Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - TOP 11

Poznaj pyszne, sprawdzone przepisy na Wielkanoc bez glutenu. W jaki sposób przygotować świąteczny stół? Co zaserwować na bezglutenowe śniadanie wielkanocne? Proponujemy np. bezglutenowe baby wielkanocne, mazurki, serniki i babeczki, a także wielkanocny pasztet bez glutenu, faszerowane jaja i bezglutenowy żurek.

 
Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - TOP 11
Bezglutenowe śniadanie wielkanocne

Tradycyjne baby wielkanocne, mazurki, serniki i inne pyszności serwowane na Wielkanoc to prawdziwa katorga dla osób na diecie bezglutenowej. Tak być jednak nie musi! Dieta bezglutenowa, choć bardzo restrykcyjna, powinna być urozmaicona – także podczas świąt. Istnieje naprawdę wiele smacznych przepisów, dzięki którym bezglutenowa Wielkanoc stanie się realna. Wystarczy tylko odrobina chęci, aby na naszym stole zawitały posiłki, które do spożycia zachęcą także pozostałych członków rodziny, a nie tylko bezglutenowców. Poznaj najciekawsze przepisy na Wielkanoc bez glutenu.

TOP 11: Bezglutenowe przepisy na Wielknoc

Dieta bezglutenowa wcale nie musi być przeszkodą ku rodzinnym świętom, które najczęściej kojarzą nam się z potrawami i ciastami bardzo często zawierającymi gluten. Odrobina pomysłowości i sprawdzone przepisy na Wielkanoc sprawią, że bezglutenowiec będzie mógł się objadać różnorodnymi daniami przygotowywanymi właśnie na czas Wielkanocy. Poniżej przedstawiamy TOP 11 przepisów bez glutenu, które odmienią Twoje śniadanie wielkanocne.

1. Domowa masa kajmakowa – idealna na wielkanocny mazurek

Myśląc o mazurku wielkanocnym, najczęściej wyobrażamy sobie kruche ciasto z bakaliami niezwykle dekoracyjnie ułożonymi w kajmaku. Zakup gotowej masy kajmakowej może być ryzykowny, dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie – według przepisu mamaalergikagotuje.pl.

W oryginalnym przepisie bazę masy stanowi co prawda mleko orkiszowe – możemy je jednak zastąpić innym mlekiem roślinnym (bezglutenowym). Do tego przygotujmy cukier puder i masło klarowane, a następnie postępujmy wg wskazówek od Mama Alergika Gotuje. Taka receptura świetnie nada się nie tylko dla bezglutenowców, ale także i dla wegan.

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - mazurek z masą kajmakową

2. Bezglutenowy mazurek wielkanocny

Interesującą alternatywą dla tradycyjnego mazurka będzie ten wykonany z wiórków kokosa, pestek słonecznika, orzechów i gęstej konfitury (główne składniki na ciasto) i pokryty kremem z mleka kokosowego, masła orzechowego i banana. Udekorowany świeżymi, zielonymi owocami (np. kiwi) będzie prezentować się niezwykle wiosennie na naszym wielkanocnym stole.

Taki mazurek wielkanocny bez glutenu to także ciekawa propozycja dla wszystkich osób, które po prostu dbają o zdrowie i podczas świątecznego śniadania chciałyby bez wyrzutów zjeść pożywny, lecz lekki deser. Przepis znajdziemy na blogu weganon.pl.

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - ciasto z kiwi

3. Wielkanocna babka bez glutenu

Ciasta wielkanocne to przede wszystkim różnego rodzaju babki. Osoby na diecie bezglutenowej nie muszą się jednak martwić. Babkę bez glutenu, jaj, nabiału i cukru bez problemu przygotujemy samodzielnie w domu. Wyglądem wcale nie różni się od tej tradycyjnej – jest mięciutka i aromatyczna.

Z pewnością zasmakuje nie tylko alergikom, ale będzie też pysznym kąskiem dla każdego weganina. Przepis na taki wielkanocny rarytas znajdziemy na blogu cotakpachnie.com.pl.

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - baba wielkanocna

4. Przepis na babeczki bezglutenowe

Pyszne bezglutenowe przepisy na Wielkanoc proponuje nam również autorka bloga natchniona.pl. Znajdziemy tu recepturę na cytrynowo-migdałowe babeczki.

Ich wykonanie jest bardzo proste, głównymi składnikami są mąki bezglutenowa i ziemniaczana, mielone migdały, bezglutenowy proszek do pieczenia, masło, jaja i cukier puder.

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - babeczki wielkanocne

5. Bezglutenowy sernik

Ciasta wielkanocne to także różnego rodzaju pyszne serniki. Dieta bezglutenowa wcale nie musi oznaczać wyrzeczeń i w tej kwestii. Każdy miłośnik sernika, który nie może pozwolić sobie na skosztowanie tego wypieku w wersji tradycyjnej, doceni przepis Bezglutenowej mamy.

Bezglutenowy sernik rosa wyglądem niczym nie różni się od tradycyjnego, jest puszysty, o piankowatej konsystencji. To obowiązkowy punkt śniadania wielkanocnego.

