Top 9: Najlepsze potrawy na grilla

Klasyczna karkówka, grillowana ryba, a może ananas z grilla? Przedstawiamy najlepsze potrawy na grilla. Wypróbuj podczas następnej imprezy w plenerze.

 
Top 9: Najlepsze potrawy na grilla
Przepisy na grilla, które skradną Twoje serce

Świeże powietrze, natura, doborowe towarzystwo – czas zacząć imprezę. Gdy rozpalamy grilla ważne jest to, co na niego wrzucamy. Jakie są najlepsze potrawy na grilla? Oto nasze TOP 9.

Najlepsze potrawy na grilla – dla mięsożerców

1. Karkówka z grilla

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - karkówka

Karkówka to klasyka. Nie tylko dlatego, że jest smaczna, ale także dlatego, że szybko „dochodzi”. Zawsze gdy przygotowujemy mięso, najlepiej je wcześniej zamarynować. W marketach można kupić już przygotowaną karkówkę, ale lepiej zrobić to samemu.

Mięso można kupić już pokrojone, jednak dla maksymalistów dobre są duże kawałki, 1 kg lub więcej. Karkówkę kroimy w plastry około 1 cm grubości. Takie są najlepsze, bo usmażą się równomiernie, także w środku. Karkówka smakuje wyśmienicie w towarzystwie różnego rodzaju sałatek.

Dowiedz się więcej: Sałatka na grilla – 10 zdrowych pomysłów >>

Klasyczna karkówka – przepis na marynatę

Składniki:

  • keczup – 3-4 łyżki
  • musztarda – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • miód – 3 łyżki
  • sok z cytryny – wyciśnięty z ½ cytryny
  • czosnek – 3-4 ząbki przeciśnięte przez praskę
  • rozmaryn – 1 gałązka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
  • lubczyk – 1 łyżeczka
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz – do smaku

 Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
  2. Mięso marynować przez co najmniej kilka godzin (optymalnie przez całą noc poprzedzającą grilla).

Przepis na aromatyczną marynatę ziołową do mięsa

Interesujący przepis na marynatę znajdziemy również na blogu poezja-smaku.pl, gdzie wiele aromatycznych ziół i przypraw (np. majeranek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, słodka papryka, czosnek) w połączeniu z szalotką, keczupem, oliwą i cytryną dadzą nam prawdziwą mieszankę smaków.

Warto wypróbować ten przepis i przy okazji zaznajomić się z krótkimi poradami autorki na temat doboru składników do marynaty.

2. Kiełbasa

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - kielbasa

Co na grilla, by było smacznie i tradycyjnie? Kiełbaska! To drugi spośród najpopularniejszych pomysłów na grilla. W przypadku, gdy chcemy grillować wędlinę – ważna jest jej jakość. Zbyt tłusta, wodnista i tania może nie być najsmaczniejsza.

Kiełbaskę nacinamy z obu stron w poprzek. Tych kilka cięć robimy po to, aby prażyła się równomiernie, a także by wyciekał z niej tłuszcz oraz by nie pękła pod wpływem żaru. Stopień wysmażenia kiełbasek zależy od osobistych preferencji, jednak lepiej nie palić ich na węgiel – spalenizna jest szkodliwa dla zdrowia i niesmaczna.

Jeśli nie wiemy, jaką kiełbasę wybrać na grilla, warto przeczytać poradnik Tomka Zielke znajdujący się na stronie kukbuk.pl. Podwawelska, śląska, a może biała? Z artykułu dowiemy się, czym się różnią poszczególne rodzaje kiełbas i jakie cechy decydują, że idealnie nadają się na ruszt.

3. Chrupiące skrzydełka

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - skrzydełka

Skrzydełka na grilla składamy w trójkąty tak, aby cienka końcówka zachodziła na najgrubszą część – zapobiegnie to spaleniu. Problematyczne końcówki możemy także po prostu odciąć i nie martwić się o ich nierównomierne grillowanie. Następnie smarujemy je oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami i wrzucamy na ruszt. Skrzydełka są tanie i bardzo smaczne – warto więc włączyć je do naszego imprezowego menu.

Grillowane skrzydełka – przepis na marynatę

Składniki:

  • keczup – 2-3 łyżki
  • miód – 2 łyżki
  • oliwa – 1 łyżka
  • czosnek – 2-3 ząbki przeciśnięte przez praskę
  • papryka słodka bądź ostra (do wyboru) – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
  2. Następnie marynatę połączyć ze skrzydełkami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie grillować (najlepiej na aluminiowej tacce).

Pomysł na skrzydełka po azjatycku z grilla

Jeśli marzy nam spróbowanie czegoś zupełnie nowego, warto wypróbować przepis na skrzydełka z grilla po pekińsku przedstawiony przez Marcina na blogu slodkokwasny.com. Marynata zawiera m.in. takie składniki jak: sos sojowy, imbir, olej sezamowy i miód. To propozycja idealna dla fanów azjatyckich smaków i poszukiwaczy nowych aromatów w kuchni.

4. Ryba z grilla

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - ryba

Grillowanie ryb ma dużą zaletę – nie topią się w tłuszczu tak, jak podczas klasycznego smażenia i zachowują swój naturalny smak. Trzeba pamiętać, że mięso ryb jest delikatne i łatwo je uszkodzić podczas przewracania, dlatego stworzone do tego celu zostały specjalne zamykane ruszty. Dobrą przyprawą do grillowanej ryby jest pieprz cytrynowy.

