Zabiegane dni nie sprzyjają gotowaniu. Zupełnie inaczej wygląda weekend – czas, który powinniśmy poświęcić na odpoczynek, hobby i podróże. Nie możemy również zapomnieć o pysznym jedzeniu, zwłaszcza jeżeli spodziewamy się wizyty gości. Przedstawiamy interesujące pomysły na obiad dla rodziny bądź znajomych.
Pieczony kurczak w sosie cytrynowym z rozmarynem
Pomysł na obiad mięsny
Jeżeli nie wiemy co zrobić na obiad, możemy zdecydować się np. na kurczaka. To danie dość klasyczne, które z apetytem zje prawie każdy. Niby nic wyjątkowego, jednak mówią, że diabeł tkwi w szczegółach. Odpowiednio przyprawiony kurczak będzie wprost idealnym pomysłem na pyszny obiad niedzielny.

Składniki:
- 1 szt. całego kurczaka
- 250 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowej roboty)
- 250 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 3-4 cytryny
- 1 główka czosnku
- Rozmaryn – najlepiej świeży (kilka gałązek) lub suszony
- Suszony cząber i lubczyk – wg gustu (np. po 1 łyżeczce każdego)
- 2-3 łyżki masła
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Pieprz cayenne – opcjonalnie
Przygotowanie:
Miękkie masło dokładnie wymieszać z cząbrem i lubczykiem. Mięso z kurczaka (wraz ze skórą) naciąć w kilku miejscach tak, aby powstały tzw. kieszonki. Wypełnić je dokładnie wcześniej przygotowanym ziołowy masłem, a pozostałością nasmarować dobrze skórę kurczaka. Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym. Całość dobrze przyprawić solą i pieprzem (można dodać również odrobinę pieprzu cayenne).
We wnętrzu kurczaka należy umieścić ok. 6 połówek cytryn (w zależności od wielkości kurczaka), 1-2 gałązki rozmarynu (lub dodać suszonego rozmarynu, jeśli nie mamy pod ręką świeżego) i obrane ząbki czosnku (z 1/2 główki). Pozostałymi ząbkami czosnku oraz rozmarynem „obsypać” kurczaka z zewnątrz.
Tak przygotowane mięso drobiowe piec w piekarniku przez 30-40 minut. Po tym czasie na całej powierzchni kurczaka należy wycisnąć sok z cytryn umieszczonych wcześniej w jego środku (można to zrobić za pomocą szczypców kuchennych). Następnie należy kontynuować pieczenie do momentu aż skórka stanie się chrupiąca.
W tym czasie przygotować sos do polania kurczaka: bulion wymieszać ze śmietaną (lub jogurtem) oraz sokiem z połówki cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka przed podaniem polać sosem.
Dowiedz się więcej: Dieta paleo: Obiad (porady i przepisy) >>

Szaszłyki z krewetek marynowanych w kolendrze
Pomysł na obiad z owocami morza
Co na obiad, kiedy mamy ochotę spróbować czegoś nowego? Jeżeli lubujemy się w niecodziennych przepisach, a owoce morza nie są nam straszne, z pewnością polubimy krewetkowe szaszłyki. To wspaniała (i zdrowa) alternatywa dla mięsa oraz prawdziwa uczta smaków. Pomysły na obiad to przecież nie zawsze tylko dania mięsne i rybne.

Składniki:
- Surowe krewetki
- Ulubione warzywa (np. kolorowa papryka, cebula, marchewka, cukinia)
- Świeża kolendra
- 3 ząbki czosnku
- Suszona papryczka chilli (wg gustu)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyków (ogonek możemy zostawić, ale nie jest to konieczne). Ulubione warzywa (paprykę, cebulę, marchewkę, cukinię) myjemy i kroimy na kawałki, tak jak do standardowych szaszłyków.
Kolendrę i ząbki czosnku drobno siekamy, łączymy z sosem sojowym i oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli do smaku. Warzywa odstawiamy na bok, a krewetki marynujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie nadziewamy je naprzemiennie z warzywami na patyczki do szaszłyków i grillujemy lub pieczemy.
Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza >>

Pieczone bakłażany z serem feta i sosem cytrynowym
Pomysł na obiad bezmięsny
Interesujące pomysły na obiad niekoniecznie muszą zawierać w swoim składzie mięso. A gdyby tak spróbować czegoś innego i zadowolić się niepozornym bakłażanem? Z pewnością taka odmiana na stole będzie mile widziana i zaciekawi niejednego gościa.
Dowiedz się więcej: Co na obiad – 11 smacznych i szybkich propozycji >>

Składniki:
- 2 bakłażany
- 80 g sera feta
- 3-4 cebule
- Sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Świeża pietruszka
- Kumin (wg gustu)
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do posmarowania bakłażanów
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż i ponacinać w kratkę. Posmarować je oliwą, a następnie wstawić do piekarnika na ok. 30-45 minut (do momentu aż miąższ całkowicie zmięknie i nabierze koloru).
Przygotować sos cytrynowy: cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na silnym ogniu, do momentu aż kawałki cebuli staną się brązowe. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawić całość solą, pieprzem i kuminem. Na samym końcu dodać pokruszoną fetę, zestawić z ognia i delikatnie wymieszać. Gdy sos lekko przestygnie, dodać sok z cytryny.
Gdy bakłażany będą gotowe, polać je przygotowanym sosem cytrynowym i obficie udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.
Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy z dyni >>

Jak widać, pomysły na obiad mogą być naprawdę różnorodne. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i… apetytu. Nie bójmy się eksperymentów kulinarnych. Z pewnością nasza rodzina lub przybyli goście docenią nowe smaki i z ochotą poproszą o dokładkę.
Nie zapomnijmy również o odpowiednim akompaniamencie do dania głównego, którym mogą być zarówno ziemniaki, jak i różnego rodzaju kasze, ryż czy makaron. Ważna jest również odpowiednia sałatka lub surówka, która dodatkowo wzbogaci smak uczty niedzielnej.
ZOBACZ RÓWNIEŻ