jest prosty w obsłudze, gdyż posiada tylko elementy sterujące czasem, temperaturą i prędkością. Pomocne w jego obsłudze będą książki kucharskie w wersji papierowej, platforma i dedykowana aplikacja z przepisami.
Warto wiedzieć, że najnowszy model jest wyposażony w nośnik przepisów na Thermomix. Gotowanie jest proste, gdyż wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i dodawać składniki w kolejności i ilości wskazanej w książce.
- Jeśli mamy nośnik przepisów – Thermomix sam zważy, ustawi temperaturę i czas oraz poleci, co dodać w kolejnym kroku.
Nie zapominajmy również o tym, że po zakończeniu gotowania zamiast wielu różnych urządzeń oraz garnków, będziemy musieli umyć tylko jedno urządzenie!
Thermomix – gęste koktajle i kremowe zupy

Jeśli rozpoczynamy dzień od gęstego smoothie na bazie szpinaku, banana, sezonowych owoców i warzyw, to znamy ból pobrudzonej kuchni (kielich się znowu przewrócił), uszkodzonego sprzętu (zbity kielich, stępione ostrza czy wytarte łączenia) czy góry naczyń do mycia.
Thermomix sprawi, że te te problemy znikną. I co najważniejsze – podoła najtwardszej przeszkodzie i zmiksuje wszystko na gładki krem.
Dowiedz się więcej: Zielone koktajle pomagające spalać tłuszcz, czyli fatburning smoothies >>
Thermomix – dla tych, którzy unikają glutenu
Tradycyjną mąkę możemy zastąpić mąkami bezglutenowymi, takimi jak mąka kukurydziana czy mąka ryżowa . Dodatkowo mąkę możemy zrobić z kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, z migdałów lub orzechów.
Thermomix zmieli wszystkie wymienione składniki na mączny pył. W przypadku migdałów i orzechów zmielonych na świeżo, unikniemy toksycznych pleśni, czego nie zagwarantuje nam zakup gotowej mąki.
Dowiedz się więcej: Przepis na naleśniki bez jajek, mleka lub glutenu >>
Thermomix – kiedy lepiej nie kupować
- Gdy lubimy ugotować coś raz na kilka dni, na przykład 5-10 litrów zupy.
Thermomix sprawdza się przy mniejszych porcjach. Nie ulegajmy jednak złudzeniu, że 2.5 litrową gęstą zupą-krem nie nakarmimy rodziny. Taka ilość spokojnie nasyci 5 osób! - Gdy gotujemy rzadko, albo wcale.
Chociaż to też może być złudne, gdyż bardzo prawdopodobne jest, że dzięki temu urządzeniu zaczniemy gotować i polubimy tę czynność!
Jeśli stwierdzimy, że urządzenie nam się przyda, a nie jesteśmy w stanie jednorazowo wydać prawie 5 000 złotych, warto wziąć przykład z innych, którzy kupili urządzenie w systemie ratalnym. Nasz budżet tylko delikatnie odczuje rozłożenie spłaty urządzenia na dwa lata.
Thermomix – przepisy
Poniżej przedstawiamy kilka przykładowych przepisów do wykonania za pomocą Thermomixu.
Domowy bulion zamiast kostki rosołowej

Jeśli czasami potrzebny nam jest bulion warzywny, a nie mamy czasu go ugotować bądź też nie chcemy używać kupnej kotki rosołowej, możemy skorzystać z przepisów na buliony. Zawarte są one w oficjalnych książkach kucharskich dołączonych do urządzenia, które widnieją również na oficjalnej stronie z przepisami na Thermomix.
Tak przygotowany bulion możemy długo przechowywać w słoiku w lodówce. Przykładowy przepis na bulion warzywny znajduje się tutaj.
Pierogi ruskie

Problem z dobrym ciastem na pierogi? Idealne, miękkie ciasto uzyskamy dzięki przepisowi zawartym w oficjalnych przepisach na Thermomix (sprawdź tutaj).
Likier jajeczny domowej roboty

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości przepysznym napojem alkoholowym, wypróbujmy przepis na ajerkoniak (sprawdź tutaj). Do stworzenia domowego likieru jajecznego wystarczą: żółtka, cukier, wódka i mleko skondensowane niesłodzone.
ZOBACZ RÓWNIEŻ