Yerba Mate - właściwości i sposób parzenia

Yerba Mate to coś więcej niż źródło kofeiny! Co w sobie kryje południowoamerykański susz?

 
Yerba Mate - właściwości i sposób parzenia

Odpowiednie naczynko, bombilla i susz ostrokrzewu paragwajskiego to podstawa do przygotowania Yerba Mate. Nie obędzie się również bez tajemniczego rytuału, a w tym postaci świętego Tomasza i Pachamamy. Oto namiastka tego fascynującego świata.

Yerba Mate – niesamowity napój prosto z Ameryki Południowej

Yerba Mate to napój z suszu liści ostrokrzewu paragwajskiego występującego w Ameryce Południowej (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj, Brazylia). W doskonały sposób łączy ze sobą najważniejsze właściwości innych popularnych naparów – oferuje energię kawy, prozdrowotne właściwości herbaty oraz euforię płynącą z kosztowania czekolady.

Jaki rodzaj wybrać?

Sklepy z herbatą oferują naprawdę duży wybór poszczególnych rodzajów Yerba Mate. Dla osoby dopiero rozpoczynającej swoją przygodę z tym naparem może to stanowić nie lada dylemat. Jaką wybrać?

Najlepiej samemu przetestować poszczególne rodzaje i zdecydować się na tę, która po prostu smakuje najbardziej. Do najpopularniejszych rodzajów należą m.in. łagodne Rosamanote, zrównoważona La Hoja czy mocne Pajarito lub Cruz de Malta.

Yerba Mate

Właściwości i zastosowanie Yerba Mate

Yerba Mate znana jest przede wszystkim ze swoich pobudzających właściwości (źródło kofeiny, teobrominy i teofiliny). Z powodzeniem może więc zastąpić poranną kawę lub czarną herbatę. Ponadto jest źródłem wielu minerałów (potas, magnez, żelazo, mangan, selen) i witamin (A, B1, B2, B5, C, E) oraz antyoksydantów (kwas chlorogenowy, rutyna).

Powody, dla których warto pić Yerba Mate:

  • Pobudza organizm, dzięki czemu stanowi alternatywę dla innych źródeł kofeiny. W przeciwieństwie do kawy, Yerba nie wypłukuje magnezu z organizmu.
  • Poprawia koncentrację i zwiększa wydajność pracy umysłowej.
  • Podnosi wydolność fizyczną.
  • Jest naturalnym antydepresantem – poprawia nastrój i zmniejsza uczucie niepokoju.
  • Posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu niweluje negatywne działanie stresu.
  • Poprawia przemianę materii i zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu może wspomagać odchudzanie.
  • Działa moczopędnie.

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Yerba Mate - Matero

Jak prawidłowo przygotować Yerba Mate?

Warto wiedzieć, że zaparzanie Yerba Mate to nie tylko zalanie suszu gorącą wodą. To interesujący rytuał, który warto kultywować, aby cieszyć się prawdziwym smakiem naparu oraz przenieść się myślami w daleki świat Ameryki Południowej.

Podstawowe akcesoria do przygotowania Yerby:

  • Bombilla – stalowa lub bambusowa rurka zakończona sitkiem do odcedzania fusów
  • Matero, mate – specjalne naczynia do picia Yerby wykonane z tykwy, drewna (Palo Santo), ceramiki lub szkła
  • Guampa – naczynie do picia Tereré wykonane z rogu bydlęcego lub kopyta
  • Termometr tarczowy – do pomiaru temperatury wody

Yerba Mate - Bombila

Instrukcja parzenia Yerba Mate

  1. Zagotować wodę i odczekać chwilę aż schłodzi się do optymalnej temperatury. Prawidłowa temperatura parzenia suszu ostrokrzewu paragwajskiego to 70-80o. Nie należy zalewać Yerby wrzątkiem – spowoduje to tzw. zabicie Yerby, czyli utratę smaku oraz przede wszystkim jej prozdrowotnych właściwości.
  2. Specjalne naczynie do mate wypełnić co najmniej do połowy liśćmi ostrokrzewu paragwajskiego.
  3. Wylot naczynia przykryć dłonią, odwrócić „do góry nogami”, lekko wstrząsnąć i ponownie odwrócić naczynko do pozycji wyjściowej, tak aby równocześnie cały susz znajdujący się w naczyniu „przesypać” na jedną stronę, w ukośny sposób. Z jednej strony powinien odsłaniać dno, a z drugiej natomiast sięgać szczytu naczynia.
  4. Umieścić w naczyniu bombillę.
  5. W puste miejsce (obok suszu) wlać niewielką ilość zagotowanej wcześniej wody i odczekać chwilę, aż liście całkowicie ją wchłoną. Jest to tzw. pierwszy łyk „oddany” dla świętego Tomasza – patrona Yerby.
  6. Kiedy liście „wypiją” wodę można zalać zioła ponownie – tym razem na własny użytek.
  7. Naczynie wypełnione tym samym suszem można zalewać wodą wielokrotnie, aż do utraty pierwotnego smaku.
  8. Zużyty susz należy wyrzucić nie do kosza, ale po prostu umieścić w ziemi (ewentualnie do doniczki z kwiatkami, co dodatkowo posłuży jako naturalny nawóz). Jest to rytuał oddający hołd Matce Ziemi (Pachamama), dzięki to której wyrastają krzewy obdarowujące człowieka Yerbą.

Yerba Mate Parzenie

A może orzeźwiające Tereré?

Yerba Mate można zaparzać również na zimno. Taki orzeźwiający napój to Tereré i może być serwowany z kostkami lodu. Jest doskonałym rozwiązaniem na upały – chłodzi organizm, posiada delikatny smak i oczywiście dodaje energii.

Tereré – podobnie jak Yerba Mate – można zalewać kilkakrotnie (2-3 zimne zalania), aby móc cieszyć się pełnowartościowym naparem. Im zimniejsza woda, tym smaczniejszy napój.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również