Naleśniki są jednym z tych dań, które można przygotowywać na wiele sposobów. Najbardziej znane są te w wersji słodkiej, choć wytrawne smakują równie pysznie. Ze szpinakiem, z kurczakiem, serem czy pieczarkami… wszystko zależy od naszych preferencji. Podpowiadamy jak przygotować pyszne naleśniki na słono.
Naleśniki na słono – ciasto to podstawa
Dobry naleśnik to odpowiednie ciasto i pyszny farsz. Na szczęście i jedno, i drugie nie zajmuje dużo czasu. Jak zrobić ciasto naleśnikowe? Oto prosty przepis na dwie osoby:
Składniki:
- Mąka – 100g
- Jajko – 1 szt.
- Mleko – 300 ml
- Olej roślinny – 1 łyżka*
- Sól – szczypta
Sposób przygotowania:
- Jajko dobrze wymieszać z mlekiem.
- Następnie mieszaninę płynnych składników dodawać stopniowo do mąki, wciąż mieszając, tak aby w masie nie było grudek.
- Doprawić szczyptą soli.
- Olej rozgrzać na patelni i wylewać ciasto w ten sposób, aby przykryło dno patelni.
- Naleśnika smażyć z obydwu stron, aby ciasto uzyskało złoty kolor.
Warto wiedzieć: Olej można rozgrzewać na patelni bądź dodać jego niewielką ilość bezpośrednio do ciasta naleśnikowego.
Dowiedz się więcej: Jak zrobić naleśniki – prosty przepis na ciasto naleśnikowe >>

Jak przygotować wytrawny farsz
Kiedy ciasto naleśnikowe jest już gotowe, możemy przystąpić do przygotowania farszu. Pomysłów na naleśniki na słono jest naprawdę wiele. Poniżej przedstawiamy najciekawsze przepisy.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Szpinak i feta to zestawienie idealne. Taki naleśnik będzie świetną alternatywą dla dania mięsnego.
Składniki na nadzienie:
- Świeży szpinak – 400 g
- Ser feta w kostce – 200 g
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Olej – ok. 2 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Patelnię rozgrzać wraz z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i smażyć do momentu, aż się zeszkli.
- Następnie stopniowo dodawać liście szpinaku i dusić (szpinak powinien zmniejszyć swoją objętość mniej więcej o połowę).
- Gdy szpinak będzie gotowy, należy zestawić patelnię z ognia i dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowany farsz obsypać pokruszoną fetą i delikatnie wymieszać, a następnie nadziewać nim ciasto naleśnikowe.
Dowiedz się więcej: Jak zrobić naleśniki – niebanalne przepisy na farsz >>

źródło zdjęcia: vijesti.me
Naleśniki z żółtym serem
Z ciastem naleśnikowym równie dobrze komponuje się ser żółty. Jak zrobić naleśniki serowo-pomidorowe?
Składniki na nadzienie:
- Stary, żółty ser – ok. 5 łyżek
- Świeże pomidory – 3-4 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Bazylia – najlepiej świeża
- Sól i pieprz do smaku
- Olej – ok. 2 łyżki
Przygotowanie:
- Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażymy do momentu przybrania złotego koloru.
- W międzyczasie kroimy pomidory w kostkę i dodajemy do cebuli.
- Całość przyprawiamy solą i pieprzem – wg gustu. Dodajemy również świeże listki bazylii, ewentualnie 1 łyżeczkę bazylii suszonej.
- Gdy pomidory zmiękną i przybiorą konsystencję sosu, zestawiamy patelnię z ognia i dodajemy kilka łyżek startego sera.
- Tak przygotowanym farszem serowo-pomidorowym nadziewamy ciasto naleśnikowe.
Dowiedz się więcej: Naleśniki z serem – najlepsze przepisy (TOP 11) >>

źródło zdjęcia: claudia.abril.com.br
Naleśniki z kurczakiem
Wytrawne naleśniki z kurczakiem to już klasyka. Podane z cebulką i pieczarkami będą po prostu pyszne.
Składniki na nadzienie:
- Pierś z kurczaka – 2 szt.
- Cebula pokrojona w kostkę – 1 szt.
- Mąka – 2 łyżki
- Mleko – 250 ml
- Pieczarki – 100g
- Pęczek natki pietruszki
- Olej – ok. 2 łyżki
Przygotowanie:
- Kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem aż stanie się chrupiący.
- W międzyczasie na patelni zeszklić cebulkę na złoty kolor.
- Do cebulki dodać pieczarki i dusić przez kilka minut aż do momentu, kiedy zmiękną. Zmniejszyć ogień.
- Następnie mąkę wymieszać dobrze z mlekiem i zawiesinę stopniowo dodawać do cebuli i pieczarek.
- Dodać wcześniej przygotowane kawałki kurczaka.
- Mieszać do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- Na samym końcu dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
- Tak przygotowanym nadzieniem wypełniać ciasto naleśnikowe.

Naleśniki z pieczarkami i cukinią
Dla fanów bezmięsnej kuchni również znajdzie się coś pysznego – przedstawiamy naleśniki z grzybami i cukinią.
Składniki na nadzienie:
- Pieczarki – ok. 10 szt.
- Cukinia – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól i pieprz do smaku
- Słodka papryka i lubczyk – wg gustu
- Olej – ok. 2 łyżki
Przygotowanie:
- Oczyszczone pieczarki należy pokroić w plasterki, a cukinię w krótkie słupki. Następnie wrzucamy je na rozgrzaną z tłuszczem patelnię i dusimy do uzyskania miękkiej konsystencji.
- Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do farszu wraz z pozostałymi przyprawami.
- Naleśniki nadziewać farszem, można również dodać odrobinę startego żółtego sera w celu podkreślenie smaku.

źródło zdjęcia: dobruchut.azet.sk
Jak widać, przygotowanie farszu naleśnikowego wcale nie musi być ani czasochłonne, ani trudne. Powyższe przepisy to tylko przykłady wielu możliwości smakowych, jakie możemy uzyskać przygotowując naleśniki na słono. Warto eksperymentować i stworzyć swój własny farsz o kompozycji smakowej, która smakuje nam najbardziej.
ZOBACZ RÓWNIEŻ