Zastanawiamy się nad wyborem sprzętu do kuchni. Ważne, żeby było profesjonalnie, wygodnie i przede wszystkim ekonomicznie. Kuchenka gazowa w starciu z kuchenką elektryczną oraz indukcją – zapraszamy do naszej analizy.
Runda pierwsza: koszt zakupu i podłączenia
Ile pieniędzy musimy przeznaczyć na zakup poszczególnych kuchenek?
Kuchenka elektryczna
Kuchenka elektryczna ma swoje wady i zalety jeżeli chodzi o koszt zakupu i przygotowania do użytkowania. Ile pieniędzy trzeba zarezerwować na ten cel?
- Sam zakup kuchenki elektrycznej to koszt zaczynający się od ok. 430 zł za samą płytę (Amica, Beko, Electrolux) do 2 000 zł za płytę wraz z piekarnikiem.
- Dodatkowo wliczmy przyłącze elektryczne, czyli płytę zasilaną trójfazowo oraz robociznę.
- Czasem trzeba także zainwestować i wymienić garnki na nowe.
Suma: orientacyjnie 430 – 2 000 złotych

Kuchenka gazowa
Zacznijmy od podkreślenia jednej ważnej sprawy: udowodniono, że podczas gotowania aż 50% zużywanego gazu się ulatnia. Jeżeli jednak nie jest to dla nas problem i chcemy poznać orientacyjne koszty kuchenki gazowej prezentujemy poniższe porównanie:
- Za płytę gazową zapłacimy około 300-500 zł.
- Jeżeli mieszkanie nie posiada przyłącza gazowego, trzeba doliczyć koszt około 150 zł/metr.
- Dodatkowo pamiętajmy o koszcie przewodów wentylacyjnych, czyli tych związanych za wywiewy oraz nawiewy – około 400-500 zł.
Suma: orientacyjnie mniej niż tysiąc złotych, ponieważ czasem kuchnia ma już wszystko przygotowane do instalacji.

Kuchenka indukcyjna
Kuchenka indukcyjna również może być dobrym wyborem. Z pewnością szybkość, z jaką doprowadza wodę do wrzenia jest godna podziwu. Jednak czy nasz portfel doceni te zalety? Sprawdźmy.
- Sama płyta indukcyjna to koszt zaczynający się od ok. 900 zł (Teka, Electrolux). Kuchenka indukcyjna to wydatek już rzędu ok. 1 500 zł wzwyż (Amica).
- Podobnie jak kuchenka elektryczna, płyta indukcyjna wymaga podłączenia trójfazowego – doliczmy zatem również koszt robocizny.
- Kuchenka gazowa podgrzeje każdy garnek. Kuchenka indukcyjna? Jest „wybredna”. Zagotuje wodę wyłączne w dedykowanym zestawie kuchennym. Trzeba więc liczyć się z ich całkowitą wymianą.
Suma: około 2 000 zł lub więcej

Kuchenka gazowa – 3 pkt.
Kuchenka elektryczna – 2 pkt.
Kuchenka indukcyjna – 1 pkt.
Prowadzi kuchenka gazowa!
Runda druga: koszt eksploatacji
Przeprowadzono mnóstwo testów, aby sprawdzić, co tak naprawdę jest tańsze: kuchenka gazowa, kuchenka elektryczna czy płyta indukcyjna. Wyniki dają do myślenia i można stwierdzić, że zaskakują.
Utarło się bowiem, że prąd „zjada” znacznie więcej energii i zwyczajnie nie opłaca się go stosować w czasie gotowania.
Wyniki przedstawiają się następująco:
- Kuchenka elektryczna zużywa ok. dwa razy więcej prądu, niż płyta indukcyjna (koszt 8 groszy).
- Kuchenka gazowa zużywa w tym zestawieniu około 0,03 m3 (3 grosze).
- Kuchenka indukcyjna zużywa około 0,090 kWh do zagotowania 10 litrów wody (4 grosze).
Jeżeli weźmiemy pod uwagę obliczenie kosztów rocznych – koszt eksploatacji również będzie kształtował się mniej więcej na tym samym poziomie. Za wyjątkiem płyty elektrycznej.
Kuchenka gazowa – 3 pkt.
Kuchenka elektryczna – 1 pkt.
Kuchenka indukcyjna – 2 pkt.
Prowadzi kuchenka gazowa!

