Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza

Ryby i owoce morza wrzucone na ruszt to świetny pomysł na przystawkę lub danie główne. Sprawdź, jak przygotować takie smaczne i efektowne potrawy na grilla.

 
Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza
Potrawy na grilla dla miłośników ryb

Ciepłe dni obfitują w okazje do grillowania w ogródku, z kolei pierwsze chłody mogą być świetną okazją do wykorzystania grilla elektrycznego. Jakie potrawy przygotować, gdy chcemy zaskoczyć gości nowym przepisem lub po prostu spróbować czegoś nowego? Oto kilka pomysłów na niebanalne potrawy na grilla.

Ryby na ruszcie – to trzeba wiedzieć

Wybieramy ryby z różnych powodów: ze względu na ich delikatny smak, jako zdrowe dania lub dlatego, że jesteśmy jaroszami – nie jemy mięsa. Mają dużo wartości odżywczych, są bogate między innymi kwasy Omega 3. Ryba z grilla jest wyjątkowym pomysłem, którym możemy uraczyć siebie i gości.

Najlepsze do tego celu są ryby, które zazwyczaj smażymy lub pieczemy w piekarniku, takie jak pstrąg, łosoś, dorsz, halibut, mintaj, sandacz. Postarajmy się nie kupować najtańszych ryb z marketu, gdyż w tym przypadku jakość ma bardzo duże znaczenie.

Sposoby na rybę z grilla

Ryby i owoce morza można grillować na różne sposoby, najpopularniejsze to:

  • Grillowanie ryb bezpośrednio na ruszcie (w całości, patroszonych) – wnętrze ryb można faszerować cytryną i ziołami, co nada mięsu wspaniałego aromatu,
  • Grillowanie części ryb (dzwonko, filety) – najlepiej je wcześniej zmarynować,
  • Grillowanie ryb w papilotach z folii aluminiowej – z dodatkiem aromatycznych przypraw, ziół i warzyw.

Jak przyprawić rybę na grilla – marynata do ryby

Najlepiej przyprawić rybę własnoręcznie zrobioną marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek i aromatycznych ziół. Do wyboru mamy gotowe mieszanki bądź świeże zioła: kolendrę, koperek, tymianek, pietruszkę. Sprawdzonym pomysłem będzie przyprawienie ryb pieprzem cytrynowym.

  • Łosoś z grilla nabierze wyjątkowego charakteru, gdy potraktujemy go glazurą miodowo-musztardową lub miodowo-sojową (czyli z dodatkiem sosu sojowego).
  • Pstrąg z grilla będzie pyszny z cytryną, cebulą i gałązką lubczyku w środku.

Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza - ryba z grilla

Warto wiedzieć: Aby delikatniejsze ryby nie rozpadły nam się podczas pieczenia i przekładania na drugą stronę, możemy użyć zamykanych rusztów do grillowania ryb – czasami są one nawet w kształcie ryby. Tak przygotowane skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki i gotowe!

Świetną okazją do połowu świeżej ryby jest pobyt nad jeziorem z rodziną lub przyjaciółmi. Wędkowanie połączone z aktywnym wypoczynkiem z pewnością zaostrzy nasz apetyt. Pamiętajmy, że świeża ryba smakuje najlepiej.

W celu przygotowania takiej ryby najpierw musimy ją wypatroszyć i dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Większość ryb słodkowodnych posiada także łuski, które trzeba z nich zeskrobać. Dla wprawionego wędkarza przygotowanie ryby na grilla z pewnością nie będzie stanowiło większego problemu.

Pamiętajmy, że warto zachować naturalny smak mięsa ryby. Liny, okonie, karasie i leszcze smakują bardzo dobrze gdy doprawimy je odrobiną soli, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Uwaga! Nie należy przesadzać z solą, najlepiej używać jej tuż przed obróbką termiczną. W przeciwnym razie ryba straci za dużo wody i mięso stanie się zbyt suche.

Dowiedz się więcej: Top 9: Najlepsze potrawy na grilla >>

Pomysł na rybę z grilla – przepisy

Pstrąg z grilla

Jedną z najpopularniejszych ryb na polskich stołach jest pstrąg. Do wyboru mamy np. pstrąga łososiowego (charakteryzuje się różowym mięsem, podobnym do mięsa łososia) bądź pstrąga tęczowego (o jasnoróżowym, delikatnym mięsie) – oba idealnie nadają się do grillowania, smażenia i wędzenia.

Najlepsze potrawy na grilla - pstrąg

źródło zdjęcia: DepositphotosPeteer

Prosta marynata do pstrąga – przepis

Składniki:

  • oliwa z oliwek – 50 ml
  • miód – 1 łyżka
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • sok z cytryny – 2-3 łyżki

Pstrąg na grillu – sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  2. Pstrąga układamy w marynacie przez minimum 15 minut.
  3. Po tym czasie umieszczamy pstrąga w specjalnym ruszcie do grillowania ryb i grillujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Aromatyczny pstrąg z grilla

Inną propozycję na zmarynowanie pstrąga przedstawia Bernadeta na swoim blogu mojkulinarnypamietnik.pl. Mieszanka ziół i przypraw w połączeniu z orzeźwiającą cytryną i cebulką to przepis na marynatę, którą po prostu trzeba wypróbować!

