Sałatka na grilla to nieodzowny akompaniament kiełbasek, szaszłyków i pieczonych warzyw. Jej kolorowe wariacje dodadzą smaku głównym daniom i będą źródłem cennych witamin i minerałów.
Ciężkie sosy majonezowe najlepiej zastąpić tymi na bazie jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek bądź ulubionego oleju, np. lnianego. Oto 10 pomysłów na szybką sałatkę na weekendowe grillowanie.
Dowiedz się więcej: Najlepsze warzywa na grilla >>

Sałatka na grilla – proste i zdrowe przepisy
1. Miks sałat z rzodkiewką i koperkiem
Składniki:
- Miks sałat, np. sałata, roszponka, rukola
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Ogórek – 2 szt.
- Świeży koperek – 1 pęczek
- Sól i pieprz – do smaku
- Jogurt naturalny
Rzodkiewkę i ogórka pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z miksem sałat i posiekanym koperkiem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić solą i pieprzem.

2. Sałatka z pomarańczą
Składniki:
- Pomarańcza – 3 szt.
- Sałata lodowa – 1 główka
- Sezam – 2 łyżki
- Suszona żurawina – 3 łyżki
- Mozarella – ok. 120 g
- Sos balsamiczny – do smaku
Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę, dodać sałatę oraz sos balsamiczny. Całość dokładnie wymieszać. Udekorować mozzarellą (pokrojoną w kostkę), suszoną żurawiną oraz sezamem.

3. Zielona sałatka z pestkami dyni i słonecznika
Składniki:
- Miks sałat, np. sałata, roszponka, rukola
- Owoce goji – 2 łyżki
- Pestki dyni – 1 łyżka
- Nasiona słonecznika – 1 łyżka
- Czerwona papryka – ½ szt.
- Ogórek – 1 szt.
- Olej lniany – 1/3 szkl.
- Sok z cytryny – 3 łyżki
- Sól, pieprz, bazylia, oregano
Czerwoną paprykę pokroić w paseczki, ogórka w kostkę. Wymieszać z sałatami i dodać owoce goji, pestki dyni oraz nasiona słonecznika. Połączyć z sosem przygotowanym z oleju, soku z cytryny i przypraw.

4. Letnia sałatka z truskawkami
Składniki:
- Truskawki – 8-10 szt.
- Rukola – 150 g
- Czarne oliwki – dekoracyjnie
- Listki świeżej mięty
- Orzeszki piniowe
- Ser feta
- Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek
- Ocet balsamiczny – 3 łyżki
- Pieprz, sól, suszona bazylia – do smaku
Z oliwy z oliwek, octu i przypraw przygotować sos do sałatki. ¾ sosu dokładnie wymieszać z rukolą i miętą. Na tak przygotowanej zielonej bazie układać dekoracyjnie truskawki (pokrojone w plasterki lub ćwiartki), oliwki, orzeszki piniowe i ser feta (pokrojony w kostkę). Całość dodatkowo polać resztą wcześniej przygotowanego sosu.

5. Sałatka z burakiem i ostrym sosem bazyliowym
Składniki:
- Buraki – 6 szt.
- Rukola – garść
- Orzechy włoskie lub laskowe – ½ szklanki obranych orzechów
- Listki świeżej bazylii
- Czosnek – 3 ząbki
- Oliwa z oliwek – 3/4szklanki
- Ocet balsamiczny – 3 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
Buraki dokładnie umyć (nie należy ich obierać ze skórki). Upiec w folii aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Po upieczeniu buraki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i układać dekoracyjnie na talerzu wraz z rukolą. Posypać kruszonymi orzechami. Pozostałe składniki (bazylię, czosnek, oliwę, ocet i przyprawy) zblendować na gładką masę i tak uzyskanym sosem polewać sałatkę. Schłodzić przed podaniem.
Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

6. Klasyczna sałatka na grilla: Sałatka Caprese
Składniki:
- Pomidory – 3 szt.
- Ser mozzarella – 200 g
- Listki świeżej bazylii
- Oliwa z oliwek
- Pieprz czarny – do smaku
Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Na talerzu naprzemiennie należy układać: pomidory, mozzarellę i listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek i doprawić pieprzem.
Dowiedz się więcej: Top 9: Najlepsze potrawy na grilla >>

7. Brokułowa sałatka z cebulą, fetą i migdałami
Składniki:
- Brokuły – 1-2 szt.
- Czerwona cebula – 2 szt.
- Suszone pomidory
- Ser feta – 200 g
- Migdały – płatki
- Oliwa z oliwek – ½ szklanki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Miód – 1 łyżeczka
- Czosnek – 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
- Musztarda Dijon – ½ łyżeczki
- Sól, pieprz, czerwona papryczka – do smaku
Brokuły podgotować, aby wciąż były jędrne i chrupkie. Podzielić na drobne różyczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, suszone pomidory posiekać, fetę rozdrobnić. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Udekorować płatkami migdałów. Z pozostałych składników przygotować sos do polania sałatki.

8. Sałatka z awokado i mango
Składniki:
- Awokado – 2 szt.
- Mango – 2 szt.
- Natka pietruszki – pęczek
- Cebula czerwona – 1 szt.
- Czosnek – 1 ząbek
- Sok z cytryny – 4 łyżki
- Olej lniany – 4 łyżki
- Miód – 1 łyżka
- Sól i pieprz – do smaku
Miąższ awokado i mango pokroić w kostkę, cebulę i pietruszkę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć, a następnie dokładnie wymieszać z sosem przygotowanym z soku z cytryny, miodu, oleju i przypraw.
Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza >>

9. Sałatka ze szparagów i suszonych pomidorów
Składniki:
- Szparagi – pęczek
- Suszone pomidory – ok. 100 g
- Pomidorki koktajlowe – ok. 100 g
- Natka pietruszki – ½ pęczka
- Listki świeżej mięty
- Pieprz, sól, kmin rzymski
- Oliwa z oliwek – ¼ szklanki
Szparagi pokroić na małe kawałki (ok. 3-4 cm) i krótko podgotować w wodzie. Suszone pomidory pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, a natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować sos z oliwy, pieprzu, soli i kminu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać z sosem i udekorować listkami mięty.

10. Klasyczna sałatka na grilla ze szczypiorkiem
Składniki:
- Szczypiorek – 1-2 pęczki
- Pomidory – 3 szt.
- Rzodkiewka – 3 szt.
- Sałata lodowa – 1 główka
- Czosnek – 1 ząbek
- Jogurt naturalny – 150 ml
- Sól i pieprz do smaku
Pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewkę w cienkie plasterki, szczypiorek drobno posiekać i połączyć składniki z sałatą. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem.
Dowiedz się więcej: Sałatka gyros – najlepsze przepisy >>

ZOBACZ RÓWNIEŻ