Sałatki na Wielkanoc - najlepsze przepisy TOP 7

Sałatki na Wielkanoc - które są najsmaczniejsze? Poznaj propozycje przepisów, które zaspokoją zarówno zwolenników tradycyjnych kompozycji z majonezem, jak i tych, którzy dbają o zdrowie. Oto najciekawsze przepisy na wiosenne sałatki, które świetnie wkomponują się w każde menu wielkanocne.

 
Sałatki na Wielkanoc - najlepsze przepisy TOP 7
Garść pomysłów na wielkanocne sałatki

Sałatki na Wielkanoc to przede wszystkim sałatki wiosenne i do ich przygotowania wykorzystać możemy świeże szparagi, rzeżuchę i szczypiorek. Jeśli nie chcemy korzystać z nowalijek, bo obawiamy się, że są nadmiernie pryskane – rzodkiewkę zastąpmy jej kiełkami, które od dorosłych rzodkiewek różnią się formą i kolorem – za to w smaku są tak samo pikantne!

Wielkanoc to również czas tradycyjnych potraw na bazie jajek i chrzanu. Warto zatem połączyć elementy tradycyjne z tym, co zdrowe i na stole postawić zarówno sałatki majonezowe, jak i lżejsze sałatki z sosem winegret. Tak żeby i starsi, i młodsi członkowie rodziny najedli się do syta!

Sałatki na Wielkanoc: jajka, chrzan i zielone warzywa

Komponując wielkanocne sałatki, pod uwagę powinniśmy wziąć przede wszystkim obecność poniższych składników:

Jajka

Wielkanocy nie możemy wyobrazić sobie bez obecności jajka, symbolu zwycięstwa życia nad śmiercią. Jeśli nie mamy alergii lub nietolerancji na białko lub żółtko – korzystajmy z jego dobrodziejstw. Jajko to nie tylko źródło białka, to także skarbnica składników odżywczych – przede wszystkim witamin A, D, B6 i B12 oraz wapnia i żelaza. Nie zapominajmy jednak, żeby wybierać te z chowu wolnowybiegowego!

Dowiedz się więcej: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże – wszystko o jajkach >>

Chrzan

To również tradycyjny dodatek do potraw wielkanocnych, zwłaszcza do mięsa, wędlin, barszczu czy żurku. Warto spróbować wykorzystać chrzan w sałatce. Zachęcamy do spróbowania sałatki z selerem i jabłkami, której przepis zamieszczony został poniżej.

Chrzan warto włączyć do świątecznego menu nie tylko ze względu na jego właściwości bakterio- i grzybobójcze. Jest on źródłem witamin A, B1, B2 , B6 C, E a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. Dodatkowo ułatwia trawienie, co może się przydać przy świątecznym obżarstwie.

Dowiedz się więcej: Śniadanie wielkanocne – TOP 11 pysznych przepisów >>

Szparagi

Nie są tradycyjnym polskim warzywem i dopiero od kilkunastu lat zdobywają popularność w naszym kraju. Wiosna to sezon na szparagi, więc bez problemu można się w nie zaopatrzyć. A warto, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na zawartość witamin A, B6 i C, żelaza i kwasu foliowego.

Kiełki rzodkiewki, rzeżucha i szczypiorek

Korzystajmy ze świeżej zieleniny zwłaszcza wiosną, po długiej zimie, kiedy to szczególnie potrzebujemy solidnej porcji witamin i minerałów.

Sałatki na Wielkanoc – TOP 7 przepisów

1. Tradycyjna sałatka jajeczna z majonezem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 garstka cienkiego, pokrojonego szczypiorku
  • 1/2 czerwonej cebuli w cienkich talarkach
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka należy ugotować na twardo i wystudzić, potem obrać je ze skorupki i zetrzeć na tarce.
  2. Następnie należy dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
  3. Podajemy z chlebem lub na liściu sałaty.

Dodatkowa propozycja: Sałatka jarzynowa

Szukając pomysłu na klasyczne sałatki na Wielkanoc, nie sposób pominąć także tej przygotowanej według „babcinej” receptury, czyli tradycyjnej sałatki jarzynowej. Prosty przepis znajdziemy na blogu birginsen.com, gdzie krok po kroku dowiemy się, jak przygotować ten świąteczny przysmak.

Tak wykonana sałatka z idealnie dobranymi składnikami zadowoli przede wszystkim tradycjonalistów. Nie każdy bowiem poszukuje nowości na wielkanocnym stole. Złaknionych nowych smaków zachęcamy natomiast do lektury przepisów znajdujących się w dalszej części artykułu.

