Urszula Stanisławska-Hunek
Urszula Stanisławska-Hunek
02 Mar, 2017 - 10:00
Jak zrobić sushi - instrukcja krok po kroku

Jak zrobić sushi – instrukcja krok po kroku

Urszula Stanisławska-Hunek

Jak zrobić sushi? Pyszne i zdrowe danie kuchni japońskiej. Krążą opinie, że trudno je zrobić. Z nami każdy kucharz poradzi sobie wyśmienicie!

Wiele osób nigdy nie próbowało tej japońskiej potrawy. Są i tacy, którzy nie wiedzą jak ją przyrządzić. Przedstawimy instrukcję – krok po kroku – jak zrobić sushi.

W kuchni japońskiej istnieje kilka rodzajów tej potrawy. Najpopularniejsze rodzaje sushi, to: Nigiri Sushi, czyli porcja ryżu formowana ręką, na którą kładzie się plaster ryby (całość spojona jest przyprawą – wasabi); Gunkan Maki – kulka ryżu owinięta nori, na której znajdują się różne składniki, w tym najczęściej ikra łososia; Temari Sushi – kulka ryżu zgniatana jednocześnie z kawałkiem ryby; Maki Sushi, czyli zawijane sushi, na wykonanie którego przepis znajduje się poniżej.

Robimy Maki Sushi – poznaj sprawdzony przepis na sushi

Do podstawowych składników niezbędnych do przygotowania domowego sushi, należy ryż (najlepszy jest kleisty ryż do sushi). Ponadto: nori, wasabi, marynowany imbir, krewetki tygrysie, serek Philadelphia, łosoś i awokado. Pozostałe składniki zależą od indywidualnych preferencji konsumenta.

Pierwszym krokiem, od którego należy zacząć, jest opłukanie ryżu pod bieżącą wodą . Czynność tę należy powtarzać aż do momentu, gdy lecąca woda będzie przeźroczysta. Następnie pozostawiamy ryż do sushi – na pół godziny – w czystej wodzie, po czym ponownie go płuczemy.

Do garnka nalewamy wodę – proporcja taka jak do ryżu, to znaczy na dwie szklanki ryżu wlewamy – dwie szklanki wody. W momencie, gdy podczas gotowania ryż zacznie przywierać do dna garnka, możemy dolać odrobinę wody (cały czas kontrolując sytuację). Po ugotowaniu ryżu odstawiamy go na około piętnastu minut nie odkrywając pokrywki, a następnie przenosimy do miski.

Kolejnym krokiem do stworzenia idealnego ryżu do sushi jest zaprawa, którą robimy z siedmiu łyżek octu ryżowego, czterech płaskich łyżek cukru trzcinowego, a także trzech łyżek sosu sojowego. Tak przygotowaną mieszankę zagotowujemy, pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wlewamy do wcześniej odstawionego ryżu. Całość mieszamy drewnianą łyżką.

Zawijamy sushi – i gotowe!

Wiele osób rezygnuje z przygotowania sushi ze względu na obawy przed zawijaniem, jednak ta czynność jest dziecinnie prosta. Do tego celu będziemy potrzebować matę bambusową, na którą kładziemy nori. Następnie na nie równomiernie rozkładamy ryż, przy czym po bokach zostawiamy trochę przestrzeni. Na ryżu układamy łososia lub krewetki oraz awokado. W wersji z łososiem, dodajemy wybrany serek (na przykład Philadelphia).

jak zawinąć rolkę sushi

Tak gotowy farsz można już zwijać. W tym celu zaczynamy od zakrycia całego wypełnienia, po czym można zwinąć pozostałą część rolki. Specjalna mata praktycznie sama się zwija, dlatego naszym zadaniem jest tylko jej podwijanie – rzecz jasna razem z sushi. Po zwinięciu rolki delikatnie ją ściskamy.

jak zawinąć rolkę sushi

Pokrojone sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Smacznego!

ZOBACZ RÓWNIEŻ