Cholesterol – kilka słów o tłuszczu
Cholesterol jest lipidem (tłuszczem) wytwarzanym głównie w wątrobie. Stanowi on bardzo ważny składnik strukturalny błon komórkowych, bierze udział w syntezie witaminy D, kwasów żółciowych czy hormonów steroidowych.
Nie jest rozpuszczalny we krwi, dlatego przenoszony jest przez cząsteczki zwane lipoproteinami, głównie: LDL – o małej gęstości (dostarczają cholesterol do komórek) oraz HDL – o dużej gęstości (dostarczają cholesterol do wątroby, oczyszczając tym samym tkanki z jego nadmiaru).
Dagnostyka pod okiem specjalisty
Całkowity poziom cholesterolu we krwi poniżej 200 ml/dL uznaje się za optymalny u osób zdrowych i młodych. Ocenę wyników badań zawsze powinno powierzyć się specjaliście, gdyż tylko lekarz będzie mógł stwierdzić czy uzyskane wartości cholesterolu całkowitego we krwi i jego frakcji są bezpieczne dla konkretnej osoby.
Lekarz weźmie pod uwagę nie tylko same wyniki badań, ale również ogólny stan zdrowia pacjenta, jego wiek, występowanie chorób współtowarzyszących oraz styl życia.
Podwyższony cholesterol – dlaczego jest groźny
Wysoki cholesterol może być przyczyną wielu chorób takich jak:
- Miażdżyca (arterioskleroza),
- Choroba wieńcowa (choroba niedokrwienna serca),
- Zawał mięśnia sercowego,
- Udar mózgu.
Dieta – leczenie przez jedzenie
Odpowiednio skomponowana dieta skutecznie pomoże obniżyć poziom cholesterolu. Nie chodzi tutaj o drastyczne zmiany i rygorystyczne podejście do tematu. Najważniejszym jest spożywanie produktów z różnych grup żywnościowych, umiar oraz przede wszystkim regularne spożywanie składników o właściwościach prozdrowotnych.
Jedną z najważniejszych zasad jest redukcja spożycia tłuszczów zwierzęcych, będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (boczek, masło, tłuste części mięs i wędlin, topione sery, tłuste sery żółte).
Oto produkty, które na stale powinny „zagościć” na talerzu osób dbających o swój profil lipidowy:
Ryby morskie – bogate źródło kwasów omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów. Polecane gatunki: łosoś, makrela, sardynki, dorsz, śledzie.
Nabiał – chudy twarożek i jogurty naturalne powinny być zamiennikiem serów żółtych i topionych obfitujących w cholesterol.

Warzywa (w tym rośliny strączkowe) – bogate źródło błonnika pokarmowego, który obniża poziom „złego” cholesterolu.
Dowiedz się więcej: TOP 9: najlepsze warzywa na grilla >>

Oliwa z oliwek – źródło antyoksydantów wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.

Płatki owsiane –źródło błonnika, który redukuje stężenie cholesterolu LDL.

Sezam – źródło fitosteroli hamujących wchłanianie cholesterolu LDL w przewodzie pokarmowym.

Migdały i orzechy – zawierają argininę – aminokwas niezbędny w walce z miażdżycą.

Siemię lniane – kwas linolenowy w nim zawarty podwyższa stężenie „dobrego” cholesterolu.
Dowiedz się więcej: Olej z siemienia lnianego – właściwości i zastosowanie >>

Awokado – pomaga w regulacji homocysteiny wpływającej na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Dowiedz się więcej: Sałatka z awokado – przepisy >>

Jaja – wciąż kontrowersyjne jeżeli chodzi o temat cholesterolu. Kiedyś zalecane było ich całkowite wyeliminowanie z diety. Natomiast aktualne badania obalają mit jakoby negatywnie wpływały one na poziom „złego” cholesterolu LDL w organizmie. Zdrowym środkiem będzie zachowanie umiaru w ich jedzeniu.

Mięso – jeżeli nie potrafimy całkowicie z niego zrezygnować – postawmy na drobiowe lub wołowinę, wieprzowina powinna zostać ograniczona do minimum.
Pamiętajmy również, że poprawa wyników badań uzależniona jest nie tylko od diety, ale i od innych czynników, takich jak: regularna aktywność fizyczna czy rzucenie palenia papierosów.
ZOBACZ RÓWNIEŻ