Jeśli chodzi o rybę na grilla, to naprawdę mamy w czym wybierać. Łosoś, pstrąg, dorsz, sum, okoń… Każda ryba ma inny profil smakowy, inną konsystencję mięsa i mniej bądź więcej ości. Wybór powinien więc paść na taką, która odpowiada naszym indywidualnym preferencjom.

Warto także skusić się na wszelkiego rodzaju owoce morza. Wyśmienicie smakować będą szaszłyki na grilla np. z krewetkami bądź kalmarami w towarzystwie kolorowych warzyw. Owoce morza równie dobrze można grillować także na aluminiowych tackach. Do tego letnia sałatka, np. Coleslaw bądź gyros, i pyszne danie z grilla gotowe!

Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza >>

5. Szaszłyki na grilla

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - szaszłyki

Szaszłyki można przygotować z dowolnego mięsa  (np. kurczaka czy wieprzowiny) bądź wspomnianych powyżej owoców morza  – z dodatkami warzyw, pieczarek, a nawet z owocami takimi jak ananas. W tym celu nadziewamy na przemian kilka składników na specjalne patyczki.

Warto wiedzieć: Patyczki do szaszłyków nie spalają się na końcach jeśli namoczymy je wcześniej w wodzie.

Szaszłyki z kurczaka – przepis

Interesujący przepis na pikantne szaszłyki z kurczaka znajdziemy na stronie meatmyday.pl. Jogurtowy sos w połączeniu z wieloma aromatycznymi przyprawami (pieprz ceyenne, kumin, cynamon, papryka wędzona) przemieni zwykłego szaszłyka w prawdziwą ucztę!

Najlepsze potrawy na grilla – dla wegetarian

6. Warzywa na grilla pod każdą postacią

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - warzywa z grilla

Właściwie wszystkie warzywa można wrzucić na kratownicę grilla i w ten sposób przygotować pyszne kombinacje na talerzu. Najlepsze są: papryka, cukinia, bakłażan i ziemniaki. Kroimy je w plastry, smarujemy oliwą i posypujemy ziołami. Warzywa z grilla są soczyste i smaczne.

  • Ziemniaki z grilla – propozycja na domową mieszankę ziół (proporcje według gustu):
    słodka papryka,
    ostra papryka,
    czosnek (świeży, przeciśnięty przez praskę),
    rozmaryn,
    mielony imbir,
    sól i pieprz.
  • Bakłażan lub cukinia z grilla – propozycja na domową mieszankę ziół (proporcje według gustu):
    wędzona papryka,
    czosnek (świeży, przeciśnięty przez praskę),
    tymianek,
    oregano,
    sól i pieprz.

Dowiedz się więcej: TOP 9: najlepsze warzywa na grilla >>

7. Kapelusze pieczarek

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - pieczarki

W sklepach dostępne są specjalne większe pieczarki, których kapelusze mogą mierzyć do 15 cm średnicy. Pieczarki tej wielkości są idealne na grilla, ale można spróbować także z mniejszymi. Wystarczy kilka minut na średnim żarze aby były gotowe.

Pieczarki z grilla – przepis

Przepis na pyszne, aromatyczne pieczarki z rusztu znajdziemy na blogu Kitchen Pleasures And Disasters. Są niezwykle proste w wykonaniu, a nadziane na patyczki do szaszłyków będą dodatkowo pięknie się prezentować. Aby danie było w pełni wegetariańskie, masło warto zastąpić olejem roślinnym.

8. Owoce z grilla

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - ananas

Pomysły na grillowane owoce to między innymi ananas, truskawki, banany, jabłka czy gruszki. Można je posypać brązowym cukrem, podawać z czekoladą (białą lub ciemną), owinąć w naleśnikowy wrap albo polać sosem przygotowanym z innych owoców, na przykład z jogurtu i borówek.

Grillować można nawet arbuza i mango. To świetny pomysł na grilla dla osób, które bez owoców nie przeżyją nawet jednego dnia.

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

9. Dodatki do grillowanych potraw

Top 9: Najlepsze potrawy na grilla - dodatki

Co można podać oprócz dań z rusztu? Dobra jest szybka sałatka (z awokado, warstwowa lub gyros), paseczki papryki lub ogórka konserwowego bądź orzeszki w miseczce.

Dowiedz się więcej: Sałatka z awokado – przepisy >>

Jako sosu, oprócz musztardy, możemy użyć salsy, guacamole, podać hummus, z którymi potrawy z grilla komponują się idealnie. Nie zapominajmy również o pieczywie – jest ważnym elementem idealnego grilla. Można je także nieco podpiec, wówczas jest ciepłe i chrupiące.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Hintigo Hintigo [+ info]

HINTIGO to źródło najlepszych rozwiązań, porad i inspiracji, pozwalających szybko i skutecznie rozwiązać problemy życia codziennego. Wierzymy, że podejmowanie decyzji staje się łatwiejsze kiedy dysponujemy kompletnymi i rzetelnymi informacjami. Pragniemy, aby każdy użytkownik odwiedzający nasz portal znalazł dokładnie to, czego w danym momencie poszukuje - odpowiedzi na pytanie, porady, instrukcji, przewodnika.

Zobacz również