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - sernik

6. Sałatka bezglutenowa, czyli buraczkowe carpaccio

Dania wielkanocne dla bezglutenowców to nie tylko ciasta. Gluten może przecież być składnikiem wielu innych dań, z pozoru niezwiązanych ze zbożami. Często już na etapie produkcji żywność może zostać zanieczyszczona glutenem, stąd osoby na diecie bezglutenowej muszą szczególnie uważać na skład wszystkich produktów. Warto więc osobno przygotować inne bezglutenowe potrawy wielkanocne, w tym np. sałatki.

Na Wielkanoc często przygotowujemy sałatki jajeczne oraz ćwikłę z chrzanem. A gdyby tak dla odmiany przygotować buraczkowe carpaccio z awokado według przepisu bezglutenowejadlo.pl? Bezglutenowcy i weganie będą zachwyceni, a i pozostali domownicy ucieszą się na myśl o takiej zdrowej propozycji.

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - carpaccio

7. Faszrowane jajka z suszonymi pomidorami i awokado

Czym byłyby przepisy wielkanocne bez jaj? W końcu to właśnie jajka wielkanocne pod postacią pisanek zdobią naszą święconkę każdego roku. Warto je zaserwować domownikom w wersji faszerowanej suszonymi pomidorami i awokado. Składników jest niewiele, dodatkowo będziemy potrzebować szczyptę soli i odrobinę mielonej papryczki chili.

Przygotowanie takich jaj zajmie nam niewiele czasu, a z pewnością będą interesującym zamiennikiem tradycyjnych jajek z majonezem. Ten bezglutenowy przepis znajdziemy na blogu Wege Faza.

Dowiedz się więcej: Pisanki – 10 sposobów na piękne jajka wielkanocne >>

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - faszerowane jaja

8. Bezglutenowy pasztet z soczewicy

Przepisy na Wielkanoc obowiązkowo obejmują także pasztety. Świetnie nadają się na samodzielne dania, z powodzeniem można ich używać także jako przekąski. Warto skusić się na przygotowanie pysznego pasztetu z soczewicy – przepis dostępny jest na stornie naszakasza.pl.

Bazę pasztetu stanowi soczewica i kasza jaglana, a dodatek żurawiny i aromatycznych przypraw nadaje daniu wyjątkowości.

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - pasztet

9. Domowy majonez bezglutenowy

Przepisy na Wielkanoc bez dodatku majonezu? Jeżeli nie wyobrażamy sobie świąt bez tego produktu, a skład sklepowych majonezów nie pozostawia nam żadnego wyboru, warto po prostu zrobić go samodzielnie.

Dzięki temu będziemy w 100% pewni, że będzie bezglutenowy i z powodzeniem przygotujemy klasyczne sałatki na Wielkanoc bądź tradycyjne jaja z majonezem. Jak zrobić majonez bezglutenowy? Przepis znajdziemy na blogu codojedzenia.pl.

Dowiedz się więcej: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże – wszystko o jajkach >>

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - domowy majonez

10. Chleb bezglutenowy

Sałatki wielkanocne, jaja, wędliny, pasztety… Czy nie smakują wybornie z chlebem? Bezglutenowcy nie muszą się martwić – chleb bez glutenu bez problemu można zakupić w sklepie, jednak lepiej zrobić go samodzielnie, np. według przepisu qchenne-inspiracje.pl.

Dlaczego? Na blogu znajdziemy przepis na pyszny chleb bezglutenowy, dodatkowo przygotowany na bezglutenowym zakwasie na bazie brązowego ryżu, mąki ziemniaczanej i soku z kiszonych ogórków.

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - chelb bezglutenowy

11. Bezglutenowy żurek wielkanocny

Śniadanie wielkanocne w wielu domach otwiera tradycyjnie wielkanocny żur. Aby nie zabrakło go i na naszym stole, nieco wcześniej należy przygotować bezglutenowy zakwas na mące ryżowej. Prosty przepis znajdziemy na stronie mojkulinarnypamietnik.pl.

Jeżeli jednak żurek wielkanocny przygotowujemy w ostatniej chwili i na zrobienie domowego zakwasu nie mamy już czasu, zupę warto przygotować na aromatycznym wywarze z warzyw, zakwaszoną odrobiną soku z cytryny. Przepis na taki ekspresowy żurek bez glutenu jest dostępny na stronie bezokruszka.pl.

Przepisy na Wielkanoc bez glutenu - żurek wielkanocny

Jak widać bezglutenowa Wielkanoc jest możliwa, świąteczny stół bezglutenowca wcale nie musi diametralnie różnić się od stołu tradycyjnego „wszystkożercy”. Odpowiednio przygotowane mazurki, babki wielkanocne, pasztety i żurek sprawią, że wszyscy domownicy będą zachwyceni. Wystarczą tylko sprawdzone, bezglutenowe przepisy na Wielkanoc, a świątecznymi smakołykami będzie można zajadać się do woli – także na diecie eliminacyjnej.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również