Awokado to owoc o niesamowitych właściwościach, bogatym smaku i maślanej konsystencji. Dla jednych jest składnikiem zdrowej diety, dla innych jedynie ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków. Jedno jednak jest pewne – w Polsce znamy tylko kilka odmian tego owocu, zazwyczaj jest to Hass i Fuerte. Wielka szkoda, bo różnorodność awokado jest ogromna, zarówno jeżeli chodzi o wygląd, jak i smak. Przedstawiamy najpopularniejsze odmiany awokado, które możemy spotkać na polskich półkach lub – co bardziej prawdopodobne – na zagranicznych wycieczkach.
Awokado Hass
Odmiany awokado w Polsce z powodzeniem reprezentuje Hass, czyli owoc o najczęściej bakłażanowej skórce (kolor może się zmieniać od zielonego do fioletowo-czarnego) i jasnozielonym miąższu.
Posiada owalny kształt, pomarszczoną skórkę i charakterystyczny posmak orzecha. Miąższ awokado Hass jest kremowy i smarowny, dzięki czemu świetnie nada się do przygotowania różnych dań z awokado w roli głównej, np. past lub sałatek.

Awokado Fuerte
Fuerte to kolejna odmiana, bardzo często spotykana na rodzimych półkach sklepowych. Kształtem przypomina gruszkę, skórka jest zielona i błyszcząca. Miąższ, który bardzo łatwo można oddzielić od skórki, jest jasny i kremowy.

Awokado Bacon
Ta odmiana charakteryzuje się owalnym kształtem, cienką zieloną skórką i miąższem w kolorze żółto-zielonym. Podczas dojrzewania skórka może zmienić kolor na odrobinę ciemniejszy, jednak zawsze pozostaje zielona.
Dowiedz się więcej: Awokado – pochodzenie, odmiany i właściwości. Jak jeść awokado? >>

źródło zdjęcia: specialtyproduce.com
Awokado Gwen
Wyglądem bardzo przypomina odmianę Hass (choć bywa, że przybiera kształt śliwki), jednak kluczową różnicą wydaje się być rozmiar – Gwen jest znacznie większy. To awokado bardzo łatwo obrać, skórka jest dość gruba, a miąższ gładki i zielony z – wydawać by się mogło – „pozłacanym” akcentem.

Awokado Shepard
Podobnie, jak awokado Gwen, Shepard wyglądem i smakiem bardzo przypomina odmianę Hass, z tą jednak różnicą, że owoc (dojrzały bądź nie) zawsze pozostaje zielony. Miąższ posiada kremową, smarowną konsystencję przypominającą masło. Podczas spożycia posmak orzecha jest wyraźny i przyjemny.

źródło zdjęcia: localcrop.com.au
Awokado Daily 11
Jest to duże awokado, które (podobnie jak Hass) zawiera sporą ilość tłuszczu. Skórka jest cienka, a miąższ gęsty, tłusty i aromatyczny.

źródło zdjęcia: specialtyproduce.com
Awokado Pinkerton
Jak rozpoznać tę domianę? Pestka z awokado Pinkerton jest stosunkowo mała, a owoc charakteryzuje się bardzo owalnym, wydłużonym kształtem. Miąższ jasnozielony i kremowy. Owoc gotowy jest do spożycia, kiedy zielona skórka pogłębi swój kolor – będzie ciemniejsza, choć wciąż zielona.

źródło zdjęcia: specialtyproduce.com
Awokado Reed
Odmiany awokado przybierają różny kształt, nie inaczej jest w przypadku odmiany Reed. To awokado jest okrągłe i dość duże. Charakteryzuje się cienką zieloną skórką, którą bardzo łatwo oddzielić od kremowego miąższu. Co ciekawe, jako jedna z niewielu odmian, Reed nie zmienia zabarwienia skórki podczas procesu dojrzewania (podobnie jak Shepard).

źródło zdjęcia: specialtyproduce.com
Awokado Zultano
Zultano to odmiana bardzo łatwa w rozróżnieniu – skórka w kolorze żółto-zielonym jest bardzo błyszcząca, a owoc owalny (przypominający kształtem gruszkę). Miąższ posiada jasnozielony kolor i subtelny smak.

źródło zdjęcia: clausennursery.com
Avocado Choquette
Choquette reprezentujące odmiany awokado z Florydy jest dość charakterystyczne. Po pierwsze, jest dość dużym owocem (znacznie większym, niż np. awokado Hass), a dodatkowo zawiera sporą ilość wody. Przecinając na pół awokado tej odmiany, możemy zauważyć sączący się, jasny sok. Miąższ, podobnie jak smak, jest bardzo delikatny.

źródło zdjęcia: picquery.com
Wielka szkoda, że spośród ponad 150 odmian awokado, jedynie nieliczne trafiają do Polski. Warto jednak być świadomym różnorodności awokado. Choćby po to, aby będąc poza granicami naszego kraju, zwracać większą uwagę na dostępność tych odmian i móc spróbować nowych smaków „maślanego owocu”.
ZOBACZ RÓWNIEŻ