Gdy czasu brak, a pogoda nie dopisuje, warto przygotować ciepły obiad samemu. Poznaj 3 sprawdzone przepisy, dzięki którym przyrządzisz perfekcyjny obiad dla całej rodziny.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Jak zrobić obiad na szybko, gdy mamy tylko podstawowe składniki? Nic prostszego! Makaron z kurczakiem i pieczarkami to doskonały pomysł na rozgrzewający posiłek. Jest bardzo sycący, co z pewnością ucieszy domowników. Jak przygotować to pyszne danie?
Zaczynamy od ugotowania makaronu penne w osolonej wodzie – można również wykorzystać makaron wstążki lub świderki. W trakcie gotowania makaronu kroimy pieczarki na 4 części. Fani ostrzejszych smaków mogą również dodać cebulę pokrojoną w kostkę.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy grzyby pokrojone w kosteczkę, kawałki kurczaka oraz cebulę. Następnie wlewamy na patelnię jedną szklankę wody i doprawiamy wszystko do smaku. Potem gotujemy sos.
Wystarczy zagotować śmietanę połączoną z mąką i doprawić sokiem z cytryny oraz pieprzem. Na 4 porcje najlepiej użyć pół szklanki śmietany 30% oraz jedną łyżkę mąki. Po zagotowaniu sosu łączymy wszystkie składniki i podajemy na gorąco.
Tagliatelle po bolońsku
Chyba większość z nas zna spaghetti po bolońsku. Może tym razem warto użyć tagliatelle? Ten rodzaj makaronu idealnie nadaje się do tego typu dań. Dzięki szorstkiej i porowatej strukturze jest doskonałym dodatkiem do gęstych sosów. Jak przygotować tagliatelle à la bolognese?
W tym przepisie wykorzystamy mięso mielone, cukinię, cebulę, czosnek oraz WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po Bolońsku, który doskonale podkreśli smak mięsa mielonego i wydobędzie z niego wspaniały aromat.
W pierwszej kolejności gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu. W międzyczasie cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy przez około 5 minut.
Po tym czasie wrzucamy na patelnię cukinię pokrojoną w półplasterki i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy 250 ml wody i wsypujemy zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po Bolońsku.
Dokładnie mieszamy całość i dusimy przez około 10 minut. Łączymy ugotowany makaron z mięsem i gotowe!
Zalewajka – pyszna i aromatyczna
Zalewajka to pyszna tradycyjna zupa, która doczekała się wielu wersji. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Jej obowiązkowym elementem są ziemniaki. Zgodnie z tym, co sugeruje nam nazwa, sposób podania polega na zalaniu warzyw zupą. Nasza propozycja będzie przypominała barszcz biały z dodatkiem boczku wędzonego, kiełbasy i jajek na twardo.
Na wstępie boczek i cebulę smażymy na patelni, a białą kiełbasę gotujemy w wodzie przez około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę z wody, kroimy w plasterki i z powrotem wrzucamy do wywaru wraz z boczkiem i cebulą. Następnie opakowanie białego barszczu łączymy z 300 ml wody i dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 10 minut.
Zupę można zabielić śmietaną i doprawić solą i pieprzem. A jak zrobić pyszne tłuczone ziemniaki? Wystarczy tylko połączyć ugotowane ziemniaki z cebulą, czosnkiem i boczkiem podsmażonymi na patelni i doprawić do smaku. Masę ziemniaczaną możemy też dodatkowo podsmażyć.