Obecnie obowiązująca Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej z 2016 roku nie bez powodu została uznana za rewolucyjną. Nastąpiło wiele istotnych zmian w porównaniu z jej poprzednią wersją. Co się więc zmieniło?
Przede wszystkim piramida zyskała nową nazwę, dzięki czemu podkreślone zostało znaczenie aktywności fizycznej. Warzywa i owoce „awansowały” na honorowe miejsce piramidy, a produkty zbożowe zajęły miejsce o półkę wyżej. Poniżej wyjaśniamy na czym polegają obecnie obowiązujące zasady zdrowego odżywiania.
Piramida Zdrowego Żywienia – co to takiego?
Piramida zdrowego żywienia to po prostu graficzne przedstawienie prawidłowych zasad odżywiania się. U jej podstawy leżą najważniejsze produkty, które powinny stanowić bazę naszego jadłospisu. Z kolei składniki znajdujące się na wyższych piętrach piramidy powinny zostać ograniczone, a nawet całkowicie wyeliminowane z diety.
Zasady ukazane w piramidzie dedykowane są wszystkim tym, którzy pragną zachować jak najlepszą kondycję fizyczną oraz intelektualną na długie lata swojego życia. Należy jednak pamiętać, że osoby chore powinny skonsultować zalecenia zawarte w piramidzie z lekarzem bądź dietetykiem.
Żywieniowa rewolucja, czyli zmiany w strukturze piramidy
Jeszcze do niedawna obowiązywała tzw. stara piramida zdrowego żywienia, czyli ta opracowana w roku 2009. W dniu 20 stycznia 2016 roku została ona zastąpiona obecną wersją, której struktura znacznie różni się od swojej poprzedniczki. Na czym polega ta „mała rewolucja”?
Aktualne zasady zdrowego odżywiania
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej występuje w dwóch wersjach. Pierwsza kierowana jest do osób dorosłych, druga natomiast do dzieci i młodzieży w wieku 4-18 lat.
Aktywność fizyczna podstawą piramidy
Pierwszą dość ważną zmianą jest sama nazwa piramidy, czyli obecnie jest to Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która podkreśla ważność ruchu. Jej poprzednia wersja nosiła nieco krótszą nazwę i była „tylko” Piramidą Zdrowego Żywienia.
Żeby mieć szansę na zdrowe i długie życie należy regularnie się ruszać – co najmniej 30-45 minut każdego dnia. Liczy się każdy rodzaj aktywności fizycznej, którą może być zarówno profesjonalny trening czy rekreacyjna jazda na rowerze, spacer lub po prostu regularne wchodzenie po schodach. Każdy rodzaj ruchu wykonywany regularnie to krok ku zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Dowiedz się więcej: Wpływ diety na samopoczucie >>
Warzywa i owoce podstawą zdrowej diety
Wśród grup produktów spożywczych honorowe miejsce w piramidzie zajęły warzywa oraz owoce. Podstawę naszego jadłospisu powinny stanowić właśnie te produkty zachowane w odpowiedniej proporcji: 3/4 warzywa oraz 1/4 owoce.
Rewolucja w produktach zbożowych
Wyroby mączne i zbożowe znajdują się obecnie na trzeciej półce piramidy i to właśnie ta zmiana okazała się rewolucyjną. Po wielu latach ta grupa produktów spożywczych została „zdegradowana” na wyższe piętro, ustępując pierwszeństwo warzywom i owocom. Produkty zbożowe wciąż jednak powinny być spożywane dość regularnie (zwłaszcza te w wersji pełnoziarnistej).
Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>
Ograniczenia mięsa w diecie
Czwarte miejsce piramidy objął nabiał, natomiast dopiero na piątym miejscu odnajdziemy takie produkty jak: mięso, ryby, jaja i rośliny strączkowe. Mięso ogółem powinno być spożywane w ilości nieprzekraczającej 0,5 kg tygodniowo (zalecane zwłaszcza drobiowe). Ilość czerwonego mięsa powinna zostać ograniczona do minimum.
Tłuszcze na ostatnim miejscu
Ostatnią, najwyższą półkę piramidy objęły tłuszcze, które według specjalistów powinny zostać ograniczone do minimum.
Pojawiły się tutaj również orzechy, które wraz z wcześniej omówionymi owocami mogą stanowić alternatywę dla cukru i słodyczy. Te ostatnie zostały całkowicie wyeliminowane z piramidy.
Pozostałe wskazówki
Po prawej stronie piramidy możemy zauważyć dodatkowe zalecenia, których nie należy bagatelizować.
Odpowiednie nawodnienie organizmu to klucz do zdrowia. Powinniśmy wypijać co najmniej 1,5 litra wody dziennie. Z diety powinny zniknąć słodzone napoje gazowane, a kawa i herbata nie powinny być dosładzane cukrem.
Sól powinna zostać ograniczona do minimum, a jej zdrowym zamiennikiem będą zioła, które nadadzą potrawom wyjątkowy smak i będą równocześnie posiadać walory odżywcze.
Żeby dokładniej zapoznać się z zasadami zdrowego odżywiania można odwiedzić stronę Instytutu Żywności i Żywienia (dostępna tutaj).
ZOBACZ RÓWNIEŻ
- Węglowodany w diecie – czym są zdrowe węglowodany i kiedy możemy je jeść?
- Wigilia bez glutenu, mleka i jajek – jak to zrobić łatwo i smacznie?
- Czym się różnią produkty EKO i BIO?
- Dobre nawyki żywieniowe – jak je skutecznie wprowadzić
- Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania?
- Kurs dietetyki online – przegląd najciekawszych szkoleń