Tradycyjne polskie śniadanie to najczęściej kanapka z szynką lub drożdżówka. A jak sobie radzić, kiedy gluten omijamy szerokim łukiem i kto właściwie powinien go unikać ?
Gluten jest znany i używany bardzo często w wielu wyrobach cukierniczych, piekarniczych czy makaronach lub pizzach, nadając potrawom elastycznej konsystencji, a zarazem dobrze je sklejając (z angielskiego „glue” oznacza klej). Gluten to mieszanina dwóch białek: gliadyny i gluteniny.
Dieta bez glutenu – kiedy i jak stosować?
Dietę bezglutenową powinny stosować wszystkie osoby z:
- celiakią,
- alergią na gluten,
- nietolerancją i nadwrażliwością na gluten.
Dodatkowo warto wprowadzić zasady tej diety przy:
- Hashimoto,
- nieszczelnych jelitach,
- zespole jelita drażliwego,
- niektórych chorobach autoimmunologicznych.
Produkty zawierające gluten
Jakie ziarna zawierają gluten, a które można z powodzeniem jeść? Poniżej przedstawiamy dokładną specyfikację. Bardzo ważne jest, aby czytać skład na opakowaniach, gdyż bardzo często gluten dodawany jest do przeróżnych produktów (czy to parówek, czy zupek w proszku).
Ziarna zawierające gluten:
- pszenica,
- orkisz,
- kasza manna,
- kuskus,
- żyto,
- jęczmień,
- owies,
- kasza pęczak.
Produkty bezglutenowe
Na szczęście w dzisiejszych czasach można znaleźć wiele zastępników produktów zawierających gluten, z których wykonać można najsmaczniejsze cudeńka, a o tym w dalszej części naszego artykułu. Co więc możemy jeść?
Ziarna bez glutenu:
- ryż,
- kasza jaglana,
- kasza gryczana,
- komosa ryżowa – quinoa,
- kasza kukurydziana,
- amarantus,
- mąka kasztanowa,
- mąka kokosowa,
- płatki owsiane bezglutenowe.
Śniadania bez glutenu – garść pomysłów
Same na początku zastanawiałyśmy się, jak sobie radzić w kuchni, jednocześnie omijając gluten szerokim łukiem – zaczęłyśmy więc eksperymentować z wypiekami z kasz i wszelkich ziaren bez glutenu. Choć na początku jest to dość przerażające, uwierzcie nam, strach ma tylko wielkie oczy.
Dowiedz się więcej: Rodzaje kasz i ich zastosowanie w kuchni
Bezglutenowy chlebek z pomidorami
Naszym pierwszym wyzwaniem było upieczenie smacznego bezglutenowego chleba, który spokojnie można by było przechowywać nawet do kilku dni i dalej byłby smaczny. Tak właśnie powstał jeden z naszych ulubionych chlebków z suszonymi pomidorami.
Choć trzeba wykazać się dużą cierpliwością przy oczekiwaniach na powstanie zakwasu z kaszy gryczanej, to przygotowanie tego chlebka zajmuje zaledwie kilka minut. Bardzo często pieczemy dwie sztuki na raz i porcjujemy na kromeczki, a następnie zamrażamy. Następnie kromeczkę wystarczy wrzucić do tostera na minutkę lub, jeśli nie macie takiej możliwości, odgrzać w piekarniku.
Najczęściej układamy kromeczki na papierze do pieczenia, wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 200°C i czekamy 10 minut. Otrzymujemy pyszne chrupiące kromeczki, które nie raz już nas poratowały w czasie porannego głodu.

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorów artykułu – Food Harmony
Bezglutenowy chlebek borówkowy
Kolejnym udanym eksperymentem okazał się chlebek borówkowy niczym jagodzianki. Choć sezon na jagody jest tylko w okresie letnim, z powodzeniem można wykorzystać inne owoce jak np. banany, które dostępne są przez cały rok.

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorów artykułu – Food Harmony
Domowa granola bez pieczenia
Niestety nie zawsze mamy czas na domowe wypieki, dlatego też przedstawiamy propozycje innych śniadań bezglutenowych jak np. domowa raw granola, która idealnie komponuje się z kokosowym jogurtem lub domowym mlekiem roślinnym i owocami. Idealne śniadanie dla zapracowanych, którzy szukają bardzo szybki rozwiązań.
Najlepsze jest to, że raw granole z powodzeniem można przechowywać nawet do miesiąca czasu w szklanym pojemniczku. Nie mówiąc już o tym, że bez problemu można ją ze sobą zabrać w podróż.

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorów artykułu – Food Harmony
Bezglutenowe ciasteczka owsiane
Do naszych ulubionych śniadań bez glutenu z powodzeniem można zaliczyć również ciasteczka owsiane, choć mówi się, że ciastek na śniadanie nie powinno się jeść, my jednak lubimy obalać takie mity.

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorów artykułu – Food Harmony
Domowe muffinki bezglutenowe
Oczywiście wśród naszych ulubionych przepisów na śniadania bezglutenowe nie może zabraknąć domowych muffinek. Idealne śniadanie na wynos, i jak wiadomo – wszyscy je lubią.

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorów artykułu – Food Harmony
Gryczane placuszki bez glutenu
Już nie raz próbowałyśmy pokazać, że z kaszy gryczanej można zrobić wiele, ten przepis jest idealnym przykładem. Nasze ukochane placuszki gryczane z domową nutellą. Nie ma czego się bać, nawet jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, w tym przepisie jest ona niewyczuwalna, a co najciekawsze – jest ona królową kasz, więc warto po nią sięgać!
Dowiedz się więcej: Przepis na naleśniki bez jajek, mleka lub glutenu

źródło zdjęcia: Getty Images / Rimma_Bondarenko
Jeśli spodobały Ci się nasze pomysły na śniadania bezglutenowe, na pewno spodobają Ci się także nasze diety na Thermomix. Nie używamy cukru, nabiału i glutenu – zawsze bazujemy na naturalnych i zdrowych produktach, które zapewnią nam zdrowie na długie lata. Dieta nie powinna być karą lecz przyjemnością i to na pewno możemy Ci zapewnić wraz z naszym menu.
Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia także naszego bloga, gdzie znajdziecie dużo inspiracji na bezglutenowe przepisy.
Pozdrawiamy, Harmonki
ZOBACZ RÓWNIEŻ