Runda trzecia: bezpieczeństwo
Trzeba powiedzieć sobie jasno, że kuchenka gazowa nie różni się w żaden sposób od poziomu bezpieczeństwa obowiązujących w eksploatacji wersji elektrycznej. Należy jednak pamiętać o tym, żeby postępować ostrożnie zarówno z gazem jak i z prądem.
Obecnie sprzęty są wyposażone w specjalne zabezpieczenia. Istnieją różnego rodzaju mechanizmy, które uniemożliwiają włączenie kuchenki na przykład przez dzieci. Projektuje się także blokady na drzwiach piekarników, a także przyciski blokujące na płytach.
Kuchenka gazowa musi jednak być zainstalowana z daleka od okna. Prawidłowa odległość to około 50 centymetrów. Dlaczego?
Otóż jak łatwo się domyślić, wiatr czy przeciąg jest w stanie zgasić płomień, a wtedy będziemy mieli do czynienia z ulatnianiem się gazu. Miejmy tego świadomość, aby gotowanie nie skończyło się wybuchem. Zbyt duże stężenie gazu – zazwyczaj wyższe niż 15% – w zamkniętym pomieszczeniu w kontakcie z iskrą (nawet w wyniku włączenia światła) grozi nieuchronnym wybuchem. Jego siła może być naprawdę potężna, o czym świadczą wyburzane kamienice po takich eksplozjach.
Kuchenka indukcyjna ma przewagę nad jej wersją gazową i elektryczną, gdyż nie istnieje tu ryzyko poparzenia. Grzanie następuje wyłącznie po zetknięciu dedykowanych garnków z płytą indukcyjną. Zatem nawet po włączeniu maksymalnej mocy i przystawieniu ręki do powierzchni płyty, nie poczujemy żadnego ciepła.
Wpływa na to zasada działania takiej kuchenki, która oparta została na indukcji elektromagnetycznej. W dużym uproszczeniu polega na tym, że ciepło wyzwalane jest w wyniku powstania pola elektromagnetycznego. Aby wyzwolić takie zjawisko, a w efekcie zagrzać wodę, niezbędne są więc specjalnie zaprojektowane garnki.
Kuchenka gazowa – 1 pkt.
Kuchenka elektryczna – 2 pkt.
Kuchenka indukcyjna – 3 pkt.
Prowadzi kuchenka indukcyjna!
Dowiedz się więcej: Piekarnik elektryczny czy gazowy – co się bardziej opłaca? >>

Runda czwarta, czyli bonusy
Na koniec naszego porównania weźmy pod uwagę wszelkiego rodzaju dodatki. Mają one niekiedy bardzo duży wpływ na komfort użytkowania sprzętu AGD. Tym samym decydują o walorach funkcjonalności.
Kuchenka gazowa ma niestety trochę wad. Wynika to z mniej zaawansowanej technologiczne konstrukcji. Przykładowo, nie posiada elektronicznych liczników czasu. Jest to szczegół, ale ich brak w praktyce potrafi bardzo utrudnić życie.
Kuchenka elektryczna jest znacznie łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Jej wyczyszczenie zajmuje tylko chwilę – tłuste plamy jest o wiele łatwiej zmyć z takiej płyty. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku płyty indukcyjnej.
Poza tym trzeba także powiedzieć jasno: biorąc pod uwagę szybkość gotowania, kuchenka indukcyjna wykazuje się najwyższą sprawnością. Nieco dłużej wodę zagotuje płyta gazowa, natomiast najgorzej poradzi sobie kuchenka elektryczna.
Kuchenka gazowa – 1 pkt.
Kuchenka elektryczna – 2 pkt.
Kuchenka indukcyjna – 3 pkt.
Prowadzi kuchenka indukcyjna!

Podsumowując starcie:
Mamy remis! Kuchenka gazowa – kuchenka indukcyjna
Zarówno kuchenka indukcyjna, jak i gazowa poradziły sobie doskonale. Najgorzej w zestawieniu poradziła sobie kuchenka elektryczna.
Różnice w użytkowaniu płyty indukcyjnej a kuchenki gazowej są dość wyraźne, jednak oba rozwiązania mają swoje niezaprzeczalne wady i zalety. Choć rozwiązanie gazowe jest tańsze pod względem zakupu i eksploatacji, z kolei indukcja jest o wiele bardziej bezpieczna i nowoczesna.
Ostateczny wybór powinien zależeć więc tylko i wyłącznie od naszych preferencji użytkowych oraz możliwości finansowych.
Dowiedz się więcej: Filtr do wody – sposób na oszczędzanie >>
Dla osób, które nie są przekonane do konkretnego rozwiązania, polecamy swoisty „mix”, czyli kuchenkę gazowo-elektryczną. Jest to najchętniej kupowany sprzęt w naszym kraju. Posiada płytę gazową oraz elektryczny piekarnik. Pamiętajmy jednak o tym, aby instalacją zajął się fachowiec. Wybór między gazowym a elektrycznym piekarnikiem również nie należy do najprostszych. Oba rozwiązania posiadają zarówno swoje wady – jak i zalety.
ZOBACZ RÓWNIEŻ