Wyciskarka czy sokowirówka? Obalamy mity

Pyszny, odżywczy sok ze świeżych owoców lub warzyw możemy uzyskać na kilka różnych sposobów. Najczęściej sięgamy po sokowirówkę, jednak wyciskarka do soków zdobywa coraz więcej zwolenników. Który sprzęt wybrać? Czy wyciskarka jest lepsza od sokowirówki? Wyjaśniamy, czym się od siebie różnią i obalamy mity.

 
Wyciskarka czy sokowirówka? Obalamy mity
Wyciskarka do soków czy sokowirówka - który sprzęt jest lepszy?

Na rynku pojawiło się tak wiele różnych modeli sprzętu do robienia soków, że osoby chcące dokonać właściwego wyboru mają z tym coraz większy kłopot. Producenci wyciskarek twierdzą, że jakość soku z ich urządzeń jest o wiele lepsza niż z sokowirówki. I na odwrót. Walka o rynek trwa…

Czy rzeczywiście każda wyciskarka jest lepsza od sokowirówki? Czy szybkie obroty tarczy sokowirówki podgrzewają sok, niszcząc jego składniki odżywcze? Jak wybrać właściwy sprzęt do robienia soków? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Wyciskarka czy sokowirówka? Który sprzęt zrobi lepszy sok?

Nie ma na rynku urządzeń, które byłyby we wszystkim najlepsze. Niektóre urządzenia świetnie wyciskają zieleninę, ale słabiej radzą sobie z sokiem z owoców i odwrotnie. Dlatego bardzo ważną rzeczą jest to, abyś dopasował wybór urządzenia przede wszystkim do swoich potrzeb, a nie folderów reklamowych zachwalających daną wyciskarkę czy sokowirówkę.

Przed zakupem urządzenia do robienia soków powinieneś odpowiedzieć sobie na pytania:

  • Jak często będę wyciskać sok i dla ilu osób?
  • Głównie z jakich produktów będę wyciskać sok: z zielonych liści, ziół, traw czy bardziej z marchwi, buraka, jabłek i dodatkiem zieleniny?
  • Czy oprócz soku zależy mi na innych funkcjach, jak możliwość robienia koktajli warzywno-owocowych, sorbetów i deserów?
  • Czy jestem w stanie poświęcić więcej czasu na przygotowanie wysokiej jakości soku?
  • Czy będę przechowywał sok na później, zabierał go ze sobą w podróż, do pracy?

Dlaczego chcesz pić świeży sok? Z pewnością nie tylko dlatego, aby uniknąć ociekających przetworzonym cukrem gotowców. A może przede wszystkim dlatego, że chcesz dostarczyć swojemu organizmowi składników odżywczych o najwyższej jakości? Turbo paliwa, które sprawi, że będziesz się lepiej czuć, funkcjonować i wyglądać. Pomimo tego, że wiele wyciskarek wygląda podobnie do siebie, to w rzeczywistości na tym właśnie kończy się podobieństwo.

Bardzo tanie wyciskarki nie są w stanie wycisnąć tak efektywnie soku jak najlepsze marki na rynku, co skutkuje niższą zawartością składników odżywczych. Różnice czuć już w ręku. Wystarczy porównać poszczególne elementy bardzo taniej wyciskarki i droższej, aby zauważyć ich jakość wykonania.

Jakość spasowania, użyte materiały, zastosowane patenty i rozwiązania. To wszystko musi wpłynąć i rzeczywiście wpływa na jakość soku, ilość zużytego produktu, czas przygotowania soku, ilość pulpy w soku i oczywiście na trwałość urządzenia.

Jeżeli masz zamiar wyciskać sok regularnie i zależy Ci na jakości, zainwestuj w porządny sprzęt. To będzie jedna z najlepszych inwestycji… w Twoje zdrowie.

Więcej na temat wyboru odpowiedniej wyciskarki do soków znajdziesz w moim artykule: Czy wyciskarka do soków jest naprawdę lepsza od sokowirówki? >>

Jeśli nie chcesz wydawać dużej ilości pieniędzy i zastanawiasz się nad kupnem bardzo taniego sprzętu o niskiej jakości lub nie zamierzasz wyciskać soków regularnie, kup dobrą sokowirówkę.

Wyciskarka czy sokowirówka? - sok marchewkowy

Jaka jest różnica pomiędzy wyciskarką do soku a sokowirówką?

Główna różnica: wyciskarka wyciska sok, a sokowirówka go odwirowuje.

Pomimo, że zarówno wyciskarka jak i sokowirówka mają za zadanie przygotować sok, to przede wszystkim różnią się sposobem w jaki ten sok robią.

