Zdrowe jedzenie: czym są produkty BIO?

Produkty BIO oparte są o produkcję przyjazną dla środowiska naturalnego. Co to właściwie oznacza i jak rozpoznać taką żywność?

Zdrowe jedzenie: czym są produkty BIO?

Produkty BIO to takie, które zawierają minimum 95% składników wyprodukowanych metodami ekologicznymi. Są wolne od GMO, sztucznych nawozów i pestycydów, a ponadto charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Co jeszcze warto wiedzieć o żywności ekologicznej?

Czym są produkty BIO?

Żywność ekologiczna (BIO, EKO, ORGANIC) odznacza się charakterystycznym logo w kształcie liścia (utworzonego z białych gwiazdek) na zielonym tle. Takie certyfikowane produkty muszą spełniać szereg ściśle określonych norm, wpisanych w ideę rolnictwa ekologicznego.

Do produkcji żywności BIO nie używa się więc przykładowo: pestycydów, sztucznych nawozów, chemicznych stymulatorów wzrostu czy antybiotyków. Ekologiczny rolnik bazuje na produkcji przyjaznej dla środowiska naturalnego, a więc głównie na metodach biologicznych i mechanicznych, które nie zanieczyszczają powietrza, wody i gleby.

Żywność certyfikowana euroliściem jest więc korzystniejsza dla środowiska i bezpieczniejsza, jeżeli chodzi o spożycie przez człowieka. Nie zawiera żadnych chemicznych dodatków (w tym substancji toksycznych), pełniąc tym samym ważną rolę w prewencji wielu chorób, np. nowotworów.

Dowiedz się więcej: Dobre nawyki żywieniowe – jak je skutecznie wprowadzić >>

Zdrowe jedzenie: czym są produkty BIO? - euroliść

źródło: aboneobio.com

Certyfikat żywności ekologicznej – co zapewnia?

Wszystkie certyfikowane znakiem euroliścia produkty to przede wszystkim gwarancja tego, że nie zawierają żadnych chemicznych środków ochrony roślin. Chodzi tu nie tylko o produkty roślinne, ale również o dobre traktowanie zwierząt, w tym zapewnienie im dostępu do naturalnych pastwisk bądź wybiegów oraz stałej opieki weterynaryjnej.

Co składa się na cenę zdrowej żywności?

Produkty BIO mogą, ale nie muszą, być droższe od pożywienia konwencjonalnego.

Jest to ściśle związane z wyższymi kosztami produkcji. Uprawy ekologiczne nie są sztucznie nawożone przez co termin przydatności do spożycia takich produktów jest zazwyczaj krótszy (w porównaniu do żywności konwencjonalnej). Ponadto plony są mniejsze i wymagają dużego nakładu pracy ludzkiej.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo: Zasady, jadłospis, opinie >>

Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Każdy produkt BIO powinien zawierać 3 kluczowe elementy:  

  • Odpowiednie oznakowanie, tj. logo unijne – euroliść (w przypadku braku opakowań jednostkowych należy poprosić sprzedawcę o ukazanie certyfikatu żywności ekologicznej, np. podczas zakupu świeżych warzyw i owoców),
  • Numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej (np. PL-EKO-999, gdzie PL to kod ISO, EKO to odniesienie do ekologicznej metody produkcji, a 999 to numer referencyjny),
  • Oznaczenie miejsca pochodzenia danego produktu (rolnictwo UE, rolnictwo spoza UE lub rolnictwo UE / spoza UE).

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Czy warto kupować produkty BIO?

Zdecydowanie tak! Choć produkty EKO są niepozorne (warzywa i owoce często nie zachwycają swoim wyglądem: mają mniej intensywne kolory i nie zawsze posiadają regularne kształty), to zawierają więcej składników odżywczych, niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Są smaczne i nie zawierają żadnych sztucznych i szkodliwych dla organizmu składników.

Warto przyjrzeć się ofertom proponowanym przez biosklepy oraz zajrzeć na stoiska lokalnych rolników ekologicznych. Przykładowe firmy produkujące żywność ekologiczną to Symbio, Malwa i Kubara.

Pamiętajmy, że choć żywność organiczna może kosztować nieco więcej niż konwencjonalna, to jej konsumpcja wpływa pozytywnie na prewencję wielu chorób. Dzięki temu finalnie można zaoszczędzić m.in. na wydatkach związanych z wizytami u lekarza i kupowaniem drogich leków.

Stwierdzenie Hipokratesa jest więc wciąż jak najbardziej aktualne: „Niech żywność będzie waszym lekarstwem, a lekarstwo waszą żywnością”.

Zdrowe jedzenie: czym są produkty BIO? - czy warto kupować

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również