Dieta owocowo-warzywna dr Dąbrowskiej polecana jest dla osób, które chcą oczyścić organizm z toksyn, a przy okazji zrzucić nadmiar kilogramów. Dieta nie bez powodu nazywana jest postem Dąbrowskiej – podczas kuracji je się wyłącznie określone warzywa i owoce, a dzienna wartość kaloryczna posiłków waha się między 400 a 800 kcal. Poniżej podpowiadamy, jakie dania można przygotowywać podczas postu, czyli jak może wyglądać zgodny z tym, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej jadłospis tygodniowy wraz z przepisami na wybrane potrawy.
Dieta dr Dąbrowskiej – wskazówki ogólne
Post Dąbrowskiej powinien trwać około 6 tygodni, choć dozwolone są także kilkudniowe kuracje. Podczas diety należy pamiętać o produktach dozwolonych i zakazanych – dokładne wytyczne w tym zakresie znaleźć można w naszym artykule: Dieta dr Dąbrowskiej: Jadłospis dzienny. Tylko skrupulatne przestrzeganie zasad diety pozwala osiągnąć cel głodówki, którym jest przestawienie organizmu na odżywianie wewnętrzne i tym samym pozbycie się złogów tłuszczowych i toksyn.
Zgodnie z tym, co zaleca dieta Dąbrowskiej, jadłospis dzienny powinien składać się z co najmniej 3 posiłków. Ze względu na ich niską kaloryczność wskazane jest jednak jadanie nawet 5-6 razy dziennie mniejszych porcji, które skuteczniej zapewnią uczucie sytości i przy okazji pozytywnie wpłyną na przemianę materii.
Dowiedz się więcej: Dieta dr Dąbrowskiej: Zasady, jadłospis, opinie

źródło zdjęcia: Getty Images / hobo_018
Dieta dr Dąbrowskiej – przykładowy jadłospis tygodniowy
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej tylko pozornie wydaje się monotonna – tak naprawdę z zalecanych produktów można wyczarować różnorodne i smaczne dania. Inspiracji do ich tworzenia warto poszukać np. na oficjalnej stronie internetowej dr Ewy Dąbrowskiej. Znaleźć tam można przepisy autorstwa jej synowej oraz przepisy nadesłane przez czytelników.
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis tygodniowy podczas diety dr Dąbrowskiej.
Poniedziałek
Śniadanie: mix warzyw do chrupania (seler naciowy, rzodkiewki, papryka, marchewka) z dipem pomidorowym, herbatka ziołowa, pół grejpfruta
Obiad: zupa jarzynowa, pieczone placki warzywne z tartymi buraczkami na ciepło
Kolacja: zupa jarzynowa, gotowany bukiet warzyw (np. różyczki kalafiora i brokułu), na deser jabłko
Pieczone placki warzywne

źródło zdjęcia: Getty Images / iuliia_n
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 małe cukinie
- 3 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki lub kolendry
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kmin rzymski
Sposób wykonania:
- Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, dobrze odcedzić i ostudzić, następnie zblendować na gładką masę.
- Cukinie i marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, ząbek czosnku na drobnych oczkach.
- Starte warzywa wymieszać, dodając do nich taką ilość musu kalafiorowego, aby uzyskać zwartą masę umożliwiającą formowanie placków. Do masy dodać zieleninę oraz przyprawy według uznania.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać płaskie kotlety warzywne.
- Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wtorek
Śniadanie: szklanka zielonego koktajlu z jarmużu, selera naciowego i jabłek, leczo z duszonej cukinii w pomidorach
Obiad: zupa ogórkowa, duszone ogórki z imbirem, sałatka z pomidorów
Kolacja: zupa ogórkowa, surówka z czerwonej kapusty, 2 jabłka upieczone z cynamonem
Duszone ogórki z imbirem

źródło zdjęcia: Getty Images / Milkos
Składniki:
- 4 świeże ogórki
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- sól do smaku
Sposób wykonania:
- Ogórki obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Imbir i czosnek obrać, a następnie bardzo drobno posiekać.
- Na patelni z nieprzywieralnym dnem wlać odrobinę wody i wrzucić do niej czosnek oraz imbir. Przez chwilę wszystko podgrzewać, a gdy część wody odparuje, wyłożyć na patelnię ogórki.
- Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż do momentu, gdy ogórki staną się szkliste i miękkie. Pod koniec duszenia potrawę doprawić solą, a także odkryć ją na kilka minut, by odparować nadmiar wody.
Środa
Śniadanie: szklanka soku marchwiowo-jabłkowego, sałatka z buraka gotowanego i jabłka (z dodatkiem cebuli i soku z cytryny), pół grejpfruta
Obiad: zupa krem z kalafiora i pietruszki, leczo z dyni, jabłko
Kolacja: zupa krem, surówka z kapusty kiszonej i marchewki
Gulasz warzywny z dyni i marchewki

