Sos słodko-kwaśny Pudliszki – dla dorosłych i dzieci

Kuchnia azjatycka, choć w naszym jadłospisie obecna od stosunkowo niedługiego czasu, zdążyła już bezpowrotnie podbić serca Polaków. Cenimy sobie dania z Dalekiego Wschodu i chętnie po nie sięgamy, chociaż nie zawsze do końca wiemy, jak powinno się je przyrządzać.

 
Sos słodko-kwaśny Pudliszki – dla dorosłych i dzieci

Tym, którzy chcieliby gotować jak Azjaci, ale nie wiedzą, od czego zacząć, z pomocą nadchodzą słodko-kwaśne sosy Pudliszki w dwóch wersjach – łagodnej i ostrej. Jak wykorzystać je w kuchni i czy można je serwować także dzieciom?

Sosy, ketchupy, fasolka po bretońsku – Pudliszki i ich naturalne receptury

Zanim przejdziemy do pomysłów na proste dania z sosem słodko-kwaśnym, warto może powiedzieć kilka słów o tym, jak on powstaje. Podobnie jak w przypadku innych swoich produktów (ketchup, przecier pomidorowy czy dania gotowe jak fasolka po bretońsku) Pudliszki dokładnie nadzorują proces produkcji sosu słodko-kwaśnego – tak, aby w jego składzie znalazły się tylko najwyższej jakości naturalne składniki. Obecność wszelkich innych dodatków została ograniczona do minimum.

Dzięki temu sosy Pudliszki okazują się delikatne i naturalne i w 100% bezpieczne dla zdrowia konsumentów – także tych najmłodszych. Tak samo sytuacja przedstawią zresztą z innymi produktami tej marki, jak fasolka po bretońsku Pudliszki – z powodzeniem można ją podawać także dzieciom, bez obaw o jej wpływ na ich zdrowie.

Jak wykorzystać sos słodko-kwaśny?

Zacznijmy od ważnej uwagi – jeśli przygotowujesz posiłek dla całej rodziny, a więc zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, najlepiej będzie zdecydować się na łagodny sos słodko-kwaśny. Jak zapewne dobrze wiesz, dziecięce brzuszki niespecjalnie lubią się z ostrymi przyprawami i wyrazistymi smakami, które zawarto w recepturze sosu pikantnego. Ten ostatni możesz więc zachować na romantyczną kolację tylko we dwoje albo spotkanie z przyjaciółmi.

Oba słodko-kwaśne sosy Pudliszki możesz zaserwować po prostu wedle przepisu podanego na opakowaniu – wówczas wystarczy podgrzać sos w niewielkim rondelku do zagotowania i wymieszać go z odpowiednią ilością ugotowanego ryżu. To najprostsza wersja, która na pewno nigdy cię nie zawiedzie.

To jednak oczywiście nie wszystkie kulinarne możliwości, jakie daje ci sos słodko-kwaśny. Może się on bowiem stać bazą dla wielu innych inspirowanych Dalekim Wschodem potraw, jak choćby polędwiczki wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym. By je przygotować, oprócz sosu słodko-kwaśnego Pudliszki (wersja dowolna) potrzebować będziesz:

  • 350 g polędwiczki wieprzowej,
  • 500 g makaronu świderki,
  • oliwy do smażenia,
  • 1/4 ananasa,
  • soli i pieprzu do smaku.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Obierz ananasa i pokrój go w paseczki o szerokości ok. 1,5 cm. Polędwiczkę pokrojoną na cienkie paski i oprószoną pieprzem i solą podsmaż na oliwie, a w połowie smażenia dodaj do niej ananasa. Gdy wszystko ładnie się zrumieni, dodaj sos słodko-kwaśny i zagotuj całość razem. Połącz z makaronem, dobrze wymieszaj i… smacznego!

Widzisz, jak niewiele trzeba, by egzotyka zagościła na twoim talerzu?

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Hintigo Hintigo [+ info]

HINTIGO to źródło najlepszych rozwiązań, porad i inspiracji, pozwalających szybko i skutecznie rozwiązać problemy życia codziennego. Wierzymy, że podejmowanie decyzji staje się łatwiejsze kiedy dysponujemy kompletnymi i rzetelnymi informacjami. Pragniemy, aby każdy użytkownik odwiedzający nasz portal znalazł dokładnie to, czego w danym momencie poszukuje - odpowiedzi na pytanie, porady, instrukcji, przewodnika.

Zobacz również