Jesienna kuchnia nie może obyć się bez dyni. Te pyszne, kolorowe i zdrowe warzywa w tym okresie królują na naszych stołach. Oto kilka prostych przepisów na potrawy z dyni. Często bowiem zastanawiamy się co można zrobić z dyni oprócz zupy i potworka na Halloween. Dania z dyni na pewno wzbogacą nasze menu jesienią.
Potrawy z dyni – TOP 5
Trzeba pamiętać, że jest wiele odmian dyni i posiadają one właściwości, które pozwolą na optymalne wykorzystanie. Niektóre z nich mają twardszy miąższ i świetnie sprawdzą się podczas pieczenia, nie wydzielają zbyt dużo soku. Takie są dynie Hokkaido i piżmowa. Dynie takie jak biała i Kabocha sprawdzą się natomiast w musach i deserach. Makaronowa będzie odpowiednia jako dodatek do zup, a tradycyjna, olbrzymia, posiadająca dużo odmian – jest uniwersalna.
1. Placki z dyni
Mają przepiękny kolor, świetnie smakują, a robi się je jak ziemniaczane. Możemy użyć dyni Hokkaido, ale także innych odmian.
Składniki:
Na 500 gramów miąższu dyni potrzebujemy 2/3 szklanki mąki i dwa jaja. Mąka, której użyjemy zależy od tego, czy lubimy pszenną czy też wolimy na przykład gryczaną, bądź inną. Przydadzą się również ulubione przyprawy – według gustu.
Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce i dodajemy roztrzepane jaja i mąkę. Przyprawy, które zastosujemy nadają placuszkom pikantny lub ziołowy smak. Smażymy na ulubionym tłuszczu, oliwie, oleju, smalcu. Możemy je podawać z sosem.

2. Dżem z dyni
Idealny rodzaj dyni do tego przepisu to Kabocha (lekko słodkawa) lub piżmowa. Przetwory z dyni są ciekawym pomysłem i zapasteryzowane mogą cieszyć nas nawet do roku od zawekowania.
Składniki:
Na 4 kg dyni potrzebujemy 2 szklanki cukru i sok z jednej cytryny. Do smaku można użyć przypraw korzennych, np. goździków, cynamonu, kardamonu.
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem gotujemy dynię z cukrem, sokiem z cytryny i ¾ szklanki wody. Na początku pod przykryciem, a potem gdy dynia się rozpadnie, zdejmujemy pokrywkę i mieszając, doprowadzamy całość do odpowiedniej konsystencji. Możemy dodać goździki lub inne korzenne przyprawy.

3. Ciasto dyniowe
Pyszne, cynamonowe ciasto, które możemy zrobić sami to rarytas, jeśli chodzi o potrawy z dyni.
Składniki:
- Pół szklanki ugotowanej, odcedzonej i zmiksowanej dyni,
- Szklanka mąki,
- Pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- Dwa jaja,
- Pół szklanki oleju,
- Łyżeczka cynamonu,
- Szczypta soli,
- Cukier puder (do dekoracji).
Przygotowanie:
Miksujemy dynię i olej, następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto możemy udekorować cukrem pudrem.
Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

4. Dynia marynowana
Świetnie smakuje jako dodatek do mięs lub jako samodzielna przystawka. Dynia w occie to świetny sposób na jej przechowywanie, gdy mamy bardzo dużą liczbę tego warzywa, na przykład z własnego ogródka.
Składniki:
Marynatę przygotowujemy z 1 części octu 10%, 2 części cukru i 2 części wody. Dobrze skomponują się tu również goździki.
Przygotowanie:
Pokrojoną dynię gotujemy w marynacie z dodatkiem goździków przez 5 minut i przekładamy do słoików, stawiamy je na wieczku na całą noc, a potem możemy przenieść do spiżarni.

5. Zapiekanka z dyni
Jest to bardzo przyjemna potrawa. Przygotowanie nie powinno sprawić problemu.
Składniki:
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 3/4 kg mięsa mielonego,
- Przyprawy (kumin, chilli, oregano) – ilość wg gustu,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1/2 szklanki wody,
- sos beszamelowy (gotowy lub przygotowany samodzielnie),
- starty ser (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Na patelni trzeba podsmażyć 1 cebulę (pokrojoną w kostkę) i ząbki czosnku (pokrojone na drobne kawałki). Następnie należy dodać ¾ kg mięsa mielonego, usmażyć aż zmieni kolor. Dodajemy przyprawy i rodzynki, pół szklanki wody i smażymy do momentu aż woda odparuje. 2/3 dyni pokrojonej w plastry rozkładamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, na to kładziemy mięso i pozostałą dynię. Całość pokrywamy sosem beszamelowym, w ilości jaka nam odpowiada.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40-60 minut aż dynia będzie miękka. Możemy pod koniec pieczenia posypać zapiekankę serem.

Te pomysłowe potrawy z dyni możemy samodzielnie wykonać, a następnie zaserwować swoim gościom oraz rodzinie. Smacznego!
ZOBACZ RÓWNIEŻ