źródło zdjęcia: Getty Images / Nadezhda_Nesterova
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 2 papryki (np. czerwona i żółta)
- 1 marchewka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka w proszku
- świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Wrzucić do rondla, zalać niewielką ilością wody i chwilę dusić do miękkości.
- Dynię i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę o tej samej wielkości. Warzywa włożyć do rondla, dodać przyprawy i pomidory, następnie przykryć i dusić na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Danie podawać ciepłe posypane natką pietruszki.
Inne pomysły na gulasze z warzyw
Wszelkie potrawki z warzyw w postaci leczo, gulaszu czy bigosu świetnie urozmaicają jadłospis tygodniowy podczas diety dr Dąbrowskiej. Są to dania sycące, a jednocześnie niskokaloryczne. Ich zaletą jest również to, że można je przygotować w większej ilości i jeść nawet przez kilka dni na obiady i kolacje.
Gulasz z dyni II
Pomysłów na takie warzywne potrawki na ciepło jest bardzo dużo w Internecie, a wiele przepisów idealnie odpowiada zasadom diety dr Dąbrowskiej. Przykładem jest choćby gulasz z dyni znaleziony na blogu Veganama.pl. Przepis powstał specjalnie dla osób na kuracji Dąbrowskiej i jest on ciekawą wariacją na temat naszego gulaszu z dyni i marchewki. Autorzy przepisu dodali do niego zamiast papryki szpinak i więcej aromatycznych przypraw m.in. imbir, kumin i cynamon.
Gulasz z kiszonym ogórkiem
Ciekawie brzmi również przepis na gulasz warzywny z kiszonym ogórkiem, cukinią i bakłażanem, jaki znaleźć można na stronie Tocokocham.com. Jest to dnie bez grama tłuszczu, które w dodatku zawiera zalecane przez dr Ewę Dąbrowską kiszonki.
Czwartek
Śniadanie: sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków, szklanka soku jabłkowego, kawałek arbuza
Obiad: kapuśniak z kiszonej kapusty, warzywa duszone „po grecku”
Kolacja: frytki z pietruszki z domowym keczupem, ulubiona surówka, jabłko
Warzywa duszone „po grecku”

źródło zdjęcia: Getty Images / EBlokhina
Warzywa należy przygotować dokładnie tak samo, jak do znanej i lubianej w Polsce potrawy „ryba po grecku”.
Składniki:
- 5 marchewek
- 3 korzenie pietruszki
- 1 seler korzeniowy
- cebula
- słoiczek pasty pomidorowej
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w piórka. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie warzywa umieścić w rondlu, zalać niewielką ilością wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu około 20 minut.
- Do miękkich warzyw dodać pastę pomidorową oraz przyprawy, dokładnie wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
Piątek
Śniadanie: pieczone pomidory w całości z surówką z tartej białej rzodkwi, jabłko
Obiad: zupa krem z buraków, papryki faszerowane duszonymi warzywami „po grecku”, mix zielonych sałat
Kolacja: zupa krem z buraków, gotowany brokuł z sałatką z pomidorów i cebuli, kiwi
Zupa krem z buraków
Składniki:
- 4 buraki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/2 ząbka czosnku
- sok z cytryny lub zakwas buraczany
- przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. W międzyczasie dodać sól, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Gdy warzywa zmiękną, wyłowić z zupy liść laurowy oraz ziele angielskie, natomiast resztę dokładnie zblendować na gładką masę.
- Postawić garnek z zupą z powrotem na kuchence, dodać sok z cytryny, starty na drobnej tarce czosnek oraz ewentualnie inne przyprawy do smaku (np. majeranek). Jeszcze chwile gotować, aż smaki się „przegryzą”.

