Sałatka z awokado to świetny pomysł na przełamanie standardowych smaków. Ten pełen zdrowia owoc doskonale komponuje się zarówno w sałatkach na słono, jak i słodko-kwaśnych wariacjach. Jak wykorzystać awokado w kuchni?
Sałatka z awokado – 5 sprawdzonych przepisów
1. Sałatka z awokado i serem feta
Składniki:
- 1 szt. awokado – wydrążony miąższ, pokrojony w kostkę
- opakowanie pomidorków koktajlowych – przekrojonych na pół
- ogórek 1 szt. – obrany i pokrojony w kostkę
- 120g sera Feta – kostka
- ½ szt. czerwonej cebuli – drobno posiekanej
- natka pietruszki – drobno posiekana (ilość wg gustu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz – do smaku
Przygotowanie:
W misce umieścić pomidorki koktajlowe, ogórka, cebulę, pietruszkę i ser Feta, a na samym końcu awokado. Osobno przygotować sos do sałatki: połączyć oliwę, ocet balsamiczny i pieprz. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Uwaga! Jeżeli sałatka nie będzie serwowana od razu po przygotowaniu, awokado najlepiej dodać dopiero przed podaniem. W trakcie przygotowania można też skropić miąższ sokiem z cytryny, co uchroni awokado przed ciemnieniem.
Dowiedz się więcej: Poznaj najlepsze odmiany awokado >>

2. Kubańska sałatka z awokado i ananasem
Składniki:
- 2 szt. awokado – miąższ pokrojony w półksiężyce
- 1 świeży ananas – pokrojony w dużą kostkę
- 1 czerwona cebula – pokrojona w krążki
- garść ulubionych sałat (lodowa, rukola lub roszponka)
- czarne oliwki – opcjonalnie
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Awokado, ananasa, sałatę i cebulę połączyć w miseczce, delikatnie wymieszać składniki. Przygotować sos z oliwy i soku z cytryny. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Całość doprawić pieprzem i solą.
Dowiedz się więcej: Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny >>

3. Sałatka z awokado, mozzarellą i bazylią
Składniki:
- 2 szt. awokado – miąższ pokrojony w kostkę
- 220g mozzarelli – małe kulki
- ½ szklanki świeżej bazylii – posiekanej
- opakowanie pomidorków koktajlowych czerwonych – przekrojonych na pół
- opakowanie pomidorków koktajlowych żółtych – przekrojonych na pół
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól – do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć awokado, pomidorki i bazylię. Osobno przygotować sos: oliwę połączyć z octem balsamicznym i miodem. Gotowy sos połączyć z wcześniej przygotowanymi składnikami, delikatnie wymieszać i doprawić solą. Na samym końcu udekorować kuleczkami mozzarelli.
Dowiedz się więcej: Pasta z awokado – przepisy >>

4. Sałatka z awokado, truskawkami i szpinakiem
Składniki:
- 1 szt. awokado – wydrążony i pokrojony w kostkę miąższ
- 1 szklanka świeżych truskawek – pokrojonych w ćwiartki lub grube plasterki
- 2 małe szalotki – drobno pokrojone
- 2 garście liści szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól i pieprz – do smaku
- 1 i ½ łyżeczki estragonu
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać szalotkę oraz sos sporządzony z oliwy, octu balsamicznego, miodu, estragonu, soli i pieprzu. Dodać truskawki i liście szpinaku, delikatnie wymieszać. Udekorować awokado i orzeszkami piniowymi.
Dowiedz się więcej: Pestka z awokado – czy jest trująca i co można z nią zrobić >>

5. Sałatka z awokado i żurawiną
Składniki:
- 2 szt. awokado – miąższ pokrojony w półksiężyce
- 2-3 garście rukoli (lub świeżego szpinaku bądź roszponki)
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szkl. prażonych migdałów – płatki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka maku
- ½ łyżeczki sproszkowanej papryki
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Rukolę, żurawinę, migdały (kilka migdałów pozostawić do dekoracji) i awokado połączyć w misce i delikatnie wymieszać. Z pozostałych składników przygotować sos. Całość wymieszać i udekorować płatkami migdałów.
Dowiedz się więcej: Sałatka gyros – najlepsze przepisy >>

ZOBACZ RÓWNIEŻ