Piekarnik elektryczny czy gazowy - co się bardziej opłaca?

Który sprzęt AGD wybrać: piekarnik elektryczny czy gazowy? Dowiedz się, na jakie parametry warto zwrócić uwagę przy zakupie.

 
Piekarnik elektryczny czy gazowy - co się bardziej opłaca?

Piekarnik elektryczny czy gazowy? Oba rozwiązania mają zarówno swoje plusy, jak i minusy. Porównaliśmy wady i zalety obu typów urządzeń, biorąc pod uwagę takie kryteria, jak: cena zakupu, wygoda użytkowania, eksploatacja, bezpieczeństwo oraz bonusy – w tym nowoczesne rozwiązania. Czas start!

Runda pierwsza – koszt zakupu i instalacji

Zestawienie ceny zakupu oraz instalacji dokonaliśmy, biorąc pod uwagę piekarnik do zabudowy.

Piekarnik elektryczny

Koszt zakupu piekarnika elektrycznego waha się w granicach od 600 złotych (Whirlpool, Beko, Electrolux, Indesit) do 4 000 złotych (SMEG, AEG, Amica, Bosch, De Deitrich).

Ponadto doliczyć należy koszt wykonania podłączenia. Tutaj warto zwrócić uwagę na napięcie niezbędne do tego, by piekarnik elektryczny prawidłowo funkcjonował. Niektóre modele wymagają podłączenia tzw. „siły”, z czym wiąże się konieczność przerobienia całej instalacji elektrycznej w naszym domu.

Orientacyjny koszt zakupu oraz montażu – od 700 zł do 4 500 zł

Piekarnik gazowy

Piekarnik do zabudowy gazowy jest nieco droższy niż jego elektryczny odpowiednik. Należy liczyć się z ceną w granicach od 800 zł (Ilve, Candy, Freggia) do 3 500 zł (SMEG, Foster, Freggia).

Jeżeli nasze gospodarstwo domowe nie posiada przyłączenia do sieci gazowej, a także nie istnieje niezbędna instalacja, to doliczyć należy również koszt przyłączenia w granicach 150 zł/mkw. Ponadto musimy liczyć się z koniecznością wykonania wentylacji wraz z przewodem wentylacyjnym – jest to dodatkowy koszt w granicach 400-500 zł.

Orientacyjny koszt zakupu oraz montażu – od 1 000 zł do nawet 4 500 zł

Piekarnik elektryczny – 1 pkt
Piekarnik gazowy – 0 pkt

Prowadzi piekarnik elektryczny!

Runda druga – wygoda użytkowania

Który piekarnik jest lepszy pod względem użytkowania? Sprawdźmy!

Piekarnik elektryczny

Zaletą piekarnika elektrycznego jest równomierne pieczenie. Regulacja temperatury grzania opiera się o elektryczny system, zatem zadana moc na panelu sterowania będzie precyzyjna. Ponadto piekarnik elektryczny posiada również dodatkowe funkcje, takie jak samoczyszczenie.

Piekarnik gazowy

Wadą piekarnika gazowego jest fakt, że grzałka umieszczona jest wyłącznie na jego dole. Może to być przyczyną nierównomiernego pieczenia ciast lub potraw, a w konsekwencji – zakalca w środku i spieczonego ciasta na zewnątrz. Ponadto tego typu urządzenia nie posiadają zazwyczaj dodatkowych funkcji.

Piekarnik elektryczny – 1 pkt
Piekarnik gazowy – 0 pkt

Prowadzi piekarnik elektryczny!

Runda trzecia – koszty eksploatacji

Zasilanie prądem nie jest najtańszym rozwiązaniem. Z tego powodu koszt eksploatacji piekarnika elektrycznego jest droższy, niż piekarnika gazowego. Dodatkowo piekarnik elektryczny nieco dłużej się nagrzewa, co też powoduje większe zużycie prądu.

Z kolei piekarnik gazowy szybciej uzyskuje zadaną temperaturę, a dodatkowo cena jednostki rozliczeniowej gazu jest niższa, niż prądu.

Piekarnik elektryczny – 0 pkt
Piekarnik gazowy – 1 pkt

Prowadzi piekarnik gazowy!

Runda czwarta – bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo użytkowania sprzętu kuchennego to podstawa. Który piekarnik wiedzie pierwszeństwo w tej kwestii?

Piekarnik elektryczny

Dzięki wbudowanym systemom, ten rodzaj piekarnika oferuje bardzo wysoki stopień bezpieczeństwa. Montowane są blokady, uniemożliwiające otwarcie przednich drzwi podczas działania urządzenia. Dodatkowo stosowane są wielowarstwowe szyby, dzięki czemu front piekarnika nie nagrzewa się do temperatury niosącej ryzyko oparzenia się.

Dowiedz się więcej: Dla kogo kuchnia z wyspą to dobry pomysł >>

Piekarnik gazowy

Największe zagrożenie z tytułu używania piekarnika gazowego wiąże się z nieszczelnością instalacji. W przypadku rozszczelnienia się układu zasilania, może dojść do niekontrolowanego wybuchu. Zazwyczaj moc takiego zjawiska jest duża, co w konsekwencji może wiązać się ze znacznymi zniszczeniami oraz ryzykiem trwałego uszczerbku na zdrowiu.

Piekarnik elektryczny – 1 pkt
Piekarnik gazowy – 0 pkt

Prowadzi piekarnik elektryczny!

Runda piąta – bonusy i nowoczesne rozwiązania

Konstrukcja piekarnika elektrycznego opiera się na elektronicznych układach scalonych. Dzięki temu istnieje możliwość precyzyjniejszego sterowania, a także wykorzystanie urządzeń mobilnych do zarządzania funkcjami takiego urządzenia.

Piekarnik gazowy w standardowej wersji sterowany jest z wykorzystaniem mechanicznych układów. Uniemożliwia to np. zadanie czasu pracy oraz zdalne wyzwolenie pieczenia. W nowszych konstrukcjach stosuje się panele elektryczne, jednak wiąże się to również z wyższym kosztem.

Piekarnik elektryczny – 1 pkt
Piekarnik gazowy – 0 pkt

Prowadzi piekarnik elektryczny!

Podsumowując starcie:

Wygrywa piekarnik elektryczny!

Ten rodzaj piekarnika wydaje się być rozsądniejszym wyborem. Jest wygodny i bezpieczny w użytkowaniu, a ponadto charakteryzuje się nowoczesnymi rozwiązaniami użytkowymi, dzięki którym pieczenie ciast czy potraw zyskuje nową jakość.

Warto rozważyć jednak piekarnik z płytą gazową, który łączy w sobie plusy płyty gazowej oraz piekarnika elektrycznego. Gwarantuje to satysfakcję z używania, a także znacznie zwiększa komfort życia.

Piekarnik elektryczny czy gazowy - co się bardziej opłaca? - pieczenie

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
Zobacz również