Dlaczego warto jeść śniadania białkowo-tłuszczowe?

Czym są śniadania białkowo-tłuszczowe i z jakiego powodu warto je jeść? Poznaj produkty, które musisz mieć w kuchni oraz zainspiruj się przepisami.

 
Dlaczego warto jeść śniadania białkowo-tłuszczowe?
Pyszne śniadanie białkowo-tłuszczowe / źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorkę artykułu - Martę, prowadzącą bloga MarciaTime

Coraz więcej mówi się na temat pozytywnego wpływu śniadań białkowo-tłuszczowych (w skrócie śniadania B/T). Coraz więcej osób również zaczyna takie śniadania wprowadzać do codziennego jadłospisu. Co jest w nich takiego nadzwyczajnego i dlaczego warto jeść śniadania-białkowo tłuszczowe?

Czym są śniadania białkowo-tłuszczowe?

Śniadania B/T składają się z produktów, które są bogate w białko i tłuszcze. Jak sama nazwa wskazuje nie powinny znajdować się w nich węglowodany, jednak robimy wyjątek dla produktów, które posiadają niską zawartość węglowodanów jak np. warzywa. Jest coraz więcej zwolenników śniadań B/T ale są również przeciwnicy i nie wszystkim takie śniadania służą. Jednak typowe śniadanie kojarzy się z kawałkiem dobrego chleba lub miską owsianki z owocami. Niestety nie ma również zbyt wielu badań na temat śniadań B/T. Warto jest jednak przetestować na własnej skórze i sprawdzić jaki wpływ takie śniadania mają na nasz organizm.

Po przebudzeniu z samego rana poziom kortyzolu (hormon stresu) jest wysoki (co wynika z fizjologicznego cyklu dobowego), nasila on lipolizę. Lipoliza to inaczej rozkład triglicerydów w tkance tłuszczowej na wolne kwasy tłuszczowe. Dzięki temu możemy efektywniej spalać tkankę tłuszczową. Kortyzol przyczynia się również do wzrostu stężenia cukru we krwi. Nasz organizm ma mechanizm samoregulacji ich poziomu, działa tu insulina. Jeżeli naszym pierwszym posiłkiem będzie śniadanie z węglowodanami, to spowodujemy nim nagły wzrost glikemii i insuliny, który następnie dość szybko spadnie i obniży nam poziom cukru we krwi. Poczujemy wtedy głód, a czasami nawet senność.

Zalety śniadań białkowo-tłuszczowych:

  • dają sytość na dłużej niż śniadania węglowodanowe,
  • nie wywołują tak gwałtownych skoków cukrów we krwi jak śniadania węglowodanowe, dlatego są polecane dla cukrzyków i osób z insulinoopornością,
  • pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej.

Śniadania B/T to najczęściej jajka w różnej postaci: omlety, jajecznice, jajka sadzone i gotowane. Codzienne jedzenie jajek może być jednak monotonne i nie do końca wskazane dla wszystkich. Co zatem jeszcze można jeść i jak urozmaicić śniadania białkowo-tłuszczowe?

Lista produktów, które można stosować do śniadań białkowo-tłuszcozwych:

  • ryby,
  • owoce morza,
  • mięso,
  • jajka,
  • pełnotłusty nabiał,
  • warzywa,
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym,
  • ziarna,
  • orzechy,
  • pestki,
  • oleje roślinne,
  • chleb z ziaren.

Jednym z ulubionych produktów do śniadań B/T, oprócz jajek, jest awokado. Awokado ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale przede wszystkim posiada zdrowy tłuszcz. Awokado to taki owoc, który wykorzystamy do zrobienia koktajlu, do sałatki, możemy je upiec lub zjeść surowe jako dodatek. Ma naprawdę wiele zastosowań i można zrobić z nim prawie wszystko.

Dowiedz się więcej: Pasta z awokado – przepisy

Pomysły na śniadania białkowo-tłuszczowe

Talerz z wędzonym łososiem i awokado

śniadania białkowo-tłuszczowe - talerz z wędzonym łososiem i awokado

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorkę artykułu – Martę, prowadzącą bloga MarciaTime

Składniki:

  • 1/2 awokado,
  • wędzony łosoś (około 100g),
  • 2 garści mix sałaty,
  • sok z cytryny do skropienia awokado i łososia,
  • 5 pomidorków cherry,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Na talerzu kładziemy kawałek wędzonego łososia. Obok pokrojoną połówkę awokado i sałatę z przekrojonymi pomidorkami. Awokado i łososia skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

Zobacz również mój przepis na sadzone jajka, awokado i sałatkę.

