Jedni kochają, inni z niechęcią spoglądają na ten cytrusowy owoc. Grejpfrut, bo o nim mowa, posiada charakterystyczny, gorzkawy smak i jest prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Zawiera dużo witaminy C (30-50 mg / 100 g) oraz m.in. takie pierwiastki, jak: żelazo, magnez, potas, wapń czy fosfor.
Jeden owoc to niewiele ponad 100 kcal! Ponadto, grejpfrut wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, co czyni go doskonałym składnikiem każdej diety – nie tylko odchudzającej.
Niesamowite właściwości grejpfruta
Grejpfrut jest doskonałym owocem dla osób, które dbają o swoją dietę. Posiada niski indeks glikemiczny, pomagając tym samym w regulacji poziomu cukru we krwi. Jest więc ważnym składnikiem diety każdego diabetyka.
Dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym >>
Za gorzki smak grejpfruta odpowiada naringina, czyli glikozyd flawonoidowy. Jest to substancja o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, a jakby tego było mało – wykazuje również właściwości hipoglikemizujące. Jej największa ilość znajduje się w białych błonach grejpfruta, czyli niestety, w najmniej smacznych częściach.
Naringina wpływa też na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz tzw. „złego cholesterolu”, czyli frakcji LDL.
Dowiedz się więcej o produktach pomagających obniżyć cholesterol >>
Inne prozdrowotne właściwości grejpfruta:
- pozytywnie wpływa na detoksykację i regenerację wątroby oraz nerek,
- wykazuje właściwości kardioprotekcyjne – zapobiega miażdżycy,
- działa antynowotworowo (zmniejsza aktywność enzymu odpowiedzialnego za aktywację komórek rakotwórczych),
- antyoksydanty zawarte w tym cytrusie spowalniają procesy starzenia organizmu.
Grejpfrut to „król owoców”, jeżeli chodzi o diety odchudzające – obrany ze skórki grejpfrut (ok. 260 g) zawiera jedynie 109 kcal oraz ponad 4 g błonnika pokarmowego.
Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Grejpfrut w kuchni
Czerwone, białe i różowe… Grejpfruty występują w kilku odmianach, a ze względu na swoją zachęcającą kolorystykę, właściwości zdrowotne oraz charakterystyczny smak, stanowią ciekawy składnik wielu dań. Owoce te najczęściej spożywamy na surowo bądź jako dodatek do różnego rodzaju deserów bądź mięsnych dekoracji.
Koktajle odchudzające na bazie grejpfruta są niezwykle orzeźwiające, a ponadto pomagają kontrolować nadmierny apetyt. Aby zredukować charakterystyczny smak, można dodać do niego inne owoce, takie jak. jabłko, morele i mandarynki.
Przepisy na koktajl z grejpfrutem
Odchudzający koktajl z grejpfrutem i jabłkiem
- świeżo wyciśnięty sok z 1 szt. grejpfruta
- 1 szt. jabłka
- sok z ½ szt. cytryny
- co najmniej 1 szklanka wody mineralnej (można dodać więcej, wg gustu)
- opcjonalnie ksylitol lub miód – dla osłody
Grejpfrutowo-szpinakowy koktajl spalający tłuszcz
- świeżo wyciśnięty sok z 1 szt. grejpfruta
- świeże liście szpinaku – 1 garść
- 1 szt. jabłka
- gałązka natki pietruszki
- co najmniej 1 szklanka wody mineralnej (można dodać więcej, wg gustu)
Dowiedz się więcej: Koktajle owocowe – 7 pysznych przepisów >>

Grejpfrut a zażywanie leków
Uwaga! Dla własnego bezpieczeństwa należy unikać jednoczesnego zażywania leków i spożywania grejpfruta lub jego soku.
Osoby przyjmujące niektóre lekarstwa (zawierające np. statyny bądź blokery kanału wapniowego) powinny szczególnie uważać na spożycie grejpfruta. Dlaczego? Substancje w nim zawarte wpływają na biodostępność leków, a więc obniżają ich metabolizm, tym samym czyniąc je niebezpiecznymi.
Zaburzony metabolizm leków powoduje wzrost stężenia we krwi substancji aktywnej i nasilenie niepożądanych objawów. Najlepiej więc odczekać kilka godzin pomiędzy zażyciem danego lekarstwa, a spożyciem grejpfruta.
Dowiedz się więcej: Koktajl truskawkowy – 7 prostych przepisów >>

ZOBACZ RÓWNIEŻ
- Błonnik – na skuteczne odchudzanie i nie tylko
- Węglowodany w diecie – czym są zdrowe węglowodany i kiedy możemy je jeść?
- TOP 10: zdrowe przekąski na lato
- Zielone koktajle pomagające spalać tłuszcz czyli fatburning smoothies
- TOP 11: Najdziwniejsze dania na świecie
- Dieta dr Dąbrowskiej: Zasady, jadłospis, opinie