Przepis na naleśniki zazwyczaj obejmuje mąkę pszenną, jajka i mleko krowie. Jest to najpopularniejsza forma przygotowania ciasta na naleśniki, ale… zdecydowanie nie jedyna!
Alergicy, weganie czy po prostu pasjonaci kuchni mogą z powodzeniem eksperymentować w przeróżnych pomysłach na idealne ciasto naleśnikowe. Oto kilka przepisów bez jaj, mleka lub glutenu.
Przepis na naleśniki – co zamiast „standardowych” składników?
- Zamienniki mleka krowiego: mleko migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe, owsiane, orkiszowe, konopne, z orzechów nerkowca, z orzechów laskowych.
- Zamiast jajek: zmielone płatki owsiane, zmielone siemię lniane, zmielone płatki ryżowe, mieszanina mąki kukurydzianej z wodą, puree z banana lub dyni, mieszanina sody oczyszczonej z octem jabłkowym.
- Mąki bezglutenowe: owsiana, gryczana, ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, kasztanowa, kokosowa, z amarantusa, sojowa, migdałowa, z manioku, z komosy ryżowej.
Dowiedz się więcej: Dieta paleo: Zasady, jadłospis, opinie >>
Ciasto na naleśniki gryczane na mleku migdałowym
Składniki:
- Mąka pszenna – ½ szklanki
- Mąka gryczana – ½ szklanki
- Mąka pełnoziarnista – ½ szklanki
- Jajko – 1 szt.
- Mleko migdałowe – 1 szklanka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżka
- Sól morska – 1 łyżeczka
- Olej kokosowy (rozpuszczony) – 3 łyżki
- Miód – 2 łyżki
Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu połączyć mleko migdałowe (o temperaturze pokojowej), roztrzepane jajko, olej kokosowy i miód. Płynne składniki wymieszać z sypkimi, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na naleśniki odstawić na 20 minut – dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste.
Dowiedz się więcej: Naleśniki na słono – poznaj najciekawsze przepisy >>

Naleśniki bez mleka
Składniki:
- Mąka pszenna – 1 szklanka
- Mąka pełnoziarnista – ½ szklanki
- Jajka – 4 szt.
- Woda – 1 ½ szklanki
- Cukier – 2 łyżeczki
- Szczypta soli
- Olej kokosowy (rozpuszczony) – 2 łyżki
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Uzyskane ciasto naleśnikowe odstawić na 15 minut.
Dowiedz się więcej: Jak zrobić pyszny omlet na słono i słodko >>

Przepis na naleśniki bez jajek i mleka krowiego
Składniki:
- Mąka – 1 szklanka
- Zmielone płatki owsiane – 1/3 szklanki
- Mleko sojowe – 1 ¾ szklanki
- Szczypta soli
- Szczypta sody
- Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- Olej – 1 łyżka
Zmielone w młynku do kawy płatki owsiane wymieszać w misce z mąką, solą, sodą i cukrem waniliowym. Do sypkich składników dodać mleko sojowe i olej. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ciasto naleśnikowe odstawić na 15 minut.
Dowiedz się więcej: Wigilia bez glutenu, mleka i jajek – jak to zrobić łatwo i smacznie? >>

Naleśniki z mąki kokosowej – bez glutenu i mleka krowiego
Składniki:
- Mąka kokosowa – 70 g
- Skrobia kukurydziana – 2 łyżki
- Jajka – 3 szt.
- Mleko kokosowe – 125 ml
- Mleko sojowe – 125 ml
- Ksylitol – 1 łyżka
- Szczypta soli
- Proszek do pieczenia bezglutenowy – 1 łyżka
- Olej kokosowy (rozpuszczony) – 1 łyżka
Mąkę, skrobię, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu ubić mikserem jajka z dodatkiem ksylitolu. Dodawać mleko kokosowe, mleko sojowe i olej kokosowy, cały czas ubijając składniki. Powoli dodawać wcześniej przygotowane sypkie składniki. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dowiedz się więcej: Thermomix – jak działa i czy warto kupić >>

Przepis na naleśniki z mąki ryżowej (naleśniki bezglutenowe)
Składniki:
- Mąka ryżowa – 120g
- Jajko – 1 szt.
- Mleko – 400 ml
- Ksylitol – 2 łyżki
- Szczypta soli
Mąkę ryżową połączyć z ksylitolem i szczyptą soli. Do sypkich składników dodać roztrzepane jajko i mleko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dowiedz się więcej: Dieta bezglutenowa – zasady, dozwolone i zakazane produkty >>

ZOBACZ RÓWNIEŻ
- Jak zrobić naleśniki – prosty przepis na ciasto naleśnikowe
- Jak zrobić naleśniki – niebanalne przepisy na farsz
- Przepisy na Wielkanoc bez glutenu – TOP 11
- Pomysły na szybkie śniadania bezglutenowe
- Pasta z awokado – przepisy
- 15 sposobów na zdrowe śniadanie
- Dieta oczyszczająca – sposoby na oczyszczenie organizmu z toksyn
- Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie, o których nie wiedziałeśJak zrobić naleśniki amerykańskie – przepis