Pierniczki świąteczne - przepisy i sekrety udanych wypieków

Jak zrobić idealne pierniczki świąteczne? Zobacz przepis na piernik staropolski, pierniczki nadziewane albo piernik last minute. Zaskocz rodzinę na święta!

 
Pierniczki świąteczne - przepisy i sekrety udanych wypieków
Idealne pierniczki świąteczne, które zachwycą całą rodzinę / źródło zdjęcia: Getty Images / haveseen

Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta Bożego Narodzenia bez pierniczków? Chyba nie. W wielu domach ich pieczenie należy do tradycji i choć jest to stosunkowo łatwe ciasto, to warto znać sekrety jego przygotowania, by pierniczki świąteczne zawsze wychodziły perfekcyjnie. Wypróbuj jeden z poniższych przepisów i zaskocz wszystkich domowników w święta!

Ciasto na pierniki – jak zrobić?

Przepisów na pierniki jest tyle, ile gospodyń domowych. Zawsze jednak usłyszymy, że najważniejsze dwa składniki to miód i odpowiednia przyprawa, które zapewniają ciastu ten niesamowity smak i aromat. Rodzaj i proporcje pozostałych elementów różnią się w zależności od tego, jaki piernik chcemy otrzymać.

Piernik dojrzewający staropolski – przepis

Piernik staropolski jest jednym z najpopularniejszych wypieków na świątecznym stole. Jego cechą charakterystyczną jest długi czas, który musi minąć między wyrobieniem ciasta a jego upieczeniem.

Mówi się, że najlepiej go wykonać nawet na 3 miesiące przed Bożym Narodzeniem, a optymalnie powinno to być przynajmniej 6 tygodni. Do piekarnika wstawiamy go już na kilka dni przed Wigilią.

Składniki:

  • 170 g miodu akacjowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 75 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 ml mleka
  • szczypta soli
  • torebka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

  1. Miód, masło i cukier podgrzewamy razem do momentu powstania jednolitej masy i zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Dodajemy mąkę, sodę, jajko, sól i przyprawę do piernika. Wyrabiamy do powstania ciasta.
  3. Przekładamy do garnka emaliowanego, szklanego lub kamionkowego. Przykrywamy ściereczką i przechowujemy w zimnym miejscu do momentu upieczenia.
  4. Po kilku tygodniach ciasto wystarczy rozwałkować i włożyć do formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 st. Celsjusza przez 15-20 minut. Wychodzi nam ciasto o grubości ok. 1-1,5 cm.

Z podanego przepisu możemy także wykonać płaskie pierniczki świąteczne idealne do zdobienia lukrem. Pamiętajmy, by po upieczeniu zamknąć je w puszce, dzięki czemu na święta będą miękkie. Na Wigilię będą tak samo dobre, jak pierniki toruńskie, których receptura jest przecież zastrzeżona.

Piernik staropolski na smalcu

Piernik staropolski to klasyka na polskich, wigilijnych stołach, dlatego jego receptura przez lata doczekała się wielu modyfikacji. W niektórych regionach Polski zamiast masła dodawany jest do ciasta smalec. Pamiętajmy tylko, że jest on bardziej wyrazisty od masła i lepiej zmiękcza ciasto – stąd trzeba go dodać mniej. Przepis, jak wykonać taki piernik staropolski na smalcu, znajdziesz na blogu Gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com.

Dowiedz się więcej: Najpiękniejsze tradycje wigilijne w Polsce

Jak zrobić pierniczki świąteczne w domu?

źródło zdjęcia: Getty Images / gbh007

Piernik tuż przed świętami – przepis

Osoby, które nie mają tyle czasu, by przygotowywać piernik na kilka tygodni wcześniej, mogą skorzystać z innego przepisu. Przysmaki są miękkie od razu po upieczeniu i mają niesamowity aromat.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika i miód. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mleko, po czym mieszamy do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy mikserem na małych obrotach do otrzymania jednolitej masy.
  3. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 25-30 minut.

Po wystudzeniu wypiek idealnie nadaje się do przekładania powidłami.

