Top 9: Najlepsze potrawy na grilla

Klasyczna karkówka, grillowana ryba, a może ananas z grilla? Przedstawiamy najlepsze potrawy na grilla. Wypróbuj podczas następnej imprezy z rodziną bądź przyjaciółmi.

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla

Świeże powietrze, natura, doborowe towarzystwo – czas zacząć imprezę. Gdy rozpalamy grilla ważne jest to, co na niego wrzucamy. Jakie są najlepsze potrawy na grilla? Oto nasze TOP 9.

Najlepsze potrawy na grilla – dla mięsożerców

1. Karkówka z grilla

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - karkówka

Karkówka to klasyka. Nie tylko dlatego, że jest smaczna, ale także dlatego, że szybko „dochodzi”. Zawsze gdy przygotowujemy mięso, najlepiej je wcześniej zamarynować. W marketach można kupić już przygotowaną karkówkę, ale lepiej zrobić to samemu.

Mięso można kupić już pokrojone, jednak dla maksymalistów dobre są duże kawałki, 1 kg lub więcej. Karkówkę kroimy w plastry około 1 cm grubości. Takie są najlepsze, bo usmażą się równomiernie, także w środku. Karkówka smakuje wyśmienicie w towarzystwie różnego rodzaju sałatek.

Dowiedz się więcej: Sałatka na grilla – 10 zdrowych pomysłów >>

2. Kiełbasa

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - kielbasa

To drugi spośród najpopularniejszych pomysłów na grilla. W przypadku, gdy chcemy grillować wędlinę – ważna jest jej jakość. Zbyt tłusta, wodnista i tania może nie być najsmaczniejsza.

Kiełbaskę nacinamy z obu stron w poprzek. Tych kilka cięć robimy po to, aby prażyła się równomiernie, a także by wyciekał z niej tłuszcz oraz by nie pękła pod wpływem żaru. Stopień wysmażenia kiełbasek zależy od osobistych preferencji, jednak lepiej nie palić ich na węgiel – spalenizna jest szkodliwa dla zdrowia i niesmaczna.

3. Chrupiące skrzydełka

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - skrzydełka

Skrzydełka składamy w trójkąty tak, aby cienka końcówka zachodziła na najgrubszą część – zapobiegnie to spaleniu. Następnie smarujemy je oliwą, posypujemy przyprawami i wrzucamy na ruszt. Skrzydełka są tanie i bardzo smaczne.

4. Ryba z grilla

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - ryba

Grillowanie ryb ma dużą zaletę – nie topią się w tłuszczu tak, jak podczas klasycznego smażenia i zachowują swój naturalny smak. Trzeba pamiętać, że mięso ryb jest delikatne i łatwo je uszkodzić podczas przewracania, dlatego stworzone do tego celu zostały specjalne zamykane ruszty. Dobrą przyprawą do grillowanej ryby jest pieprz cytrynowy.

Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza >>

5. Szaszłyki na grilla

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - szaszłyki

Szaszłyki można przygotować z dowolnego mięsa – np. kurczaka czy wieprzowiny – z dodatkami warzyw, pieczarkami, a nawet owocami takimi jak ananas. W tym celu nadziewamy na przemian kilka składników na specjalne patyczki.

Warto wiedzieć: Patyczki do szaszłyków nie spalają się na końcach jeśli namoczymy je wcześniej w wodzie.

Najlepsze potrawy na grilla – dla wegetarian

6. Warzywa pod każdą postacią

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - warzywa z grilla

Właściwie wszystkie warzywa można wrzucić na kratownicę grilla i w ten sposób przygotować pyszne kombinacje na talerzu. Najlepsze są: papryka, cukinia, bakłażan i ziemniaki. Kroimy je w plastry, smarujemy oliwą i posypujemy ziołami. Warzywa z grilla są soczyste i smaczne.

Dowiedz się więcej: TOP 9: najlepsze warzywa na grilla >>

7. Kapelusze pieczarek

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - pieczarki

W sklepach dostępne są specjalne większe pieczarki, których kapelusze mogą mierzyć do 15 cm średnicy. Pieczarki tej wielkości są idealne, ale można spróbować także z mniejszymi. Wystarczy kilka minut na średnim żarze aby były gotowe.

8. Owoce z grilla

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - ananas

Pomysły na grillowane owoce to między innymi ananas, truskawki, banany, jabłka czy gruszki. Można je posypać brązowym cukrem, podawać z czekoladą (białą lub ciemną), owinąć w naleśnikowy wrap albo polać sosem przygotowanym z innych owoców, na przykład z jogurtu i borówek.

Grillować można nawet arbuza i mango. To świetny pomysł na grilla dla osób, które bez owoców nie przeżyją nawet jednego dnia.

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

9. Dodatki do grillowanych potraw

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - dodatki

Co można podać oprócz dań z rusztu? Dobra jest szybka sałatka, paseczki papryki lub ogórka konserwowego bądź orzeszki w miseczce.

Dowiedz się więcej: Sałatka z awokado – przepisy >>

Jako sosu, oprócz musztardy, możemy użyć salsy, guacamole, podać hummus, z którymi potrawy z grilla komponują się idealnie. Nie zapominajmy również o pieczywie – jest ważnym elementem idealnego grilla. Można je także nieco podpiec, wówczas jest ciepłe i chrupiące.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Julia Ziółkowska Julia Ziółkowska [+ info]

Julia Ziółkowska, absolwentka UKSW w Warszawie na Wydziale Historii Sztuki. Napisała dysertację na temat symboliki zwierząt w dziele Hieronima Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich". Blogerka, od lat współpracuje z magazynami i portalami kulturalnymi, biznesowymi i lifestylowymi. Mieszka w Warszawie, mieście, które uwielbia. Najchętniej spędza czas w bibliotece lub swoim ogrodzie. Kocha życie, poezję, rękodzieło, teatr awangardowy, gry komputerowe oraz powieści Aldousa Huxleya i Philipa K. Dicka. Koneserka win i serów.

Zobacz również