Sałatki na Wielkanoc - najlepsze przepisy TOP 7_jajka

2. Sałatka z selerem, jabłkami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 250 ml gęstej, kwaśniej śmietany (może być śmietana zawierająca 18 % tłuszczu)
  • 3 jabłka nadające się do sałatek np. Delikates, Ligol, Rubin, Jonatan czy Gala
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Seler należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny, dolać trochę wody i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  2. Następnie do selera należy dodać śmietanę, majonez, sól pieprz, łyżeczkę cukru oraz pokrojony szczypiorek i dobrze wymieszać.
  3. Jabłka umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w półksiężyce o szerokości około 2 milimetrów i zanurzyć w miseczce w z woda z dodatkiem soku z drugiej cytryny.
  4. Na koniec położyć jabłka na talerzach, przykryć sałatką z selera i posypać orzechami włoskimi.

Dodatkowa propozycja: Sałatka z selerem naciowym i ananasem

Inną propozycją na sałatkę na słodko z selerem znajdziemy na blogu Kolorowo Torcikowo. Tym razem niezbędne będą m.in.: seler naciowy, ananas, orzechy włoskie i rodzynki, w połączeniu z sosem wykonanym na bazie oleju pistacjowego i miodu. Tak wykonana sałatka to prawdziwy raj dla podniebienia i przede wszystkim oryginalny akompaniament dań jajecznych na świątecznym stole.

Sałatki na Wielkanoc - sałatka z selerem

3. Sałatka ze szparagów z zielonym groszkiem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych lub białych szparagów
  • 1 szklanka zielonego, ugotowanego groszku (wiosną raczej mrożonego)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki koperku
  • sól, pieprz i cukier

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy obrać szparagi (przede wszystkim usunąć zdrewniałe końce) i ugotować je w osolonej wodzie z niewielką zawartością cukru.
  2. Następnie szparagi ostudzić i pokroić na kawałki.
  3. Dodać groszek i pokrojone w kostkę jajka. Delikatnie wymieszać.
  4. Na koniec sałatkę wielkanocną polać majonezem i sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku oraz posypać koperkiem.

Dodatkowa propozycja: Sałatka ze szparagów i koziego sera

Wariacją powyższej sałatki na Wielkanoc wykonanej ze szparagów i groszku będzie ta zaproponowana przez mintaeats.com. Jest niezwykle prosta w wykonaniu, a jednym z głównych składników, oprócz szparagów i zielonego groszku, jest kozi ser.

W połączeniu ze świeżymi listkami mięty i sosem na bazie miodu, otrzymamy sałatkę wielkanocną, która smakiem zachwyci każdego domownika. A co więcej, zieleń na talerzu będzie pięknie współgrać z dekoracjami znajdującymi się na świątecznym stole.

Dowiedz się więcej: Wielkanocny stół – 7 najpiękniejszych dekoracji >>

Sałatki na Wielkanoc - sałatka szparagowa

4. Prosta sałatka z białej rzodkwi, rzeżuchy i kiełków rzodkiewki

Składniki:

  • 2 białe rzodkwie
  • 1/2 szklanki kiełków rzeżuchy
  • 2 szklanki kiełków rzodkiewki
  • 200 g serka wiejskiego
  • 4  łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach i polać sokiem z cytryny.
  2. Kiełki rzeżuchy i rzodkiewki  grubo pokroić.
  3. Osobno przygotować sos – wymieszać twarożek z jogurtem i przyprawić cukrem solą i pieprzem.
  4. Na koniec wsypać do rzodkwi kiełki, polać sosem i wymieszać.

Dodatkowa propozycja: Prosta sałatka z jajkiem, rzodkiewką i rukolą

Szukając inspiracji do przygotowania sałatki na Wielkanoc, warto poznać przepis autorstwa Fabryki Kulinarnych Inspiracji. Dlaczego? Najlepsze sałatki to m.in. takie, które nie wymagają dużo pracy, są smaczne i pięknie prezentują się na świątecznym stole.

Jajka w towarzystwie rzodkiewki, szczypiorku i różnych rodzajów sałat, skropione własnoręcznie przygotowanym dressingiem (z dodatkiem czosnku i soku z cytryny), to więc wprost idealna propozycja na Wielkanoc!

Sałatki na Wielkanoc - sałatka z rzodkiewką

5. Sałatka z koziego sera z młodym szpinakiem i młodą cebulką

Składniki:

  • 200 g koziego sera pokrojonego w kostkę
  • 250 g liści młodego szpinaku
  • 1 pęczek cebulki dymki (3-4 sztuki)
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ser kozi pokrojony w kostkę należy wymieszać w misce razem z 2 łyżkami oliwy, pieprzem i ziarnami kopru włoskiego. Odstawić na 15 minut.
  2. Następnie należy umyć i odsączyć szpinak, pomidor pokroić w kostkę, cebulki pokroić w plasterki i posiekać szczypiorek.
  3. W misce mieszamy ocet z solą i pieprzem i stopniowo dodajemy resztę oliwy.
  4. Nakładamy szpinak na talerze, następnie cebulką i pomidory. Polewamy porcje sosem i posypujemy szczypiorkiem.
  5. Na koniec dekorujemy sałatkę kozim serem.