źródło zdjęcia: Getty Images / margouillatphotos
Inne pomysły na zupy
Zupy są również świetnym sposobem na oszukanie głodu podczas postu, warto więc nimi jak najczęściej wzbogacić jadłospis tygodniowy podczas diety dr Dąbrowskiej. Oczywiście muszą być to zupy bez dodatku tłuszczu, mięsa czy śmietany, a także bez makaronu czy ziemniaków. Najłatwiej więc przygotować tzw. zupy śmietnik z różnych warzyw, ale także zupy krem np. krem z pomidorów, z brokułów, z kalafiora i korzenia pietruszki, z dyni i marchewki itp.
Zupa krem z kalafiora i pietruszki
Przykładowy przepis na zupę krem z kalafiora i pietruszki wg diety Dąbrowskiej znaleźć można np. na blogu Smakuje.blox.pl. Białe warzywa są w tym przypadku gotowane do miękkości, miksowane i przyprawiane m.in. białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz suszonym czosnkiem.
Warto też przyrządzać jak najczęściej kapuśniak z kiszonej kapusty i zupę ogórkową – według tego, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej, jadłospis tygodniowy powinien zawierać nawet codziennie danie z kiszonek!
Sobota
Śniadanie: mix sałat z dodatkami (pomidor, papryka, ogórek, seler naciowy, sok z cytryny, zioła), pół grejpfruta
Obiad: zupa ogórkowa, makaron z cukinii w sosie pomidorowym, pieczone jabłko z cynamonem
Kolacja: frytki z marchewki, duszone plastry cukinii, sałatka z pomidorów, garść jagód i malin na deser
Makaron z cukinii w sosie pomidorowym

źródło zdjęcia: Getty Images / a_namenko
Przepis na to danie umieściliśmy w naszym artykule Dieta dr Dąbrowskiej: Przykładowy jadłospis dzienny. Makaron z cukinii wycina się przy pomocy obieraczki julienne. Taki makaron można również wykorzystać do zupy pomidorowej.
Frytki z marchewki
Frytki z marchewki lub z pietruszki zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej powinny być zrobione bez tłuszczu. W tym celu pokrojone w cienkie słupki warzywa należy jedynie posolić i posypać ulubionymi ziołami, a następnie rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez około 50 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Niedziela
Śniadanie: placuszki z tartej cukinii z salsą z pomidorów, sałatka z jabłka i arbuza
Obiad: barszcz ukraiński (bez ziemniaków i fasoli), grillowane plastry cukinii i bakłażana z sosem paprykowym, surówka z selera
Kolacja: warzywne wrapy na zimno z sosem paprykowym, szklanka soku pomidorowego, pół grejpfruta
Warzywne wrapy na zimno

źródło zdjęcia: Getty Images / vaaseenaa
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 2 duże liście z sałaty rzymskiej
Sposób wykonania:
- Paprykę, ogórka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub cienkie słupki, pomidora pokroić w niewielkie cząstki, a cebulę w piórka.
- Na każdym liściu sałaty ułożyć mieszankę pokrojonych warzyw, następnie zawinąć je w liść jak normalnego wrapa. Podawać np. z sosem paprykowym.
Sos paprykowy
Sos paprykowy można szybko i łatwo przygotować z upieczonych papryk. Gdy ostygną, należy je obrać z gniazd nasiennych i zblendować z dodatkiem przecieru pomidorowego, szczyptą ostrej papryki i soli.
Warzywne gołąbki na ciepło
Podobne do wrapów są warzywne gołąbki, które można podać na ciepło. Przepis na takie danie proponuje np. autorka bloga Smak-zdrowia.blogspot.com. Jej wegańskie gołąbki w kapuście włoskiej są zgodne ze wszystkimi zasadami postu, jakie zaleca dieta Dąbrowskiej. Menu tygodniowe warto więc wzbogacić o to danie, które można podać zarówno na obiad, jak i kolację.
Jak widać, dieta dr Dąbrowskiej jadłospis tygodniowy może mieć wypełniony pysznymi i różnorodnymi daniami stworzonymi na bazie zaledwie kilkunastu warzyw. Wiele z tych dań warto przyrządzać także po zakończeniu postu, ponieważ są lekkie, zdrowe i pełne witamin. Smacznego!
ZOBACZ RÓWNIEŻ
- Dieta dr Dąbrowskiej: Śniadanie (porady i przepisy)
- Dieta dr Dąbrowskiej w ciąży
- Dieta dr Dąbrowskiej w podróży
- Błonnik – na skuteczne odchudzanie i nie tylko
- Węglowodany w diecie – czym są zdrowe węglowodany i kiedy możemy je jeść?
- Zielone koktajle pomagające spalać tłuszcz czyli fatburning smoothies
- TOP 11: Najdziwniejsze dania na świecie
- Dieta dr Dąbrowskiej a odchudzanie