Savoir vivre przy stole - jak prawidłowo ułożyć sztućce?

Jak ułożyć sztućce i talerze na stole? Oto podstawowe zasady savoir vivre, które pomogą w przygotowaniu odpowiedniego nakrycia na każdy stół.

 
Savoir vivre przy stole - jak prawidłowo ułożyć sztućce?
Jak ułożyć sztućce na stole?

Savoir vivre pochodzi z języka francuskiego, gdzie „savoir” oznacza dosłownie wiedzieć, a „vivre” – żyć. Savoir vivre to więc nic innego, jak znajomość obowiązujących zwyczajów („sztuka życia”). Określenie to dotyczy umiejętności radzenia sobie w wielu codziennych sytuacjach zgodnie z regułami, jakie obowiązują w danej grupie towarzyskiej.

Dobre maniery obejmują wiele dziedzin życia – jedna z nich dotyczy przyjmowania gości. Uroczysty obiad czy wytworna kolacja nie wywołają pożądanego efektu bez eleganckiego nakrycia stołu. Jak prawidłowo ułożyć sztućce zgodnie z zasadami savoir vivre?

Savoir vivre przy stole

Sztuka układania talerzy i sztućców nie musi być skomplikowana. Oto wskazówki, dzięki którym zasady dobrego wychowania obecne będą również przy naszym stole.

Nakrycie stołu to podstawa

Zanim przejdziemy do układania poszczególnych sztućców, warto chwilę zastanowić się nad odpowiednim nakryciem stołu, które pełni funkcję dekoracyjną i nadaje charakteru każdemu przyjęciu.

Obrus to uniwersalna ozdoba stołu. Bawełniany wygląda schludnie i pasuje niemal do każdej okazji. Można również postawić na klasykę – koronkowy obrus pięknie skomponuje się z porcelanową zastawą.

Jeżeli stół sam w sobie jest dekoracyjny i nie chcemy „zasłaniać” blatu, dobrym rozwiązaniem będzie bieżnik. Nada on wnętrzu przytulności i delikatnie podkreśli charakter przyjęcia. Najpopularniejsze bieżniki to te, wykonane z bawełny, lnu lub filcu.

Jakie barwy wybrać podczas dekorowania stołu? Biała kolorystyka sprawdzi się podczas uroczystych posiłków i ważnych świąt, takich jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Bardzo eleganckie są również nakrycia beżowe, bordowe i granatowe. Latem pięknie prezentują się motywy kwiatowe i roślinne.

Podstawowe nakrycie stołu to również serwetki – muszą być dopasowane do wnętrza i harmonizować z obrusem lub bieżnikiem. Papierowe serwetki są praktyczne – sprawdzą się podczas niezobowiązujących spotkań w gronie przyjaciół lub rodziny. Organizując bardziej wystawne przyjęcie, warto zdecydować się na bawełniane lub lniane serwetki – są bardziej eleganckie.

Gdzie położyć serwetki? Umieszczamy je na talerzu – złożone w trójkąt lub w inny dekoracyjny sposób.

Savoir vivre przy stole - jak prawidłowo ułożyć sztućce? - dopasowany obrus

Jak ułożyć sztućce na stole?

Mając odpowiedni obrus oraz przygotowane serwetki, można przystąpić do rozmieszczania sztućców. Od czego zacząć? Pamiętajmy, że układanie rozpoczynamy zawsze w kolejności „od wewnątrz na zewnątrz”. Oznacza to, że najpierw układamy sztućce do dania głównego, przechodząc kolejno do zupy i przystawek.

Savoir-vivre-przy-stole-jak-prawidlowo-ułozyc-sztucce - kolejność układania sztućców

Savoir vivre na co dzień: podstawowe nakrycie stołu

Jak powinno wyglądać ułożenie sztućców na standardowy obiad rodzinny, składający się z zupy, dania głównego i deseru?

W centralnej części należy umieścić talerz na danie główne, a nad nim talerz do zupy. Ułożenie sztućców rozpoczynamy od noża (po prawej stronie) i widelca (po lewej stronie). Następnie, po prawej stronie umieszczamy łyżkę do zupy.

Sztućce deserowe należy umieścić powyżej nakrycia: widelec deserowy powinien znajdować się tuż nad talerzem i być skierowany w prawo. Z kolei nad nożem powinna znaleźć się łyżeczka deserowa – zwrócona w lewo. Kieliszki ustawiamy zawsze po prawej stronie, tuż nad talerzem.

Savoir vivre przy stole - nakrycie podstawowe

źródło: opracowanie własne, autor: Anna Wezgraj da Silva

Wystawne przyjęcie: rozszerzone nakrycie stołu

Planując uroczyste przyjęcie, w menu z pewnością znajdą się również przystawki i różne napoje oraz trunki. Jak sobie poradzić z ułożeniem sztućców w takim przypadku?

  • Po lewej stronie umieszczamy (od wewnątrz): widelec do dania głównego, widelec do ryb, widelec do przystawek, a po prawej stronie (od wewnątrz): nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy, nóż do przystawek.
  • Decydując się na podanie masła i pieczywa, talerzyk i nóż do masła należy umieścić po lewej stronie, tuż nad widelcami.
  • Kieliszek do wody powinien stać najbliżej gościa (po prawej stronie, nad talerzem). Następnie, na prawo od tego kieliszka powinny zostać umieszczone: kieliszek do szampana, kieliszek do białego wina, kieliszek do czerwonego wina i ewentualnie kieliszek na wino deserowe.

Savoir vivre przy stole - nakrycie rozszerzone

źródło: opracowanie własne, autor: Anna Wezgraj da Silva

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również