Piernik błyskawiczny z olejem

Jeszcze szybszy piernik otrzymamy, jeśli zamiast masła, dodamy zwykły olej – rzepakowy lub słonecznikowy. Nie musimy dodatkowo czekać na rozpuszczenie i ostudzenie masła. Oszczędzamy również jeden garnek. Przepis na taki super wilgotny piernik, który będzie gotowy w dwie godziny, znajdziemy na blogu Slodkiefantazje.pl.

Dowiedz się więcej: Wigilia: Jak przygotować pierwsze rodzinne święta?

Piernik przekładany powidłami

źródło zdjęcia: Getty Images / Dar1930

Pierniczki świąteczne do nadziewania – przepis

Dla tych, którzy uwielbiają miękkie pierniczki świąteczne nadziewane powidłami, mamy inny przepis na pierniki.

Składniki:

  • 200 g miodu
  • 125 g masła
  • 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 białko jajka
  • 4 żółtka
  • 200 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Miód, masło i przyprawę do piernika zagotowujemy. Sodę dodajemy do śmietany.
  2. W osobnym naczyniu białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka dalej ubijając.
  3. Mieszamy mąkę z kakao i dodajemy do nich ubitą masę jajeczną. Cały czas delikatnie mieszając, wlewamy ostudzony miód i śmietanę. Wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta.
  4. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 12 godzin – optymalnie jest to 24 h.
  5. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 0.5 cm.
  6. Na jedną część ciasta nanosimy kleksy z powideł śliwkowych w równych odstępach wynoszących szerokość naszych foremek do wycinania. Przykrywamy drugą płachtą ciasta i wykrawamy pierniczki świąteczne. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Blachę z pierniczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 7-10 minut.

Pierniczki z marcepanem

Nadziewane pierniczki są bardzo wdzięcznym wypiekiem. Nie musimy ich faszerować jednak wyłącznie powidłami. Bardzo dobrze w tej roli sprawdzi się marcepan – szczególnie domowej roboty. Największą frajdę zawsze sprawia dekorowanie pierniczków. Wykorzystajmy do tego kamienie jadalne i różnego rodzaju posypki zamiast zwykłego lukru czy polewy. Przepis na pierniczki z marcepanem i pomysły na ciekawe udekorowanie ciasteczek znajdziemy na blogu Oryginalnysmak.pl.

Dowiedz się więcej: 12 potraw wigilijnych – lista tradycyjnych dań

Pierniczki świąteczne nadziewane

źródło zdjęcia: Getty Images / dulezidar

Przyprawa do piernika – zrób to sam

Wielu z nas korzysta z gotowej przyprawy do piernika. Jest to wygodne rozwiązanie, ale o wiele ciekawszy smak będą miały nasze pierniczki świąteczne, jeśli wykonamy samodzielnie taką mieszankę. Możemy dowolnie modyfikować proporcje, dzięki czemu uzyskają inny smak – bardziej anyżowy, cynamonowy lub goździkowy.

Domowa przyprawa do piernika – przepis

Składniki:

  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki goździków
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 startej gałki muszkatołowej
  • 2 owoce kardamonu
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Całą mieszankę musimy utrzeć, najlepiej za pomocą moździerza kuchennego, na jednolitą przyprawę. Przed dodaniem do ciasta skosztujmy jej, jednak pamiętajmy, że jest to dość mocna i pikantna mieszanka i taka powinna pozostać.

Dowiedz się więcej: Dobra kawa z przyprawami – jak przygotować

Korzenne przyprawy do pierniczków

źródło zdjęcia: Getty Images / Mizina

Jak udekorować piernik?

Poza uzyskaniem odpowiedniego smaku i aromatu piernika równie ważne są sposoby dekoracji ciasta czy wzbogacenia jego smaku powidłami śliwkowymi, które doskonale pasują do tego rodzaju wypieku.

Przekładaniec z polewą czekoladową

Piernik z powidłami najczęściej wykonuje się w formie przekładańca. Ciasto otrzymane z powyższych przepisów wystarczy przeciąć wzdłuż i posmarować marmoladą. Nie dawajmy bardzo dużej ilości dżemu, by nie zdominował smaku samego ciasta. Po złożeniu przysmaku warto oblać go polewą czekoladową i udekorować startymi orzechami.

