Włochy: potrawy, których musisz spróbować (kuchnia włoska)

Dla odwiedzających Włochy potrawy tradycyjne stanowią istotną atrakcję wyjazdu. Dowiedz się, które dania oprócz słynnej pizzy warto spróbować!

 
Włochy: potrawy, których musisz spróbować (kuchnia włoska)
Jakie włoskie potrawy musisz obowiązkowo spróbować? /źródło zdjęcia: Getty Images/miriristic

Większość osób odwiedzających Włochy potrawy regionalne traktuje jako formę kulinarnego smakowania tego barwnego i fascynującego kraju. To świetny pomysł, bo kuchnia włoska oprócz wyjątkowego smaku i wyglądu potraw (obowiązkowo uzyskanych ze świeżych składników) potrafi także pokazać charakterystyczne dla tego kraju obyczaje celebrowania jedzenia i delektowania się każdym spożytym kęsem.

Jakie jednak włoskie dania muszą się znaleźć w programie kulinarnego zwiedzania słonecznej Italii?

W naszym tekście wskazujemy włoskie potrawy, które warto spróbować w wybranych rejonach tego kraju podczas wakacji we Włoszech. Wśród nich są m.in. dania jednogarnkowe, dania mięsne, potrawy z makaronem, potrawy z pomidorów, a także włoskie zupy. Zapraszamy do lektury!

Włochy: potrawy typowe dla Rzymu

Wyszukane i skomplikowane potrawy? To nie tutaj. Kuchnia stolicy Włoch jest prosta, sycąca i pyszna, bywa także różnorodna.

Pasty, które warto spróbować w Rzymie

Jedno z tradycyjnych i charakterystycznych dań dla Rzymu i zarazem centralnej części Włoch to z pewnością pasta alla carbonara. Chociaż europejska wersja tej potrawy może zawierać śmietanę i boczek, to tradycyjne danie w wydaniu włoskim składa się z policzków wieprzowych (wł. guanciale), jajek, sera Pecorino Romano i pieprzu. Czasem ta potrawa z makaronem może zawierać również ser Parmezan.

Inna obowiązkowa do spróbowania w Rzymie potrawa nazywa się pasta all’amatriciana. Skomplikowana nazwa skrywa dosyć prosty przepis, ponieważ danie jest rozszerzoną wersją carbonary, gdzie dodawane są: Parmezan, pomidory, oliwa z oliwek i szczypta peperoncino (włoska papryka o lekko pikantnym i gorzkawym smaku).

Tradycyjne dania mięsne

Rzym słynie również z dań mięsnych. Dwa najpopularniejsze takie dania to saltimbocca alla romana (plastry cielęciny zawijane w prosciutto i szałwi) oraz coda alla vaccinaro (duszone w winie ogony wołowe w sosie pomidorowo-selerowym).

Stołując się Rzymie, warto też spróbować jagnięciny (wł. abbacchio), która zazwyczaj podawana jest z rozmarynem i czosnkiem.

Dowiedz się więcej: Włochy – ciekawe miejsca, które musisz odwiedzić

Włochy potrawy z Rzymu - pasta alla carbonara

źródło zdjęcia: Getty Images / Lilechka75

Najlepsze dania z Toskanii

Kuchnia włoska nie musi być wyjątkowo skomplikowana i bogata, żeby zachwycić Europejczyków. Przykładem może tutaj być prosta i niewyszukana kuchnia toskańska, która musiała spełnić oczekiwania odbiorców, czyli mieszkańców biednych obszarów rolniczych.

Słynne toskańskie zupy

W czym się więc przejawiała ta prostota? Na przykład w zupach, z których słynie ten region Włoch. Jedna z nich może rozśmieszyć nazwą, mowa tutaj o zupie acquacotta, czyli po prostu gotowanej wodzie (wł. acqua cotta). To danie wywodzi się z kuchni pasterzy z obszarów Maremmy, którzy wrzucali do zupy wszystkie dostępne składniki (zazwyczaj były to sezonowe warzywa, oliwa i sól).

Zamawiając „gotowaną wodę” w różnych restauracjach, nie warto się więc dziwić, że ta potrawa będzie się mocno różniła składem w poszczególnych miejscach.

Inna charakterystyczna dla regionu zupa ribollita (wł. ribollire – gotować od nowa) stanowi kolejny przykład oszczędności mieszkańców. Wspomniana potrawa składa się bowiem z czarnej kapusty i fasoli, gotuje się ją w dużych ilościach (najczęściej w glinianym naczyniu) jednego dnia, a przed podaniem do stołu poddaje się ponownemu gotowaniu. Stąd właśnie nazwa tego włoskiego dania.

Przy okazji omawiania zup warto wspomnieć, że najbardziej znaną włoską zupą jest minestrone, czyli zupa warzywna, której skład różni się w poszczególnych regionach Italii.

Królestwo dziczyzny

Toskania słynie także z dziczyzny, dlatego obowiązkowym punktem programu kulinarnego zwiedzania tego regionu powinno być zjedzenie pappardelle al cinghiale. Pod tą nazwą kryje się po prostu regionalny makaron w kształcie płaskich i podłużnych wstążek, który przyrządzany jest z mięsem dzika i pomidorami.

Dowiedz się więcej: Włochy: wycieczki objazdowe – pomysły na zwiedzanie

Wlochy potrawy z Toskanii - zupa ribollita

źródło zdjęcia: Getty Images / leonori

Kuchnia sycylijska

Dla osób znających Włochy potrawy z Sycylii mogą okazać się dużym zaskoczeniem. Kuchnia sycylijska powstała bowiem z połączenia wpływów greckich, włoskich i arabskich, które pojawiały się w długiej historii tej włoskiej wyspy. Jest ona też mocno zależna od klimatu i uprawianych tutaj owoców i warzyw.

