Śniadanie wielkanocne - TOP 11 pysznych przepisów

Poznaj najlepsze świąteczne przepisy i spraw, że tegoroczne śniadanie wielkanocne będzie wyjątkowo pyszne. Poznaj najlepsze propozycje na faszerowane jaja, wielkanocny żurek, zupę chrzanową, pasztet i pieczone mięso. Zobacz, jak przygotować babkę wielkanocną, tradycyjny mazurek i wywodzącą się ze wschodu paschę.

 
Śniadanie wielkanocne - TOP 11 pysznych przepisów
Najlepsze przepisy na potrawy, które królują na wielkanocnym stole

Jakie menu przygotować na śniadanie wielkanocne, aby każdy z domowników był zadowolony? Z pewnością musi być tradycyjne, choć szczypta nowoczesności także będzie mile widziana. Tradycyjny żurek wielkanocny i potrawy z jajek w otoczeniu wiosennych sałatek będą stanowić kompozycję idealną na świąteczne śniadanie. Wielkanoc nie może istnieć także bez tradycyjnych bab wielkanocnych i mazurków, a oryginalną potrawą na naszym stole z pewnością będzie pascha. Jeśli więc nie wiesz co przygotować na Wielkanoc, zainspiruj się poniższymi przepisami!

11 pomysłów na pyszne śniadanie wielkanocne

1. Jajka faszerowane w skorupkach

Świąteczne śniadanie nie może istnieć bez wielkanocnych jajek, które są główną ozdobą każdej święconki. Bajecznie kolorowe pisanki umieszczone w koszyczku to przecież duma każdej rodziny celebrującej Wielkanoc. Jak je natomiast zaserwować podczas świątecznego śniadania? Jakie potrawy z jajek przygotować?

Jajka wielkanocne na polskich stołach najczęściej stanowią dodatek do żurku bądź też podawane są z majonezem. Niewątpliwe smakują wówczas wybornie, jednak to nie jedyne pomysły na ich podanie.

Dowiedz się więcej: Gotowanie jajek – ile gotować jajka na twardo i na miękko? >>

Na uwagę szczególnie zasługuję jajka faszerowane, które możemy przygotować na wiele sposobów, w zależności od gustu domowników i zaproszonych gości. Naszym faworytem zdecydowanie są jajka zapiekane w skorupkach, przepis na nie znajduje się na blogu strawberriesfrompoland.pl.

Takie jajka prezentują się niezwykle dekoracyjnie (stanowią wspaniałe uzupełnienie pozostałych ozdób wielkanocnych), a co najważniejsze – smakują wprost wybornie. Nie bez znaczenia jest tu kołderka z bułki tartej otulająca farsz jajeczny z dodatkiem szczypiorku. Palce lizać!

Dowiedz się więcej: Najpiękniejsze ozdoby wielkanocne – TOP 11 >>

Śniadanie wielkanocne - jajka w skorupkach

2. Jajka faszerowane guacamole

Wielkanoc jajka w różnych odsłonach. Oprócz tych opisanych powyżej (jajka faszerowane w skorupkach), warto także rozważyć przygotowanie jajek z gucamole, czyli meksykańskiej pasty z awokado.

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu, pyszny przepis znajdziemy na blogu czuczucook.pl.

Takie jajka faszerowane będą świetną alternatywą dla klasycznych jaj w majonezie. Znajdziemy tu przede wszystkim pyszne i zdrowe awokado, bakteriobójczy czosnek oraz zieloną kolendrę w towarzystwie pomidorów.

Dowiedz się więcej: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże – wszystko o jajkach >>

Śniadanie wielkanocne - jajka faszerowane guacamole

3. Tradycyjny żurek wielkanocny

Królowa zup wielkanocnych – żurek. To pozycja, której nie można pominąć podczas wielkanocnego śniadania. Wiele osób przyzna, że najlepiej smakuje żur tradycyjny – z wędzonką, kwaśną śmietaną, jajkiem i aromatycznymi przyprawami. Przepis na właśnie taki żurek wielkanocny znajdziemy na blogu Karo In The Kitchen.

Dowiedz się więcej: Wielkanocny stół – 7 najpiękniejszych dekoracji >>

Śniadanie wielkanocne - żurek wielkanocny

4. Pasztet wielkanocny

Pyszny, domowy pasztet na wielkanocnym stole to dla wielu osób prawdziwy rarytas. Co prawda jego przygotowanie wymaga nieco wysiłku, jednak później będziemy mogli cieszyć się naprawdę pysznym daniem podczas świąt.

Pasztet śmiało możemy podawać jako danie główne, np. w akompaniamencie sosu żurawinowego, ziemniaków i surówki, bądź jako smaczną przekąskę, np. do kanapek. Istnieje naprawdę wiele przepisów na pasztet, np. drobiowy, z królika, dzika, soczewicy, selera czy fasoli. Wybór zależy tylko i wyłącznie od gustu naszego i zaproszonych gości.

Jeżeli pragniemy zaserwować pasztet w wersji tradycyjnej, możemy zdecydować się np. na pasztet wieprzowy – interesujący przepis znajdziemy na blogu kasia.in. Taki pasztet możemy przygotować o wiele wcześniej i go zamrozić, dzięki czemu przed samymi świętami będziemy mieli więcej czasu na przygotowanie innych potraw bądź po prostu na chwilę relaksu.

