Tym, którzy chcieliby gotować jak Azjaci, ale nie wiedzą, od czego zacząć, z pomocą nadchodzą słodko-kwaśne sosy Pudliszki w dwóch wersjach – łagodnej i ostrej. Jak wykorzystać je w kuchni i czy można je serwować także dzieciom?
Sosy, ketchupy, fasolka po bretońsku – Pudliszki i ich naturalne receptury
Zanim przejdziemy do pomysłów na proste dania z sosem słodko-kwaśnym, warto może powiedzieć kilka słów o tym, jak on powstaje. Podobnie jak w przypadku innych swoich produktów (ketchup, przecier pomidorowy czy dania gotowe jak fasolka po bretońsku) Pudliszki dokładnie nadzorują proces produkcji sosu słodko-kwaśnego – tak, aby w jego składzie znalazły się tylko najwyższej jakości naturalne składniki. Obecność wszelkich innych dodatków została ograniczona do minimum.
Dzięki temu sosy Pudliszki okazują się delikatne i naturalne i w 100% bezpieczne dla zdrowia konsumentów – także tych najmłodszych. Tak samo sytuacja przedstawią zresztą z innymi produktami tej marki, jak fasolka po bretońsku Pudliszki – z powodzeniem można ją podawać także dzieciom, bez obaw o jej wpływ na ich zdrowie.
Jak wykorzystać sos słodko-kwaśny?
Zacznijmy od ważnej uwagi – jeśli przygotowujesz posiłek dla całej rodziny, a więc zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, najlepiej będzie zdecydować się na łagodny sos słodko-kwaśny. Jak zapewne dobrze wiesz, dziecięce brzuszki niespecjalnie lubią się z ostrymi przyprawami i wyrazistymi smakami, które zawarto w recepturze sosu pikantnego. Ten ostatni możesz więc zachować na romantyczną kolację tylko we dwoje albo spotkanie z przyjaciółmi.
Oba słodko-kwaśne sosy Pudliszki możesz zaserwować po prostu wedle przepisu podanego na opakowaniu – wówczas wystarczy podgrzać sos w niewielkim rondelku do zagotowania i wymieszać go z odpowiednią ilością ugotowanego ryżu. To najprostsza wersja, która na pewno nigdy cię nie zawiedzie.
To jednak oczywiście nie wszystkie kulinarne możliwości, jakie daje ci sos słodko-kwaśny. Może się on bowiem stać bazą dla wielu innych inspirowanych Dalekim Wschodem potraw, jak choćby polędwiczki wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym. By je przygotować, oprócz sosu słodko-kwaśnego Pudliszki (wersja dowolna) potrzebować będziesz:
- 350 g polędwiczki wieprzowej,
- 500 g makaronu świderki,
- oliwy do smażenia,
- 1/4 ananasa,
- soli i pieprzu do smaku.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Obierz ananasa i pokrój go w paseczki o szerokości ok. 1,5 cm. Polędwiczkę pokrojoną na cienkie paski i oprószoną pieprzem i solą podsmaż na oliwie, a w połowie smażenia dodaj do niej ananasa. Gdy wszystko ładnie się zrumieni, dodaj sos słodko-kwaśny i zagotuj całość razem. Połącz z makaronem, dobrze wymieszaj i… smacznego!
Widzisz, jak niewiele trzeba, by egzotyka zagościła na twoim talerzu?
ZOBACZ RÓWNIEŻ