Sok z brzozy - właściwości i zastosowanie

Sok z brzozy, czyli oskoła, to naturalny napój izotoniczny. Jest bardzo zdrowy, zawiera wiele składników odżywczych (m.in. witaminy, składniki mineralne, związki organiczne). Pozyskiwany jest wczesną wiosną z pnia brzozy. Dowiedz się, co jeszcze kryje w sobie woda brzozowa i dlaczego warto ją pić.

 
Sok z brzozy - właściwości i zastosowanie

Sok z brzozy to bardzo wartościowy napój pozyskiwany wczesną wiosną. Jest bogatym źródłem wielu składników, dzięki czemu odżywia organizm i poprawia jego regenerację w stanach osłabienia. Swoim składem porównywany jest do wody kokosowej, wyglądem i smakiem przypomina natomiast wodę.

Pozyskiwanie soku z brzozy

Sok z brzozy (oskoła, bzowina) to odżywcza „woda” z pnia brzozy, którą najczęściej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Posiadając odpowiednią wiedzę można również samemu upuścić sok z drzewa brzozy.

Na sklepowych półkach dostępny jest przez cały rok – możliwe jest to poprzez jego pasteryzację i dodatek innych składników. Najlepiej wybierać ten ekologiczny, bez konserwantów i bez dodatku cukru.

Innym sposobem jest samodzielne pozyskanie soku. Niezbędne będzie oczywiście posiadanie własnej brzozy – upust soku odbywa się tylko raz do roku w ściśle określonym czasie. Bzowinę otrzymuje się zawsze na wiosnę, gdyż to właśnie w tym okresie pożądany sok przechodzi z korzeni do pnia.

Poprawne zbieranie soku jest bardzo ważne, aby nie doprowadzić do osłabienia drzewa i mądrze korzystać z darów natury. Oskołę najlepiej pozyskiwać z drzew zdrowych, rosnących w czystych terenach.

Bzowinę można pozyskać poprzez nacinanie pnia (cięcie o głębokości 0,5-2 cm), wiercenie w pniu (otwór o średnicy 1 cm i głębokości 2-3 cm) bądź zbieranie jej z gałęzi (najmniej wydajne).

Sok z brzozy - pozyskiwanie

Co w sobie kryje sok z brzozy?

Oskoła wyglądem przypomina zwykłą wodę, lecz jej smak jest lekko słodki i bardzo subtelny. Być może nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego smak wody brzozowej można wzmocnić poprzez dodanie do niego listków świeżej mięty, soku z cytryny czy odrobiony miodu. A co zawiera sam sok?

Sok z brzozy to źródło wielu wartościowych składników, mi.in. witaminy C, wapnia, fosforu, potasu, cynku czy żelaza. Zawiera również białko, aminokwasy, enzymy, cukry (m.in. fruktozę) i związki organiczne (m.in. flawonoidy, taniny).

Pomaga wzmocnić organizm i oczyścić go z nagromadzonych toksyn. Sok z brzozy wspomaga pracę nerek i wątroby, a dzięki właściwościom oczyszczającym przyczynia się do poprawy wyglądu skóry.

Ze względu na swój bogaty skład jest szczególnie polecany osobom starszym lub osłabionym, będącym w trakcie rekonwalescencji.

Woda brzozowa, podobnie jak woda kokosowa, uważana jest za naturalny izotonik. Nie tylko nawadnia organizm, ale również dostarcza elektrolitów tak niezbędnych podczas uprawiania sportu. Przyda się również podczas upalnych, letnich dni, kiedy szczególnie należy zadbać o nawilżenie organizmu od środka.

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Sok z brzozy

Ksylitol – cukier brzozowy

Sok z brzozy to nie jedyny dobroczynny produkt jaki można uzyskać z tego drzewa. Z kory brzozy otrzymuje się również ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest naturalną substancją słodzącą, którą z powodzeniem można stosować zamiast cukru.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również