Idealny na śniadanie lub sycący obiad, a nawet przekąskę dla sportowców. Omlet, bo o nim mowa, to klasyczny już posiłek, którego przygotowanie nie wymaga ani większego wysiłku, ani doświadczenia w gotowaniu. Możemy zdecydować się na wersję na słodko lub na słono. Podpowiadamy, jak przygotować smaczny omlet na różne sposoby.
Prosty przepis na omlet
Aby przygotować omlet nie potrzeba zbyt wiele. Przede wszystkim, wystarczy dobra patelnia, odrobina tłuszczu i oczywiście świeże jajka. Poniżej przedstawiamy przepis na prosty i szybki omlet.
Składniki:
- 2-3 jajka
- 1-2 łyżki mleka
- Sól do smaku
- Odrobina tłuszczu (np. pół łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego)
Sposób przygotowania:
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać z dodatkiem mleka i soli.
- Rozgrzać patelnię i dodać tłuszcz.
- Na patelnię wylać przygotowaną wcześniej masę jajeczną, zmniejszyć ogień i poczekać na całkowite ścięcie jaj. Omletu raczej nie przewracamy (nie jest to jednak reguła, postępujemy według indywidualnych preferencji), a gdy będzie gotowy – składamy na pół i przekładamy na talerz.

Przygotowanie omletu a odpowiedni tłuszcz
Używając masła pamiętajmy, aby produkt ten poddawać minimalnej obróbce termicznej. Punkt dymienia dla masła wynosi 150-170 st. C. Oznacza to, że po przekroczeniu tej temperatury masło zacznie dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach spalenizny. Nie będzie to również obojętne dla naszego zdrowia – wydzielane są wówczas substancje szkodliwe dla zdrowia, m.in. rakotwórcze.
Do dłuższej obróbki cieplnej lub smażenia lepiej więc wybierać stabilniejsze tłuszcze, o wyższej temperaturze dymienia. Zamiast masła, można więc użyć masła klarowanego (tzw. ghee), oleju kokosowego bądź smalcu, ewentualnie oleju rzepakowego (rafinowanego) czy oliwy z oliwek (rafinowanej).
Dowiedz się więcej: Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie, o których nie wiedziałeś >>

Omlet niejedno ma imię
Kiedy wiemy już, w jaki sposób przygotować omlet podstawowy oraz jakiego tłuszczu użyć, możemy pomyśleć o dodatkach, czyli farszu bądź o urozmaiceniu przepisu podstawowego w ogóle. Wszak omlet można przygotować na naprawdę wiele sposobów – wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i oczywiście – od apetytu. W jaki sposób wzbogacić klasyczną wersję?
Po pierwsze, możemy zdecydować się na omlet na słono bądź na słodko, a następnie dobrać odpowiedni farsz.
Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>
Pomysły na omlet na słono
Aby przygotować omlet w wersji wytrawnej z pewnością przydadzą nam się różnego rodzaju przyprawy. Oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka i kumin (kmin rzymski) to podstawowe przyprawy, które podkreślą smak omletu. Można dodawać je bezpośrednio do masy jajecznej bądź jedynie do farszu, w zależności od naszych preferencji smakowych.
Omlet z warzywami
Kolejnymi składnikami omletu na słono będą warzywa – szczególnie dobrze komponuje się tu szpinak, kolorowa papryka i pomidory (także suszone). Mogą być wcześniej podduszone i tworzyć swoisty sos, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć świeżych i chrupiących warzyw. Do najpopularniejszych przepisów warzywnych można zaliczyć omlet ze szpinakiem, z cukinią bądź z cebulką.

Omlet z grzybami
Miłośnicy grzybów również będą zadowoleni. Przykładowo, omlet z pieczarkami to dość popularne rozwiązanie, które przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Jeżeli dysponujemy innymi grzybami (np. kurkami), również można je tu wykorzystać.

Omlet z mięsem
Omlet na słono może zawierać również ulubione mięso, popularne kompozycje to na przykład omlet z szynką i pieczarkami lub omlet z kurczakiem na ostro.

Omlet z serem
Dobrym pomysłem jest też dodanie sera do omletu – dobrze sprawdzi się tu parmezan, feta, odrobina gorgonzoli czy nawet gouda. Ser może być naszym głównym składnikiem bądź też jedynie akcentem smakowym. Do popularnych i smacznych rozwiązań należy, np. omlet z parmezanem i szpinakiem czy z gorgonzolą i suszonymi pomidorami.
Bez wątpienia, największą zaletą omletów jest możliwość dowolnego łączenia składników i smaków. Tylko od nas zależy jakiego farszu użyjemy oraz jak bardzo pikantny smak mu nadamy.