Idealną polewę można otrzymać, jeśli w garnuszku podgrzejemy 100 ml śmietany kremówki wraz ze 100 g pokruszonej czekolady. Możemy użyć dowolnego rodzaju, który najbardziej nam smakuje:

  • mlecznej,
  • gorzkiej,
  • białej.

Po uzyskaniu gładkiej masy, czekamy, aż zacznie lekko gęstnieć. Dekorujemy ciasto i posypujemy orzechami, póki polewa jest jeszcze miękka. Możemy jej użyć także do oblania ciasteczek pierniczkowych.

Dowiedz się więcej: Najpiękniejsze dekoracje świąteczne: TOP 11 inspirujących pomysłów

Piernik z polewą czekoladową

źródło zdjęcia: Getty Images / ratmaner

Pierniczki świąteczne ozdobione lukrem

Dekorowanie świątecznych pierniczków to chwila, na którą czekają wszystkie dzieci. Możemy wykorzystać gotowe pisaki lukrowe, ale z pewnością lepszy będzie domowej roboty lukier. Do jego wykonania potrzebujemy:

  • 1 szklankę cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny

Możemy dowolnie manipulować konsystencją lukru, dodając wody lub cukru pudru. Wszystkie składniki należy ucierać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Lukier królewski

Innym, popularnym przepisem jest lukier z białek, zwany królewskim. Aby go wykonać, należy użyć dokładnie tych samych składników, co wymienione wyżej, tyle że zamiast wody dodajemy jedno białko jajka.

Według dawnych przepisów najlepszy lukier królewski otrzymywano, ucierając go za pomocą drewnianej pałki. Metodę tę stosuje do dzisiaj wiele pań domu. Jest ona niestety dość pracochłonna i czasochłonna, a jak wiadomo – przed świętami nie mamy wiele czasu. Na blogu Prettybaked.pl znajdziemy za to przepis, w którym do wykonania lukru wykorzystano mikser i dało to świetne rezultaty!

Gęstością lukru sterujemy, dodając do niego w razie potrzeby cukier puder. Jeśli chcemy jednolicie pokryć nasze pierniczki, lepsza będzie nieco rzadsza masa. Do zdobienia wzorami sprawdzi się natomiast gęstsza. Kolory lukru możemy uzyskać za pomocą barwników spożywczych. Zdobienia nanosimy na ciasteczka cieniutkimi pędzelkami, strzykawką lub specjalnym rękawem cukierniczym.

Dowiedz się więcej: Dekoracja stołu wigilijnego – 7 ciekawych pomysłów

Pierniczki świąteczne - zdobienie lukrem

źródło zdjęcia: Getty Images / GMVozd

Chatka z piernika

Osobom, które uwielbiają tworzyć cukiernicze dzieła sztuki, możemy polecić stworzenie chatki z piernika. Ściany i dach wykonujemy i pieczemy tak samo, jak zwykłe ciasteczka.

Do sklejenia ich w konstrukcję używamy bardzo gęstego lukru, który będzie pełnił funkcję kleju. W konsystencji musi być podobny do wyciskanego kleju szkolnego w tubkach. Potem wystarczy jedynie odrobina kreatywności i sporo czasu, by połączyć i ozdobić kolejne elementy. Najlepiej użyć do tego małych pędzelków, pęsety czy drewnianych patyczków.

Dowiedz się więcej: Najlepsze dekoracje bożonarodzeniowe okien

Dekorowanie chatki z piernika powierzmy najmłodszym!

źródło zdjęcia: Getty Images / kaz_c

Wszyscy kochamy pierniczki świąteczne. To ich korzenny zapach w dużej mierze kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem i zapewnia ten niesamowity klimat. Sprawmy, by te święta były wyjątkowe i zróbmy te wspaniałe ciasteczka samodzielnie. Zaskoczmy całą rodzinę przepysznymi, domowymi łakociami!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
Zobacz również