W charakterystycznych dla tego regionu daniach pojawią się więc z pewnością pomidory, bakłażany, karczochy, papryki, cytrusy oraz oliwki, ale nie może też zabraknąć owoców morza. Co ciekawe – najbardziej popularne włoskie potrawy pochodzące z Sycylii nie są daniami głównymi, lecz przekąskami.

Popularne przekąski na Sycylii

Odwiedzając wyspę, obowiązkowo więc trzeba spróbować arancini, czyli obsypanych bułką tartą ryżowych kulek z nadzieniem. Ta popularna przekąska jest typowym sycylijskim jedzeniem ulicznym, można ją spotkać także w wielu innych zakątkach Włoch.

Typowy dla Sycylii farsz składa się z groszku, pomidorów, mozzarelli i mięsa.

Inne typowe danie z tego regionu kraju to caponata, czyli przystawka warzywna przygotowana głównie z gotowanych warzyw – bakłażana, pomidorów, ziół, kaparów oraz oliwy.

Najlepsze makarony kuchni sycylijskiej

Jeszcze innym obowiązkowym daniem do spróbowania podczas wakacji na Sycylii powinien być makaron z sardynkami, czyli pasta con le sarde, gdzie rybom towarzyszy koper włoski, rodzynki i orzeszki piniowe. Ten smaczny makaron jest daniem sezonowym, można go spróbować tylko od marca do września, bo właśnie wtedy na rynku można zdobyć świeże sardynki i zebrać dziki koper, który rośnie w wielu miejscach wyspy.

Makaron z sardynkami często podawany jest także z typowym dla regionu makaronem busiate, który ma formę świderków o dosyć nietypowym kształcie.

Włochy potrawy z Sycylii - ryżowe kulki arancini

źródło zdjęcia: Getty Images / FabioBalbi

Słynne potrawy z Bolonii

Popularna opinia mówi o tym, że Bolonia jest najsmaczniejszym miastem Włoch. I nawet jeśli te słowa są mocno przesadzone, to właśnie z tego regionu pochodzi kilka najbardziej popularnych w Europie potraw.

Prawdziwy makaron po bolońsku

Dla większości turystów odwiedzających Włochy potrawy z Bolonii kojarzą się przede wszystkim ze spaghetti bolognese. Słynny włoski makaron w postaci długich, cienkich nitek z mielonym mięsem i sosem pomidorowym w rzeczywistości  nie ma nic wspólnego z Bolonią i pojawia się w menu lokalnych restauracji tylko w celu zarabiania na turystach.

Wspomniane spaghetti często jest też mylone z prawdziwą tradycyjną wizytówką kulinarną regionu, czyli tagliatelle al ragù. Najważniejszym składnikiem tej potrawy jest gęsty, mięsny sos (jego składnikami są smażone warzywa takie jak cebula, seler i marchew, różne rodzaje mięsa mielonego lub drobno posiekanego, wino i sos pomidorowy).

Zgodnie z nazwą dania ragù powinno być podawane z makaronem tagliatelle, ale Włosi używają do niego także makaronu penne, fettuccine, rigatoni lub pappardelle.

Sekret popularności i wyjątkowego smaku tego dania leży także w jego sposobie przygotowania – potrawa wymaga bowiem długiego, powolnego gotowania.

Włochy potrawy z Bolonii - tagliatelle al ragù

źródło zdjęcia: Getty Images / Photology1971

Mięsny specjał kuchnii bolońskiej

Kuchnię Bolonii docenią także miłośnicy dań mięsnych. Najbardziej tradycyjnym daniem mięsnym regionu (przygotowywanym według przepisu znanego od setek lat) jest kotlet cielęcy lub drobiowy (wł. cotoletta alla bolognese).

Tajemnicą smaku tej potrawy jest sposób jej przygotowania – kotlet smaży się więc początkowo na smalcu, a następnie zanurza na krótko w rosole, co dodaje mu wilgoci i charakterystycznego aromatu. Kolejny krok polega na przełożenia mięsa do formy, przykrycia szynką i parmezanem, a następnie krótkiego pieczenia w piecu. Prawdziwi smakosze mogą spróbować tego bolońskiego kotleta z białymi truflami.

Włoskie pierożki z Bolonii

Wizyta w Bolonii nie może się odbyć bez spróbowania tradycyjnych pierożków. Najbardziej znane na świecie są tortellini, czyli małe, delikatne, faszerowane głównie mięsem wołowym i drobiem pierożki podawane w rosole.

Warto spróbować też większych pierogów z Bolonii, czyli tortelloni z serem ricotta i szpinakiem, które podawane są na przykład z dodatkiem sosu pomidorowego.

Włochy potrawy - tortelloni ze szpinakiem i ricottą

źródło zdjęcia: Getty Images / trexec

Dla osób marzących odwiedzić Włochy potrawy tradycyjne stanowią jeden z argumentów, żeby marzenia zamienić w rzeczywistość. Już pierwsza obfita i starannie celebrowana kolacja w tym kraju powinna udowodnić, że taki wyjazd był wyjątkowo dobrym pomysłem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Grzegorz Bryszewski Grzegorz Bryszewski [+ info]

Dziennikarz, redaktor, copywriter i korespondencyjny uczeń szkoły ninja social media. Pracował w gazetach lokalnych, wydawnictwach branżowych i magazynach biznesowych, pisał także do magazynów literackich. Miłośnik literatury science fiction i niszowych gatunków muzycznych.

Zobacz również