Suszenie grzybów dla wielu osób jest bardzo proste i intuicyjne, natomiast nie wszyscy wiedzą, jak marynować grzyby. Marynowanie grzybów wydaje się skomplikowane, na szczęście jest to tylko mit, bowiem grzyby w occie są proste w wykonaniu. Zobacz, jak marynować grzyby szybko i smacznie.
Grzyby marynowane czy suszone?
Suszenie grzybów, choć proste w wykonaniu, jest dość czasochłonne. W piekarniku trwa kilka godzin i pochłania mnóstwo energii elektrycznej, zaś tradycyjne suszenie na nitce trwa o wiele dłużej. Ponadto źle wysuszone grzyby mogą gnić, dlatego suszenie wymaga od nas o wiele więcej uwagi, niż mogłoby się to początkowo wydawać.
Z kolei przygotowanie grzybów w occie nie jest tak pracochłonne, jak ich suszenie. Między innymi z tego powodu coraz więcej grzybiarzy decyduje się na ich marynowanie. Ponadto grzyby marynowane są bardzo pyszne, a tajemnicą jest tu odpowiednia zalewa do grzybów. To ona nadaje wyrazu, gdyż grzyby same w sobie mają neutralny smak.
Coraz więcej rodzin, chcąc podtrzymać w swoim domu tradycję kuchni polskiej, zastanawia się jak marynować grzyby. To nic trudnego! Poznaj proste triki, dzięki którym grzyby marynowane na pewno się udadzą.
Dowiedz się więcej: Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny >>

Jakie grzyby można marynować?
Aby grzyby marynowane w occie zachowały swój smak i aromat, warto użyć świeżych grzybów leśnych. Nasze babcie doskonale wiedziały, jak marynować grzyby i zdawały sobie sprawę, że mogą one mieć różny smak.
Wszystko zależy od danego gatunku grzybów, rodzaju i ilości octu, a także od przypraw i innych dodatków, które dodamy do marynaty. Należy tutaj także zaznaczyć, że doświadczeni grzybiarze uważają, iż najlepiej marynować grzyby takie jak:
- koźlarze,
- podgrzybki,
- gąski,
- kurki,
- rydze,
- opieńki,
- borowiki,
- maślaki.
Dowiedz się więcej: Gotowanie na parze – zasady i zalety >>

Prosty przepis na grzyby marynowane
Prosty przepis na kurki marynowane od wielu lat gości w polskich domach. Cieszy się ogromnym powodzeniem ze względu na smak i prostotę wykonania.
Tradycyjne kurki marynowane z cebulą i marchewką
Kurki marynowane – składniki:
- Kurki (mogą być także inne grzyby) – ok. 400 g
- Woda – 400 ml
- 2 średnie cebule
- Gorczyca – 1/3 łyżeczki na jeden słoik
- Liście laurowe – 2 szt.
- Pieprz – 3 kulki
- Ziele angielskie – 3 kulki (aby ziele angielskie wydobyło więcej aromatu można je rozgnieść)
- Ocet spirytusowy 10% – 150 ml
- Sok z cytryny – 3 łyżki
- Cukier – 4 łyżeczki
- Sól – 1 płaska łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Przed przestąpieniem do pracy, grzyby należy dokładnie umyć oraz opłukać z piasku, ziemi i innych znajdujących się nań zanieczyszczeń.
- Oczyszczone i umyte grzyby należy zagotować przez około 3-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny (sok z cytryny sprawi, że grzyby w occie nie będą czerniały). Po upływie tego czasu powinniśmy umieścić je na sicie i opłukać zimną wodą.
- Teraz pora na przygotowanie zalewy octowej: Do garnka wlewamy 400 ml wody i 150 ml octu, dodajemy: cukier, pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zagotowujemy.
- W międzyczasie powinniśmy umyć i odparzyć słoiki oraz ich zakrętki. Kiedy będą już gotowe należy wrzucić do środka grzyby, obraną cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w cienkie plasterki oraz gorczycę. Następnie wlewamy wszystko przygotowaną wcześniej gorącą zalewą.
- Kiedy wszystkie składniki już będą w słoiku należy je zakręcić i umieściwszy je na rozłożonej ścierce odwrócić do góry dnem aż do całkowitego ostygnięcia.
Dowiedz się więcej: Jak długo gotować grzyby świeże i suszone >>

Warto pamiętać: Grzyby marynowane powinny być małe, gdyż wówczas w większym stopniu wypełnią przestrzeń w słoiku, zaś duże grzyby idealnie nadają się do suszenia.
Jeśli chcemy marynować duże grzyby to po prostu przekrójmy je na pół lub na ćwiartki. Warto także zaznaczyć, że w jednym słoiku można bez obaw marynować różne rodzaje grzybów.
ZOBACZ RÓWNIEŻ