11 produktów pomagających obniżyć cholesterol

Cholesterol jest jednym z największym wrogów serca. Jego wysoki poziom utrzymujący się we krwi przez długi czas może stać się przyczyną wielu chorób układu sercowo-naczyniowego. Aby temu zapobiec należy zwrócić uwagę między innymi na swoją dietę. Odpowiednie produkty żywnościowe pomogą zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi, przyczyniając się do ochrony organizmu przed groźnymi chorobami.

 
11 produktów pomagających obniżyć cholesterol
Cholesterol – cichy zabójca organizmu. Jak z nim walczyć za pomocą diety?

Cholesterol – kilka słów o tłuszczu

Cholesterol jest lipidem (tłuszczem) wytwarzanym głównie w wątrobie. Stanowi on bardzo ważny składnik strukturalny błon komórkowych, bierze udział w syntezie witaminy D, kwasów żółciowych czy hormonów steroidowych.

Nie jest rozpuszczalny we krwi, dlatego przenoszony jest przez cząsteczki zwane lipoproteinami, głównie: LDL – o małej gęstości (dostarczają cholesterol do komórek) oraz HDL – o dużej gęstości (dostarczają cholesterol do wątroby, oczyszczając tym samym tkanki z jego nadmiaru).

Dagnostyka pod okiem specjalisty

Całkowity poziom cholesterolu we krwi poniżej 200 ml/dL uznaje się za optymalny u osób zdrowych i młodych. Ocenę wyników badań zawsze powinno powierzyć się specjaliście, gdyż tylko lekarz będzie mógł stwierdzić czy uzyskane wartości cholesterolu całkowitego we krwi i jego frakcji są bezpieczne dla konkretnej osoby.

Lekarz weźmie pod uwagę nie tylko same wyniki badań, ale również ogólny stan zdrowia pacjenta, jego wiek, występowanie chorób współtowarzyszących oraz styl życia.

Podwyższony cholesterol – dlaczego jest groźny

Wysoki cholesterol może być przyczyną wielu chorób takich jak:

  • Miażdżyca (arterioskleroza),
  • Choroba wieńcowa (choroba niedokrwienna serca),
  • Zawał mięśnia sercowego,
  • Udar mózgu.

Dieta – leczenie przez jedzenie

Odpowiednio skomponowana dieta skutecznie pomoże obniżyć poziom cholesterolu. Nie chodzi tutaj o drastyczne zmiany i rygorystyczne podejście do tematu. Najważniejszym jest spożywanie produktów z różnych grup żywnościowych, umiar oraz przede wszystkim regularne spożywanie składników o właściwościach prozdrowotnych.

Jedną z najważniejszych zasad jest redukcja spożycia tłuszczów zwierzęcych, będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (boczek, masło, tłuste części mięs i wędlin, topione sery, tłuste sery żółte).

Oto produkty, które na stale powinny „zagościć” na talerzu osób dbających o swój profil lipidowy:

Ryby morskie – bogate źródło kwasów omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów. Polecane gatunki: łosoś, makrela, sardynki, dorsz, śledzie.

Nabiałchudy twarożek i jogurty naturalne powinny być zamiennikiem serów żółtych i topionych obfitujących w cholesterol.

Produkty pomagające obniżyć cholesterol - nabiał

Warzywa (w tym rośliny strączkowe) – bogate źródło błonnika pokarmowego, który obniża poziom „złego” cholesterolu.

Dowiedz się więcej: TOP 9: najlepsze warzywa na grilla >>

Produkty pomagające obniżyć cholesterol - warzywa

Oliwa z oliwek – źródło antyoksydantów wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.

Produkty pomagające obniżyć cholesterol - oliwa z oliwek

Płatki owsiane –źródło błonnika, który redukuje stężenie cholesterolu LDL.

Produkty pomagające obniżyć cholesterol - płatki owsiane

Sezam – źródło fitosteroli hamujących wchłanianie cholesterolu LDL w przewodzie pokarmowym.

Produkty pomagające obniżyć cholesterol - sezam

Migdały i orzechy – zawierają argininę – aminokwas niezbędny w walce z miażdżycą.

Produkty pomagające obniżyć cholesterol - migdały i orzechy

Siemię lniane – kwas linolenowy w nim zawarty podwyższa stężenie „dobrego” cholesterolu.

Dowiedz się więcej: Olej z siemienia lnianego – właściwości i zastosowanie >>

Produkty pomagające obniżyć cholesterol - siemię lniane

Awokado – pomaga w regulacji homocysteiny wpływającej na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Dowiedz się więcej: Sałatka z awokado – przepisy >>

Produkty pomagające obniżyć cholesterol - awokado

Jaja – wciąż kontrowersyjne jeżeli chodzi o temat cholesterolu. Kiedyś zalecane było ich całkowite wyeliminowanie z diety. Natomiast aktualne badania obalają mit jakoby negatywnie wpływały one na poziom „złego” cholesterolu LDL w organizmie. Zdrowym środkiem będzie zachowanie umiaru w ich jedzeniu.

Produkty obniżające cholesterol - mięso i jaja

Mięso – jeżeli nie potrafimy całkowicie z niego zrezygnować – postawmy na drobiowe lub wołowinę, wieprzowina powinna zostać ograniczona do minimum.

Pamiętajmy również, że poprawa wyników badań uzależniona jest nie tylko od diety, ale i od innych czynników, takich jak: regularna aktywność fizyczna czy rzucenie palenia papierosów.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również