Racuchy żytnie - przepisy i inspiracje

Pyszne placuszki można przygotować na wiele różnych sposobów, a jedną z naszych propozycji są racuchy żytnie - nie tylko wybornie smakują, są także zdrowe i sycące. Przepisy na nie zdradza nam Anna Wojtyna, autorka bloga Kęsy Codzienności Matki Blogerki.

 
Racuchy żytnie - przepisy i inspiracje
Pomysły na pyszne racuszki żytnie / źródło zdjęcia: Getty Images / los_angela

Placki, placuszki, racuchy – to wiele twarzy pysznych propozycji na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Wiele przepisów zakłada użycie cukru i białej mąki pszennej, ale obecnie coraz częściej sięgamy po zdrowsze mąki, takie jak orkiszowa, owsiana, żytnia czy ryżowa. Cukier także da się wymienić na zdrowszy odpowiednik, jak miód, ksylitol czy erytrol. Osobiście przetestowałam już różne rodzaje mąk, także wszystkie tu wymienione, choć najczęściej używam pszennej, jednak zwykle w wersji pełnoziarnistej (razowej). Jakiś czas temu sięgnęłam też po żytnią pełnoziarnistą, o lekko orzechowym aromacie i smaku. Smaczne i zdrowe urozmaicenie.

Czym wyróżnia się mąka żytnia od pszennej?

Mąka żytnia – mąka powstała z przemiału żyta – ma mniej skrobi i glutenu niż mąka pszenna, czyli możemy jej potrzebować nieco więcej niż pszennej. Nie każda mąka żytnia nadaje się do wszystkiego – podobnie jak z pszenną, mamy bowiem różne typy mąki żytniej od typu 500 do 3000 (chlebowa). Podobno prawdziwy piernik jest pieczony właśnie na mące żytniej z miodem i korzennymi przyprawami. Nie lubię i nie piekę pierników, więc się nie znam.

Mąka żytnia jest lekko brązowa, szczególnie pełnoziarnista jest ciemniejsza od pełnoziarnistej pszennej. Zawiera takie wartościowe składniki jak żelazo, magnez, wapń, fosfor czy kwas foliowy, bardzo ważny dla kobiet, szczególnie dla przyszłych mam.

Im wyższy typ mąki, tym więcej dobroczynnych składników, bo pełnoziarnista mąka powstaje z całego ziarna, nie pozbawionego łuski. I tyczy się to każdej mąki z pełnego przemiału.

Zastosowanie mąki żytniej

Z mąki żytniej można zrobić bułeczki, chleb, piernik. Czy da się zrobić placki żytnie? Pewnie, że tak! Można robić placki tylko na żytniej mące, a można w dowolnych proporcjach z pszenną (białą lub razową). Dodatek żytniej nada lekko orzechowego smaku. Dobrze komponuje się z kokosem i owocami, a także z kremem czekoladowo-orzechowym.

Niżej znajdziesz mój sprawdzony przepis na pyszne placuszki żytnie z kokosem na maślance. Przepis na rodzinną porcję: 22-24 placki, które zrobisz w mniej niż pół godziny (razem ze smażeniem). Placki robi się łatwo, nawet jeśli twierdzisz, że nie umiesz gotować, dasz sobie z nimi radę.

Racuchy żytnie na maślance z dodatkiem kokosa – przepis

Racuchy żytnie - przepisy i inspiracje - placki kokosowe

źródło zdjęcia: materiał udostępniony przez autorkę artykułu / Anna Wojtyna / kesycodziennosci.pl

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 i 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego lub miodu (polecam go, aby podawać dzieciom jak najmniej białego cukru)
  • 3 jajka