Dorsz z grilla

Inną propozycją na pyszne danie rybne z grilla jest dorsz w ziołowym masełku.

Najlepsze potrawy na grilla - dorsz

źródło zdjęcia: Depositphotos / annahoychuk

Dorsz w masełku koperkowo-ziołowym – przepis

Składniki:

  • masło – ½ kostki
  • czerwona papryka – ½ drobno posiekanej
  • ząbki czosnku – 2-3 sztuki przeciśnięte przez praskę
  • natka pietruszki – ½ pęczka drobno posiekanego
  • sól i pieprz – do smaku
  • sproszkowana papryczka chilli – opcjonalnie (jeśli lubimy ostre smaki)
  • plasterki cytryny – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło łączymy z drobno posiekaną papryką, czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem (i ewentualnie chilli). Mieszamy, tak aby wszystkie składniki rozłożyły się równomiernie w masie maślanej.
  2. Tak przygotowane masło zawijamy w folię aluminiową (np. w formę długiego walca).
  3. Ziołowe masło należy dobrze schłodzić w lodówce.
  4. Gdy masło będzie odpowiednio schłodzone, rybę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy.
  5. Masełko odwijamy z folii i kroimy na cienkie plasterki.
  6. Gdy dorsz będzie gotowy, dekorujemy go plasterkami ziołowego masełka oraz plastrami cytryny.

Potrawy na grilla: Dorsz w folii z masełkiem czosnkowym

Innym sposobem na przygotowanie pysznego dorsza będzie zgrilowanie go w folii aluminiowej w domowym masełku czosnkowym. Przepis znajdziemy tutaj: Kraina miodem płynąca.

Co prawda oryginalny przepis wskazuje na przygotowanie ryby w naczyniu żaroodpornym (w piekarniku), jednak naszym zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, aby sposób przygotowania dorsza przenieść na ruszt. Autorka przepisu poleca podawać rybę z surówką – na wzór nadmorskich smażalni.

Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza - specjalny ruszt

Smaczne potrawy na grilla to także owoce morza

Aby sprawić rokosz podniebieniu przygotujmy nieco mniej typowe potrawy z grilla. Chodzi oczywiście o owoce morza. Krewetki z grilla to ciekawy pomysł i na pewno przypadną do gustu naszym gościom (pod warunkiem, że lubują się w owocach morza). Sprawdzą się tu również małże, kraby i ośmiornice.

Owoce morza możemy zamarynować w różnych przyprawach lub salsach z pomidorów i cebuli, a następnie grillować je na ruszcie przez około 6 minut.

Warto pamiętać, że krewetki tygrysie (z racji swojej wielkości) będą piec się trochę dłużej. Najlepiej nabić je na szpikulec do szaszłyków, co ułatwi nam grillowanie.

Krewetki z grilla – dobre rady:

  • Szybka i sprawdzona marynata do krewetek to połączenie oliwy, świeżych ziół i czosnku.
  • Krewetki bez pancerzyków najlepiej grillować w formie szaszłyków – nie musimy się wówczas obawiać, że wpadną do rusztu.

Dowiedz się więcej: Sałatka na grilla – 10 zdrowych pomysłów >>

Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza - krewetki z grilla

Owoce morza – pomysły na smaczną marynatę

  • Wspaniałą marynatę do owoców morza możemy wykonać z sosu pomidorowego, czosnku, oliwy z oliwek, pieprzu cayenne i wina.
  • Innym pomysłem jest marynata wykonana z mieszanki oleju sezamowego, oliwy, imbiru, kolendry i czosnku.

Potrawy na grilla: ośmiornica

Jak przygotować ośmiornicę na grillu? Najpierw trzeba ją zmiękczyć – musimy zaplanować co najmniej godzinę gotowania na jeden kilogram ośmiornicy. Następnie odcinamy macki, przyprawiamy je (idealny jest do tego ocet balsamiczny, czosnek i pietruszka) i grillujemy.

Autorka tekstu może pochwalić się doświadczeniem z greckimi krabami z grilla. Kładzie się je na ruszt w całości i piecze przez około 15 minut z każdej strony. Efekt jest fenomenalny!

Owoce morza z grilla – dobre rady:

  • Wszelkie owoce morza najlepiej grillować w dość krótkim czasie – grillowane zbyt długo twardnieją i stają się mniej smaczne.

Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza - ośmiornica z grilla

Pamiętajmy, że grillowanie to nie tylko klasyczne mięso oraz warzywa z grilla. Owoce morza i ryby również sprawdzą się doskonale jako przystawka lub danie główne z grilla. Można podawać je z grzankami, sosem, pieczywem, pieczonymi ziemniakami i sałatą.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Julia Ziółkowska Julia Ziółkowska [+ info]

Julia Ziółkowska, absolwentka UKSW w Warszawie na Wydziale Historii Sztuki. Napisała dysertację na temat symboliki zwierząt w dziele Hieronima Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich". Blogerka, od lat współpracuje z magazynami i portalami kulturalnymi, biznesowymi i lifestylowymi. Mieszka w Warszawie, mieście, które uwielbia. Najchętniej spędza czas w bibliotece lub swoim ogrodzie. Kocha życie, poezję, rękodzieło, teatr awangardowy, gry komputerowe oraz powieści Aldousa Huxleya i Philipa K. Dicka.

Zobacz również