Znudziła Ci się czysta wódka? Chcesz spróbować czegoś nowego i nie wydać przy tym fortuny? Dobrze trafiłeś. Jako barman z 10-letnim doświadczeniem zdobytym w wielu barach sławnych miast, takich jak Budapeszt, Londyn, Kuala Lumpur oraz Singapur, mam coś dla Ciebie.
Zacznijmy od podstaw, czyli etykieta robienia drinków
Pierwsza zasada robienia drinków to zadbanie o wysoką jakość składników. Tej reguły nie jesteś w stanie obejść. Tak samo jak nie przygotujesz świetnego dania z kiepskich składników, nie przyrządzisz też dobrego drinka, sięgając po składniki z najniższej półki.
Nie mam na myśli tutaj tylko i wyłącznie alkoholi. Bywa, że cena alkoholi nie wzrasta proporcjonalnie do ich jakości (a uzależniona jest głównie od marketingu). Z kolei jakość pozostałych składników bardzo zależy od ich ceny, pochodzenia oraz świeżości. Oznacza to, że wszystkie soki oraz owoce powinny być świeże i mieć dobrą jakość. Nie oszczędzaj więc na jakości składników, będziesz tego żałował.
Kolejną rzeczą, jaką musimy zaakcentować jest jakość lodu. Uwierz lub nie, ale bardzo często różnicą między koktajlem w domu a koktajlem w renomowanym barze jest właśnie lód.
Polecam zakup lodu w sklepie lub nawet zaaranżowanie jego dostawy, jeśli jest taka opcja. Wiem, wiem, brzmi to trochę ekscentrycznie, ale uwierz mi, jeśli raz spróbujesz tej opcji, nigdy nie oglądniesz się za siebie.
Poza tym posiadanie dostatecznej ilości lodu w zamrażarce jest wielką ulgą. To po prostu jedna z rzeczy, o którą nie będziesz musiał się martwić podczas imprezy. Nie baw się z foremkami do kostek, to strata czasu i brak wygody. Są oczywiście sposoby na produkcję lodu wysokiej jakości w domu, nawet całkowicie przezroczystego jak szkło. Jest to jednak temat na inny artykuł.
Ok, podstawy już mamy, więc weźmy się za przygotowanie naszych koktajli. Na całym świecie w trendach przodują: gin i prosseco, więc zaczniemy właśnie od nich.
TOP 10: Przepisy na drinki alkoholowe
1. Mimosa
- 1 część wina musującego
- 1 część soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Składniki wlej bezpośrednio do kieliszka do szampana.
Zapewne brzmi to, jak kombinacja której nie chcesz spróbować, ale uwierz mi, naprawdę chcesz.

2. G&T – gin z tonikiem
- 40 ml ginu
- Wysokiej jakości tonik (do dopełnienia szklanki)
Sposób przygotowania:
Składniki wymieszaj bezpośrednio w szklance.
Proste, ale działa. Obecnie gin przeżywa rewolucję szczególnie w Anglii, ale międzynarodowa scena również podąża za tym trendem. Wielki szał robią giny serwowane w gobletach do wody (użyj kieliszka do wina, jeśli nie masz gobletu) i doprawiane przeróżnymi przyprawami, takimi jak: szałwia, owoce jałowca, estragon, skórki cytrusów i wiele więcej.

3. French 75
- 40 ml ginu
- 15 ml soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- Dopełnić prosseco
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poza prosseco wymieszaj w shakerze. Nalej zawartość do kieliszka szampana i dopełnij prosseco.

4. Old Fashioned
- 80 ml burbonu
- 1 Łyżka cukru
- 4 krople Angosura Aromatic Bitters
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj w szklance, w której będziesz serwować koktajl. Mieszaj razem z lodem, dopóki cały cukier się nie rozpuści.
To koktajl dla miłośników whiskey. Wymaga Angosura Aromatic Bitters, tak więc możesz zapomnieć o tym drinku, jeśli nie masz wspomnianego składnika. Myślę jednak, że większość entuzjastów posiada w swoim arsenale buteleczkę tego popularnego bittersa.
Poznaj: Oryginalne receptury na klasyczne koktajle >>

5. Amaretto Sour
- 40 ml Amaretto
- 25 ml soku z limonki
- 15 ml kurzego białka (opcjonalne)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki energicznie wymieszaj w shakerze. Podawaj z lodem.

6. Snowball
- 60 ml Advocaat
- 20 ml soku z limonki
- Dopełnić lemoniadą lub Sprite
Sposób przygotowania:
W wysokiej szklance wraz z lodem wymieszaj wszystkie składniki.

7. White Russian
- 60 ml wódki
- 30 ml likieru kawowego Kahlua
- 20 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wraz z lodem wymieszaj w szklance, w której będziesz serwować koktajl.

8. Wódka Daisy
- 60 ml wódki
- 30 ml soku z limonki
- 30 ml syropu malinowego
- Dopełnić sodą lub wodą gazowaną
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poza wodą sodową wymieszaj w shakerze. Serwuj w kieliszku do wina z lodem oraz wodą sodową.

9. Wódka Rickey
- 60 ml wódki
- 20 ml soku z limonki lub cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- Dopełnić wodą sodową
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wraz z lodem wymieszaj w wysokiej szklance.

10. Wódka Sour
- 60 ml wódki
- 30 ml soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 4 krople Angosura Aromatic Bitters
- 15 ml kurzego białka
Sposób przygotowania:
Całość energicznie wymieszaj w shakerze. Podawaj w niskiej szklance wraz z lodem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