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksuj z cukrem, aż staną się puszyste (ok. 2 minuty). Wlej strużką maślankę, cały czas miksując, tylko do połączenia.
  2. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Na niskich obrotach lub ręcznie łyżką wymieszaj ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto jest gęste, ale lejące. Gdyby było za gęste, możesz dodać kilka łyżek mleka lub maślanki.
  3. Smaż bez tłuszczu po 1 łyżce ciasta na placek, do złotobrązowego koloru. Odwracaj, gdy brzegi się zetną, a na górze pojawią się małe bąbelki. Po odwróceniu drewnianą płaską łopatką, smaż jeszcze kilka chwil. Byle nie za długo – placuszki żytnie (jak każde inne) przypieczone za mocno mogą być lekko gorzkie.
  4. Podawaj ze świeżymi owocami, posypane wiórkami kokosowymi i polane miodem lub ulubionym syropem. Choć tak naprawdę i bez niczego świetnie smakują. Przechowuj po wystudzeniu w lodówce w zamkniętym pojemniku przez max dwa dni.

Placuszki to świetny pomysł na pożywny posiłek dla najmłodszych

Dzieci uwielbiają placuszki – jakimś magicznym sposobem zawsze znikają szybko z talerzy w przeciwieństwie do nawet najpiękniejszych kanapek. Dlatego warto eksperymentować i odejść od białej mąki i cukru w plackach, a przemycać zdrowe i wartościowe składniki. Co więcej, można w plackach „ukryć” nie tylko pełnoziarniste produkty zbożowe czy jajka, ale też warzywa (jeśli dziecko nie chce ich jeść solo). Najłatwiej przemycić szpinak – ma neutralny smak, a nadaje piękny, intensywnie zielony kolor.

Ostatnio robiłam placuszki bananowe – banalny przepis z 4 składników, szybkie do zrobienia, a bardzo pyszne. Za pierwszym razem przygotowałam placki z mąki ziemniaczanej i ryżowej, za drugim – ryżową zamieniłam na żytnią pełnoziarnistą – jednak musiałam dać jej jakieś 2 łyżki więcej niż ryżowej. Przepis udał się bez problemu i każde placki były równie dobre. Recepturę znajdziesz na moim Instagramie. Na bazie tegoż przepisu robiłam też placki szpinakowe – ciekawa alternatywa.

Więcej przepisów na placuszki z różnych mąk, z cukrem lub z miodem, które można też zamienić na np. erytrol, znajdziesz w moim autorskim e-booku Placuszkowi pomocnicy mamy – możesz go pobrać tutaj. Jest tam 7 placuszków różnego rodzaju, w tym ten wyżej. W placuszkach truskawkowo-owsianych znajdziesz też dodatek mąki żytniej.

Moje przepisy na placki mają w składzie jajka, gdyż uważam, że są one wartościową częścią diety i dzieci, i dorosłych. Niestety, dzieci nie zawsze chcą jeść jajka – czy to gotowane, czy to sadzone, czy w postaci jajecznicy. Młodsza córka wypluwa każdą taką wersję prawie od początku… Podobnie z produktami mlecznymi takimi jak maślanka i kefir. U nas schodzą tylko w wersji koktajlowej lub plackowej. I dobrze, bo to też wartościowe składniki diety. Lepsze na surowo, ale jak każda mama cieszę się, że choć w takiej wersji da się podać dzieciakom.

I Ty zasmakuj w placuszkach żytnich oraz pomóż dzieciom odkrywać nowe, zdrowe smaki. Placuszki żytnie z kokosem, opisane powyżej, to idealny sprzymierzeniec mam.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wojtyna Anna Wojtyna [+ info]

Jestem podwójną mamą i blogerką - prowadzę blog Kęsy Codzienności Matki Blogerki, gdzie odkrywam przed Tobą rodzinne przepisy na obiady, desery i ciasta, prawdziwe życie matki i blogerki czy kulisy tej podwójnej roli. Co środę publikuję nowy przepis, co jakiś czas w sobotę pojawiają się artykuły z tematów macierzyństwa i rodzicielstwa oraz o kulisach blogowania. Sporo też się dzieje na moich profilach społecznościowych, myślę że warto być na bieżąco. Obserwuj na Instagramie i Pintereście.

Zobacz również