Bez wątpienia wszyscy miłośnicy medycyny naturalnej powinni mieć w domu szałwię. Pomaga w leczeniu wielu dolegliwości: od infekcji górnych dróg oddechowych, przez zapalenia skórne, aż po łagodzenie zaburzeń trawiennych. Ponadto, szałwia jest doskonałą przyprawą używaną w celu wzbogacania smaku mięs i warzyw.
Charakterystyka rośliny
Szałwia lekarska (Salvia officinalis) to roślina znana i lubiana w Polsce, którą można spotkać latem w przydomowych ogródkach. Jej łacińska nazwa salvere oznacza dosłownie „być w dobrym zdrowiu”.
Szałwia jest krzewinką mierzącą do 80 cm, jej charakterystyczną częścią są aromatyczne liście o srebrzystoszarym zabarwieniu oraz kwiaty o najczęściej fiołkowej lub różowej barwie (rzadziej białej). Zioło charakteryzuje specyficzny, nieco kamforowy zapach.
Jak suszyć szałwię?
Ziele i liście szałwii najlepiej suszyć w miejscach zacienionych i przewiewnych. Jeżeli zdecydujemy się na użycie suszarki do grzybów i owoców, pamiętajmy, że temperatura suszenia nie powinna przekroczyć 35 st. C – aby nie pozbawić rośliny jej prozdrowotnych właściwości.

Szałwia a substancje czynne
Głównymi składnikami aktywnymi znajdującymi się w liściach tej rośliny są m.in.:
- olejek eteryczny, w którego skład wchodzą takie substancje, jak tujon (do 50%), cyneol (do 15%), kamfora czy pinen,
- karnozol,
- garbniki,
- saponiny,
- flawonoidy,
- kwasy organiczne,
- witamina C,
- sole mineralne,
- związki żywicowe.
Dowiedz się więcej: Olejki eteryczne – czym są i jak je stosować >>
Właściwości zdrowotne szałwii
Dawniej szałwia była uznawana za uniwersalny środek leczniczy. Znana była już w starożytnej Grecji, nie była również obca ludziom średniowiecza. Istnieje stare, choć nieco zapomniane przysłowie dobrze opisujące szałwię: „Śmierć tego nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie”. Szkoda, że to porzekadło nie jest pamiętane przez wszystkich, gdyż srebrzyste zioło może nam przyjść z pomocą w przypadku odczuwania wielu dolegliwości.
Najczęściej szałwia stosowana jest w schorzeniach górnych dróg oddechowych: w zapaleniach jamy ustnej, gardła i migdałów. Działa ściągająco, przeciwzapalnie, antyseptycznie i grzybobójczo. Ponadto, wykazuje właściwości żółciopędne, moczopędne oraz przeciwcukrzycowe. Działa również tonizująco, rozkurczająco i uspokajająco.
Dowiedz się więcej: Zielnik na parapecie lub tarasie – zrób to sam >>
Szałwia ma więc ogromne zastosowanie w ziołolecznictwie. Najczęściej występuje jako samodzielna przyprawa bądź składnik mieszanek ziołowych lub gotowych preparatów, a także pod postacią herbatek ziołowych.
Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Domowy napar szałwiowy
Przygotowanie leczniczego naparu z szałwii w domu jest bardzo proste. Wystarczy kilka rozdrobnionych liści szałwii zaparzyć wrzącą wodą, pod przykryciem (przez ok. 15 minut).
Zastosowanie wewnętrzne naparu
Tak otrzymany napar możemy spożywać na ból gardła, w zaburzeniach trawiennych, a nawet w przypadkach nadmiernego pocenia się.
Zastosowanie zewnętrzne naparu
Napar szałwiowy można również używać jako płukankę w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, a nawet w pleśniawkach czy podczas bólu dziąseł.
Z naparu można przygotować też okłady na trudno gojące się rany, oparzenia czy odmrożenia. Taki szałwiowy kompres przyda się szczególnie latem: w celu złagodzenia objawów użądlenia przez pszczołę lub osę.
Innym sposobem wykorzystania naparu szałwiowego są kąpiele ziołowe, które pomogą w reumatyzmie, zapaleniu pęcherza moczowego oraz chorobach skóry, np. do złagodzenia oparzeń czy świądu.
Dowiedz się więcej: Zapalenie pęcherza – domowe sposoby na leczenie >>
Szałwia w kuchni

Szałwia świetnie komponuje się z tłustymi mięsami i roślinami strączkowymi – zarówno w formie świeżej, jak i suszonej.
Gdzie najlepiej dodać szałwię? Idealnie współgra z:
- jarzynami,
- kotletami cielęcymi, wieprzowymi i drobiowymi,
- wątróbką,
- szaszłykami,
- rybami.
Warto wiedzieć: Dodatek szałwii podczas domowego wyrobu wędlin sprawi, że mięso uzyska lekki posmak dziczyzny.
Szałwia to aromatyczne zioło, które znajduje naprawdę szerokie zastosowanie w naszym domu. Warto mieć ją pod ręką, nie tylko do przyprawiania dań, ale również w celu leczniczych.
ZOBACZ RÓWNIEŻ