Moja przygoda z sokami zaczęła się bardzo dawno temu. Zaczynałam (jak większość) od sokowirówki, wówczas zresztą wyciskarki nie były jeszcze tak popularne. Od wielu lat używam wolnoobrotowej wyciskarki do soków. Miałam ich kilka. Pionowa wyciskarka Philips, pozioma wyciskarka GreenStar, później prasa hydrauliczna Norwalk, a od kilku lat używam wyciskarki pionowej firmy Kuvings oraz poziomej, dwuślimakowej firmy Angel 8500s.

Dlaczego zamieniłam sokowirówkę na wyciskarkę? Czy zawsze wyciskarka to najlepszy wybór? Sprawdźmy co różni obydwa rodzaje urządzenia.

Wyciskarka wolnoobrotowa

Posiada specjalnie skonstruowany ślimak, który przy bardzo wolnych obrotach (40-120 obrotów na minutę) delikatnie miażdży i przeciska przez sito sok prosto do szklanki. Bardzo silny nacisk ślimaka powoduje, że wyciskarka wydobywa z warzyw i owoców maksimum składników odżywczych.

Dodatkowo wolne obroty nie utleniają soku, przez co zachowuje on swoje właściwości na dłużej. Sok wyciśnięty w wyciskarce do soków można przechowywać w lodówce nawet 2-3 dni.

Kolejną rzeczą, która wyróżnia wyciskarkę jest wysoki poziom żywych enzymów zawartych w soku. Oczywiście bardzo istotną rzeczą jest jakość wyciskarki, użytych materiałów i zastosowanych technologii.

Wyciskarka do soków – co na plus?

  • Wyciska sok z każdego rodzaju warzyw, owoców, zielonych liści. Możesz w niej zrobić koktajl, deser, a nawet mleko roślinne.
  • Świetnie radzi sobie z wyciskaniem soku z zielonych liści, ziół, traw, chwastów.
  • Sok możesz przechowywać nawet do 72 godzin bez większej utraty składników odżywczych. Nie ma więc konieczności wyciskania soku codziennie.
  • Wolne obroty nie utleniają soku przez co sok zawiera on więcej składników odżywczych i cennych enzymów.
  • Sok jest gęstszy, ma intensywniejszy kolor i jest bardziej skondensowany w smaku.
  • Jest bardzo cicha.

Wyciskarka do soków – co na minus?

  • Dobra wyciskarka jest nieco droższa od dobrej sokowirówki (w przypadku tanich, marketowych wyciskarek nie ma aż tak znacznej różnicy cenowej).
  • Przygotowanie soku w wyciskarce zajmuje trochę więcej czasu.

Wyciskarka czy sokowirówka? - wyciskarka Kuvings

źródło zdjęcia: kuvings.com

Szybkoobrotowa sokowirówka

W sokowirówce nie ma elementu wyciskania soku. Składniki przy zetknięciu z bardzo wysokimi obrotami (6 000 – 12 000 obrotów na minutę) tarczy są rozdrabniane, a następnie siła odśrodkowa przeciska je przez sitko do szklanki.

Wysokie obroty w dużym stopniu utleniają sok już w momencie jego przygotowywania. Sok szybciej traci swoje cenne właściwości i najlepiej wypić go od razu tuż po przygotowaniu.

Sokowirówka – co na plus?

  • Jest łatwa w obsłudze.
  • Jest tańsza niż wyciskarka (chociaż zdarzają się wyjątki).
  • Ma mniej elementów, więc nieco szybciej się ją myje.
  • Topowe modele sokowirówek (podobnie jak niektóre modele wyciskarek) mają duży wlot, więc nie ma potrzeby krojenia warzyw i owoców na drobne kawałki.

Sokowirówka – co na minus?

  • Znacznie słabiej radzi sobie z zielonymi liśćmi, ziołami.
  • Nie jest w stanie wydobyć z produktów maksymalnej ilości składników odżywczych.
  • Niższa zawartość żywych enzymów w soku.
  • Sok szybko się utlenia, tracąc cenne właściwości.
  • Jest głośna.

Wyciskarka czy sokowirówka - sokowirówka

Czy sok z wyciskarki jest lepszy od tego z sokowirówki?

Nie zawsze. Bardzo dobrej jakości sokowirówka jest w stanie zrobić sok z wyższą zawartością niektórych składników.

Zdarza się, że niektóre sokowirówki wyciskają z tego samego produktu więcej wapnia czy żelaza niż wyciskarka wolnoobrotowa. Jednak biorąc pod uwagę całokształt, wolnoobrotowa wyciskarka do soków będzie wyciskać więcej składników odżywczych niż sokowirówka, i dlatego jest rekomendowana przez autorytety w dziedzinie odżywiania bardziej niż sokowirówka.