Dowiedz się więcej: Pomysły na stroiki wielkanocne i wiosenne >>

Śniadanie wielkanocne - pasztet wielkanocny

5. Zupa chrzanowa

Jeśli co roku na Wielkanoc serwujemy żurek, być może tym razem warto skusić się na coś innego? Alternatywą dla wielkanocnego żuru będzie np. wielkanocna zupa chrzanowa. Warto zadbać o to, aby smak chrzanu był wyczuwalny, lecz by nie zdominował tego dania. Dzięki odpowiednio zachowanym proporcjom składników zupa będzie wyrazista, jednak wciąż „akceptowalna” dla wszystkich domowników.

Właśnie taki przepis znajdziemy na blogu zakochanewzupach.pl, gdzie smak chrzanu i wędzonych żeberek świetnie się uzupełniają. Chrzanową serwujemy z jajkiem ze święconki i zielonym szczypiorkiem.

Śniadanie wielkanocne - zupa chrzanowa

6. Pieczone mięso z żurawiną

Najlepsze przepisy to te, które są pyszne i proste w przygotowaniu. Taki właśnie jest przepis znajdujący się na blogu U mnie w kuchni na pieczoną łopatkę z żurawiną.

Takie danie na śniadanie wielkanocne przypadnie do gustu niejednej osobie, zwłaszcza jeśli domownicy gustują w mięsach na słodko. Pieczone mięso, podobnie jak pasztet, jest daniem uniwersalnym – możemy je podawać i na ciepło, i na zimno.

Śniadanie wielkanocne - pieczone mięso z żurawiną

7. Sałatki wielkanocne

Domowe wędliny, pasztety czy faszerowane jajka będą smakować wprost wybornie wraz z pysznymi sałatkami. Mogą to być typowe sałatki wielkanocne na bazie jaj i majonezu, ale niekoniecznie! Kolorowe, oryginalne i lekkostrawne sałatki będą doskonałym uzupełnieniem bardziej ciężkostrawnych dań.

Śniadanie wielkanocne możemy więc uzupełnić o sałatki z awokado bądź sałatki z nowalijek. Zielone składniki będą pięknie prezentować się na świątecznym stole. Co przygotować? Warto zaserwować np. prostą sałatkę autorstwa Koniara gotuje, w której skład wchodzą m.in. sałata, rzodkiewka, szczypiorek i kiełki.

Dowiedz się więcej: Sałatka gyros – najlepsze przepisy >>

Śniadanie wielkanocne - sałatka wiosenna

8. Ćwikła z chrzanem

Umiejętnie przygotowane buraczki z chrzanem to prawdziwy przysmak. Ten klasyk polskiej kuchni jest uniwersalny, a podczas wielkanocnego śniadania skomponuje się idealnie serwowanymi jajkami i wędlinami.

Pyszny, tradycyjny przepis znajdziemy na blogu Zjem to, natomiast jeśli chcemy spróbować ćwikły z chrzanem w nieco innej wersji, z dodatkiem konfitury żurawinowej, warto zainspirować się przepisem znajdującym się na blogu bibliasmakow.pl.

Śniadanie wielkanocne - buraczki z chrzanem

9. Babka wielkanocna

Śniadanie wielkanocne nie mogłoby się odbyć także bez różnorodnych ciast i smakołyków. Na polskich stołach królują przede wszystkim wielkanocne baby: cytrynowe, marmurkowe, piaskowe, budyniowe, migdałowe… Do wyboru, do koloru!

Proponujemy przepis zaproponowany przez dobroznatury.pl, dzięki któremu przygotujemy pyszną, bezglutenową babkę wielkanocną na mące jaglanej.

Dowiedz się więcej: Przepisy na Wielkanoc bez glutenu – TOP 11 >>

Śniadanie wielkanocne - babka wielkanocna

10. Mazurek wielkanocny

Prawdziwą ucztą dla podniebienia podczas Wielkanocy jest tradycyjny mazurek. Ten przygotowany przez Kuchenne Wspomnienia zachwyca prostotą wykonania i dekoracyjnym wyglądem.

Kruche ciasto pokryte zostało masą kajmakową i finezyjnie udekorowane orzechami, migdałami, żurawiną i skórką pomarańczową. Pycha!

Śniadanie wielkanocne - mazurek wielkanocny

11. Pascha wielkanocna

W niektórych domach Polski wschodniej (np. na Podlasiu) kultywowana jest tradycja przygotowania Paschy, czyli deseru serwowanego w kształcie ściętej piramidy (symbolizującego Grób Chrystusa). Wykonywana jest głównie z twarogu i jaj, a dekorowana bakaliami.

Interesujący przepis na ten wielkanocny przysmak podaje autorka bloga savoryorsweet.pl – znajdziemy tu recepturę na paschę, która z powodzeniem może stanowić alternatywę dla tradycyjnych serników bądź po prostu urozmaicić nieco tegoroczne śniadanie wielkanocne.

Śniadanie wielkanocne - pascha wielkanocna

Uroczyste śniadanie wielkanocne celebrujemy w gronie najbliższych nam osób. Chcemy, aby ten posiłek był wyjątkowy i by potrawy poświęcone dzień wcześniej smakowały wszystkim domownikom. W tym celu warto nieco wcześniej obmyślić wielkanocne menu, aby przed samymi świętami przysłowiowo mieć wszystko dopięte na ostatni guzik.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również