Pomysły na omlet na słodko
W celu przygotowania wersji omletu na słodko przydatne okażą się przyprawy, takie jak np. sproszkowana kora cynamonu, laska wanilii czy świeże listki mięty. Kakao, gorzka czekolada i wiórki kokosowe również są tu mile widziane.
Innymi składnikami, które warto mieć pod ręką są także: bakalie i orzechy, dżem lub marmolada oraz miód lub syrop klonowy.
Najważniejszym składnikiem będą tu oczywiście świeże owoce, a zawłaszcza banany, truskawki, brzoskwinie, jagody bądź śliwki. Wystarczy pokroić je na drobne kawałki i dodać do przygotowanego omletu. Innym sposobem jest ich zmiksowanie w blenderze (otrzymamy sos owocowy) lub w przypadku niektórych – smażenie (np. śliwek).
Dodatkowo, warto przygotować też jogurt naturalny, serek mascarpone, ricottę lub bitą śmietanę, a nawet ulubione lody.
Podobnie, jak w przypadku omletu w formie wytrawnej, również i tutaj możemy dowolnie łączyć ze sobą poszczególne składniki. Warto eksperymentować, aby uzyskać kompozycję, która najbardziej odpowiada naszym kubkom smakowym. Tak podany, będzie świetnym pomysłem na słodkie śniadanie, sycący deser bądź przekąskę okołotreningową dla sportowców.
Dowiedz się więcej: Co jeść przed i po treningu? >>

Przepis na omlet na słono ze szpinakiem i parmezanem
Składniki na masę jajeczną:
- 2-3 jajka
- 2 łyżki mleka
- Sól i pieprz do smaku
- Słodka papryka i tymianek
- Odrobina tłuszczu (np. pół łyżeczki masła klarowanego)
Składniki na wytrawny farsz:
- 100 g świeżego szpinaku
- 2-3 łyżki parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeży pomidor
- 3-4 łyżki zielonego groszku
- Bazylia i oregano
- Odrobina tłuszczu (np. pół łyżeczki masła klarowanego)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać patelnię i dodać tłuszcz.
- W międzyczasie przygotować farsz. Umyć szpinak i oddzielić liście od łodygi.
- Tak przygotowane liście dusić przez kilka minut na patelni wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Dodać pomidora pokrojonego w drobną kostkę wraz ze szczyptą suszonej bazylii i oregano.
- Gdy farsz zmięknie i przyjmie pożądaną konsystencję, należy go odstawić na bok.
- Przygotować masę jajeczną, którą następnie wylać na rozgrzaną z tłuszczem patelnię.
- Podawać z wcześniej przygotowanym farszem, posypać obficie parmezanem oraz zielonym groszkiem.

Przepis na omlet na słodko z owocami i serkiem mascarpone
Składniki na masę jajeczną:
- 2-3 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1-2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Szczypta soli
- Odrobina tłuszczu (np. pół łyżeczki masła klarowanego)
Składniki na słodki farsz:
- 1-2 szt. banana
- 2-3 łyżki serka mascarpone
- 1-2 łyżki startej (gorzkiej czekolady)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- Garść truskawek, malin lub jagód
- 3-4 orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek, te drugie ubić na sztywno z odrobiną soli.
- Pozostałe składniki (żółtka jaj, mleko, mąkę i cukier waniliowy) połączyć ze sobą w celu uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dolewać masę do wcześniej ubitej piany i delikatnie mieszać tak, aby podtrzymać puszystość ciasta.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie wylać przygotowaną masę. Gdy góra omletu zacznie się ścinać, można przewrócić go na drugą stronę.
- Podawać ze słodkim farszem, wykonanym ze zmiksowanych bananów, wiórków kokosowych i serka mascarpone.
- Udekorować jagodami, malinami lub kawałkami truskawek, orzechami włoskimi oraz gorzką czekoladą.

Omlet pod każdą postacią smakuje pysznie, a jego przygotowanie zajmuje zazwyczaj kilka minut. Nic więc dziwnego, że świetnie sprawdza się w roli samodzielnego dania czy też sycącej przekąski. Z pewnością warto eksperymentować w kuchni i odkrywać coraz to nowsze przepisy jajeczne. Jedno jest pewne – na słodko czy na słono, omlet zawsze smakuje wybornie.
ZOBACZ RÓWNIEŻ