Kilka faktów i mitów na temat wyciskarek i sokowirówek

MIT: Sokowirówka podgrzewa sok przez co traci on większość swoich właściwości

Większość sokowirówek nie jest w stanie podgrzać soku do tak wysokiej temperatury, aby pozbyć go większości witamin. Niektóre badania pokazały, że temperatura soku zrobionego w sokowirówce wzrosła o zaledwie 1-2 stopnie Celsjusza. Poza tym produkt ma styczność z szybko obracającą się tarczą przez ułamek sekundy.

FAKT: Sok z wyciskarki do soków zachowuje swoje właściwości na dłużej

Bardzo szybkie obroty ostrza sokowirówki, a w efekcie napowietrzenie jest głównym powodem szybkiej utraty składników odżywczych zawartych w soku. W przypadku wyciskarki wolnoobrotowej sok wydobywany jest przy bardzo wolnych obrotach, gdzie proces jego utleniania (napowietrzania) jest znikomy.

MIT / FAKT: Sok z wyciskarki wolnoobrotowej ma więcej witamin niż sok z sokowirówki

Niezależne badania potwierdziły, że sok z sokowirówki może mieć więcej witaminy C w porównaniu z sokiem z wyciskarki. I odwrotnie, może się zdarzyć tak, że sok z wyciskarki będzie mieć więcej witamin niż sok z sokowirówki. To zależy m.in. od jakości urządzenia o czym pisałam wcześniej.

Jednak naukowcy jako miernik jakości urządzenia wskazują nie ilość witamin czy minerałów w soku, ale przede wszystkim ilość zawartych w soku enzymów, które są bardzo czułe m.in. na temperaturę i utlenianie. I tutaj wyciskarka wygrywa z sokowirówką.

MIT: W sklepie powiedziano mi, że wyciskarka jest dobra do terapii Gersona

Terapia dr Gersona (terapia zwalczania raka i innych chorób przewlekłych metodami naturalnymi, przez niektórych postrzegana jako alternatywna dla medycyny konwencjonalnej – przyp. red.) jest bardzo wymagająca. Próbowałam jej na sobie i było naprawdę trudno. Podobnie restrykcyjne jest podejście do wyboru urządzenia.

Instytut Gersona nie zaleca wyciskarek wolnoobrotowych w celu leczenia nowotworów. W tym przypadku rekomendowana jest tylko i wyłącznie prasa hydrauliczna lub dwuetapowy proces rozdrabniania i prasowania warzyw i owoców. Wyciskarki wolnoobrotowe można stosować w terapii Gersona w przypadku innych schorzeń niż choroby nowotworowe oraz w celu ogólnej poprawy zdrowia.

Stanowisko Instytutu Gersona jest bardzo jasne w przypadku sokowirówek:

„Z naszego doświadczenia sokowirówki są całkowicie niezgodne z terapią Gersona. Choć często są najbardziej popularne i najtańsze, nie rekomendujemy używania sokowirówek do żadnych schorzeń.

Dr. Max Gerson podczas wieloletniej praktyki klinicznej zauważył, że pacjenci używający wysokoobrotowych sokowirówek nie odnieśli sukcesu przy terapii Gersona…”

Wyciskarka czy sokowirówka? - soki warzywno-owocowe

Podsumowując, picie świeżo przygotowywanych w domu soków niesie wiele korzyści dla Twojego zdrowia. W szczególności jeśli nie zawsze jesteś w stanie dostarczać organizmowi dziennej dawki składników odżywczych. Sok to doskonały i smaczny sposób na przemycenie skondensowanej ilości witamin, minerałów i enzymów do komórek w Twoim organizmie. Aby tak się stało niezbędny jest dobry sprzęt, kilka zdrowych produktów i trochę czasu, który z pewnością zaprocentuje…

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Magdalena Olszewska Magdalena Olszewska [+ info]

Pasjonatka zdrowego odżywiania, zdrowych koktajli i świeżo wyciskanych soków. Założycielka bloga Surojadek.com i współautorka książki „Uzdrawiająca moc roślinnych koktajli”. Na swoim blogu dzieli się zdrową wiedzą, przepisami i udowadnia, że to co zdrowe nie musi być czasochłonne i skomplikowane. Jej zdaniem wystarczy 5 minut dziennie, kilka składników i blender by już po kilku tygodniach odczuć różnicę w samopoczuciu. Uwielbia Mazury i aktywne spędzanie czasu ze swoim psem-mopsem.

Zobacz również