Jajecznica z szynką

śniadania białkowo-tłuszczowe - jajecznica z szynką

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorkę artykułu – Martę, prowadzącą bloga MarciaTime

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 plastry szynki,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • szczypiorek,
  • 5 pomidorków cherry,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Cebulę, paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę. Jak tylko się lekko zeszkli, to dodajemy paprykę i szynkę. Jajka roztrzepujemy w miseczce oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Do podsmażonych warzyw z szynką wlewamy jajka oraz pokrojony szczypiorek. Mieszamy i podsmażamy, aż się zetnie. Na talerzu obok jajecznicy układamy przekrojone pomidorki.

Sałatka z awokado i serem feta

śniadania białkowo-tłuszczowe - sałatka z awokado i serem feta

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorkę artykułu – Martę, prowadzącą bloga MarciaTime

Składniki:

  • 1/2 awokado,
  • ser feta (około 60 g),
  • 2 garści mix sałaty,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 5 pomidorków papryczkowych,
  • 3 łyżki kukurydzy,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka nasion słonecznika.

Wykonanie:

Awokado, paprykę i ser feta kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na dwie części. Natkę pietruszki siekamy na drobno. Pokrojone warzywa przekładamy do miski. Dodajemy mix sałat, kukurydzę, oliwę z oliwek i nasiona słonecznika. Wszystko doprawiamy pieprzem i dokładnie razem mieszamy.

Omlet z serem feta i warzywami

śniadania białkowo-tłuszczowe - omlet z serem feta i warzywami

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorkę artykułu – Martę, prowadzącą bloga MarciaTime

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1/2 cebulki czerwonej,
  • 2 garści szpinaku,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 7 pomidorków papryczkowych,
  • trochę pokruszonej fety,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę. Trzy pomidorki kroimy na kawałki, a resztę przekrawamy na pół. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Przyprawiamy je solą i pieprzem, a następnie wylewamy na rozgrzaną patelnię. Przykrywamy pokrywką i chwilę podsmażamy około jednej minuty aby jajka zaczęły się leciutko ścinać. Cały czas utrzymujemy dość mały gaz aby omlet się nie przypalił.

Następnie na połowę omleta kładziemy liście szpinaku. Posypujemy je cebulką, papryką, drobnymi kawałkami pomidorków oraz pokruszoną fetą. Ponownie przykrywamy pokrywką. Po około 5 minutach, jak omlet będzie już ścięty, składamy go na pół, przykrywając rozłożone warzywa. Jeszcze chwilę podsmażamy.

Gdy omlet zacznie się lekko rumienić od spodu, wyciągamy go na talerz. Obok układamy połówki pomidorków.

Pieczone awokado z jajkiem

śniadania białkowo-tłuszczowe - pieczone awokado z jajkiem

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorkę artykułu – Martę, prowadzącą bloga MarciaTime

Składniki:

  • awokado,
  • 2 żółtka,
  • koper,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a do wgłębień po pestce wbijamy po jednym żółtku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy około 10 minut. Po wyciągnięciu upieczone awokado posypujemy świeżym koprem.

 

Śniadania B/T nie muszą być dla nas sztywną deklaracją, że od tej pory w naszych porannych posiłkach nie będzie węglowodanów. Śniadania białkowo-tłuszczowe mogą być dla nas urozmaiceniem i możemy je robić np. raz na kilka dni.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Marta Kałowska Marta Kałowska [+ info]

Autorka kulinarno-podróżniczego bloga MarciaTime.pl. Uwielbia gotować i tworzyć nowe przepisy. Interesuje się zdrowym i aktywnym stylem życia. Pasjonatka fotografii i miłośniczka podróży oraz poznawania nowych miejsc. W wolnych chwilach uwielbia jeździć na rowerze i spacerować brzegiem morza. Obserwuj na Instagramie.

Zobacz również