Dodatkowa propozycja: Sałatka z batatami, kurczakiem i gorgonzolą

Fani serów w sałatkach ucieszą się także z przepisu znajdującego się na blogu mangopapaja.pl. Gorgonzola w duecie z kurczakiem smakuje wprost wybornie, a dodatek batatów i zielonych warzyw sprawia, że kompozycja staje się kolorowa i prawdziwie wiosenna – idealna na wielkanocny stół.

Sałatki na Wielkanoc - sałatka ze szpinakiem

6. Sałatka ziemniaczano-buraczana z boczkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 2 lub 3 małe buraki upieczone lub ugotowane
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki białego octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy (uważajmy, żeby nie rozgotować), buraki gotujemy lub pieczemy. Następnie kroimy w średnią kostkę (około 1,5 – 2 centymetra).
  2. Boczek kroimy w słupki i przysmażamy bez dodawania tłuszczu.
  3. Przygotowujemy sos i mieszamy  oliwę, musztardę i ocet balsamiczny w oddzielnym naczyniu.
  4. Do ziemniaków wlewamy sos i mieszamy. Dodajemy usmażony boczek i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki.
  5. Sałatkę posypujemy szczypiorkiem.
  6. Na koniec dodajemy buraki (jeśli dodamy wcześniej, to zabarwią nam sałatkę na różowo).

Dodatkowa propozycja: Sałatka z burakiem, jajkiem i gruszką

Inna propozycja na sałatkę buraczaną? Szczególnie polecamy przepis proponowany przez Skumbrie w tomacie. Znajdziemy to zarówno jajka, jak i buraka oraz gruszkę, a ponadto 4 różne rodzaje sałat (rzymską, batawską, cykorię i rukolę). Miodowo-cytrynowy dressing stanowi doskonałe uzupełnienie wszystkich składników. Taki przepis to dowód na to, że sałatki na Wielkanoc wcale nie muszą być ciężkostrawne!

Sałatki na Wielkanoc - najlepsze przepisy TOP 7_buraki

7. Francuska sałatka z zielonymi szparagami, boczkiem i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 6 jajek
  • 1 pęczek cebulki dymki (3 sztuki)
  • kawałek boczku wędzonego pokrojonego na 6 plastrów
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki octu spirytusowego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi należy obrać  (przede wszystkim usunąć zdrewniałe końce) i ugotować je w posolonej wodzie z niewielką zawartością cukru. Następnie osuszyć.
  2. Pomidory należy pokroić w kostkę, dodać pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem, polać oliwą i wymieszać.
  3. Przygotowanie jaj w koszulkach: do garnka należy wlać wodę i ocet i doprowadzić do wrzenia. Jajko rozbić do miseczki, potem wrzucić na wrzątek i gotować 2 minuty. Następnie przełożyć do miski z letnią wodą. Tak samo ugotować pozostałe 5 jajek.
  4. Kawałki boczku należy przysmażyć z dwóch stron na patelni (bez dodatku tłuszczu). Podsmażone kawałki boczku trzeba przełożyć na osobny talerz, a na patelnię wlać ocet balsamiczny i doprowadzić do wrzenia. Powstały w ten sposób sos wlejmy do mieszanki pomidorów i cebulki i wymieszajmy.
  5. Rozłóżmy szparagi na talerzach, przykryjmy mieszanką pomidorów i cebulki oraz połóżmy kawałek boczku.
  6. Na koniec dodajmy odsączone uprzednio jajko oraz posólmy i popieprzmy do smaku.

Dodatkowa propozycja: Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami

Równie sycącą wersją sałatki na Wielkanoc przygotowanej na bazie szparagów jest ta podana z kaszą. Jeżeli chcemy więc, by nasza sałatka była bezmięsna, warto wykonać ją według przepisu Zielenina cooking. Ta sałatka na wielkanocnym stole z pewnością wzbudzi zainteresowanie wszystkich zgromadzonych osób.

Szparagi, rzodkiewki i szczypiorek podkreślą wiosenny klimat, a kasza jaglana nada daniu indywidualizmu. Fani nowych smaków z pewnością będą zachwyceni!

Sałatki na Wielkanoc - sałatka z kaszy i szparagów

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Justyna Dębowska Justyna Dębowska [+ info]

Docenia życie w szacunku do przyrody ożywionej i nieożywionej poprzez świadomy wybór jedzenia, kosmetyków, środków czystości i ubrań, żeby zużywać mniej z dbałością o dobrą jakość. Dlatego stawia na potrawy ze składników ze sprawdzonych źródeł, a mydło i kremy robi sama. Nałogowo czyta literaturę faktu i uwielbia wszystko, co dotyczy krajów romańskich. W wolnym czasie ucieka w góry.

Zobacz również